Elektriğe Yön Veren Ünlü Bilim İnsanları

Elektrik enerjisi günümüzdeki haline gelinceye kadar sayısız evrim geçirmiştir. Her bilim insanı elektriğin farklı bir yönünü keşfetmiş ve bilime eşsiz katkılar sunmuştur. Bu yazımızda elektrik alanında üstün hizmetler vermiş dünyaca ünlü bilim adamlarının listesini paylaşıyoruz. Elektrik alanında ve bilim tarihinde derin izler bırakmış bilim insanlarını ve buluşlarını yakından tanıyalım.
Elektrikle Uğraşan Ünlü Bilim İnsanları
Elektrik alanında çalışmış dünyaca ünlü bilim insanlarından bazıları şunlardır:
1. Benjamin Franklin (1706 – 1790)
ABD’nin kurucusu olan Franklin, elektrik anlayışımızı şekillendirmiş, elektrik terimlerini olumlu ve olumsuz olarak tanımlamıştır. Yıldırım ve elektrik ilişkisini ilk bulan bilim insanıdır. Ayrıca paratoner, bifokal gözlük, cam armonica ve Franklin sobasını icat etmiştir.

2. Charles-Augustin de Coulomb (1736 – 1806)
Elektriksel iki yük arasındaki kuvvetin, yüklerin çarpımı ile doğru, yüklerin arasındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğunu belirleyen Coulomb kanununu geliştirmiştir. Yükün birimi “coulomb” ve “Coulomb Kanunu”, onun adına ithafen verilmiştir.
3. James Watt (1736 – 1819)
Modern buhar makinesinin geliştiricisi olan mucit ve mühendistir. Güç birimi olan “watt” kendisinin soyadı ile anılmaktadır. Endüstriyel devrimin oluşmasında önemli rol oynamıştır. Watt, teleskop ile mesafe ölçümü, mektup kopyalama cihazı, yağ lâmbasında iyileştirmeler, buhar merdanesi ve heykel kopyalama da cihazı geliştirmiştir.
4. Alessandro Volta (1745 – 1827)
Elektrik biliminin öncülerinden olan Volta elektrik pilinin mucididir. İlk elektromotor serisini yazmıştır. İçten yanmalı motorun temeli olan bir metan-hava karışımının elektrikli bir kıvılcım kullanılarak patlatılabileceği keşfetmiştir. Gerilimin ölçü birimi olan Volt’a ismini vermiştir.
5. Andre-Marie Ampere (1775 – 1836)
Elektrik akımının iletkenleri manyetik olarak çekip itebildiğini keşfeden Fransız bilim insanıdır. Elektrik akımının mucididir. Ayrıca elektromanyetik teorinin kurucusudur. Aynı zamanda elektrik akımının ölçülmesinde kullanılan ampermetre ve galvanometre gibi aletlerin yaratıcısıdır. Akımın ölçü birimi olan “Amper”e ismin vermiştir.
6. Carl Friedrich Gauss (1777 – 1855)
Katkıda bulunduğu alanlardan bazıları, sayılar kuramı, analiz, diferansiyel geometri, jeodezi, elektrik, manyetizma, astronomi ve optiktir. “Matematikçilerin prensi” ve “antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi” olarak da anılan Gauss matematiğin yanı sıra astronomi, fizik, coğrafya gibi pek çok bilim dalına etki eden çalışmalar yapmıştır.
7. Hans Christian Orsted (1777 – 1851)
Immanuel Kant’ın düşüncelerinden etkilenmiştir. Elektromanyetizma (Elektrik akımının manyetik alanlar oluşturması) olarak bilinen kavramı, elektrik ile manyetizma arasındaki ilişkiyi bulmasıyla ün kazanmıştır. Ayrıca, neredeyse saf halde alüminyum üreterek kimyaya önemli bir katkı yapmıştır.
8. Georg Ohm (1789 – 1854)
Ohm Kanunu olarak bilinen, bir iletkenden geçen akımın, geçtiği alanla doğru orantılı ve uzunluğuyla ters orantılı olduğunu tespit ederek gerilim, akım ve direnç arasındaki bağlantıyı keşfetmiştir. Ölümünden yaklaşık otuz yıl sonra adı direnç birimine verilerek onurlandırılmıştır.
9. Michael Faraday (1791 – 1867)
Elektromanyetik indüklemeyi, manyetik alanın ışığın kutuplanma düzlemini döndürdüğünü bulmuştur. Elektrolizin temel ilkelerini belirlemiştir. Klor gazını sıvılaştırmayı başaran ilk kişidir ve elektrik motorunu icat etmiştir. Deneysel olarak, bir maddeden geçen belli miktarda elektrik akımının, o maddenin bileşenlerinde belli miktarda bir çözülüme yol açtığını göstermiştir. Bu sonuç ilk elektrik sayaçlarının üretimine olanak vermiştir. Gelmiş geçmiş en büyük bilim insanlarının başında gelir.
10. Joseph Henry (1797 – 1878)
Dünyanın en güçlü elektromıknatıslarını yaratmıştır. Faraday’dan bağımsız olarak elektromanyetik indüksiyon keşfetmiştir. Samuel Morse’un telgrafı icat etmesine izin veren bilimsel atılımlar yapmıştır. Elektrik endüktans birimi Henry ismi ile adlandırılır.
11. James Clerk Maxwell (1831 – 1879)
Doğa anlayışımızı değiştirmiştir. Ünlü denklemleri elektrik ve manyetizma güçlerini birleştirmiş ve ışığın elektromanyetik bir dalga olduğunu göstermiştir. Kinetik teorisi, sıcaklığın tamamen parçacıkların hareketine bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Maxwell ayrıca gazların kinetik teorisini istatistiksel olarak açıklayan Maxwell-Boltzmann Dağılımı’ nın geliştiricilerinden biridir.
12. Heinrich Hertz (1857 – 1894)
James Clerk Maxwell’in elektromanyetizma teorisini kanıtlayan radyo dalgaları keşfetmiştir. Fotoelektrik etkiyi keşfetmiştir. Kuantum dünyasının varlığına dair bir ipucu sağlamıştır. Frekans birimi Hertz olarak adlandırılmaktadır.

13. Nikola Tesla (1856 – 1943)
Günümüzde alternatif akım (AC) elektrik kaynağı sistemine verdiği katkılarla tanınmaktadır. Çağın en büyük elektrik mühendisidir. Günümüzde elektriği verimli bir şekilde kullanabiliyorsak şüphesiz bu Tesla sayesindedir. Alternatörler, transformatörler, uzaktan radyo kontrolü, telsiz, radar, kozmik ses dalgaları gibi sayısız buluşun altında imzası vardır.
14. Albert Einstein (1879 – 1955)
Einstein’ın özel ve genel görelilik teorileri, ışık, yerçekimi ve zaman anlayışımızda kayda değer bir dönüşüm sunarken, özel görelilik tarihin en ünlü denklemi olan E = mc2’yi vermiştir. Einstein fotoelektrik etkisini açıklamış ve atomların ve moleküllerin gerçekte var olduğuna dair güçlü kanıtlar sağlamıştır. Evren algılayışımızı tamamen değiştiren modern çağın en büyük bilim adamıdır.