Floresan Lamba Arızaları: Nedenleri ve Çözüm Yöntemleri ile!

Piyasada üretilen herhangi bir ürün gibi, floresan lambalar da mükemmel değildir. Kapsamlı önlemler alınsa bile, hem floresan lambalar hem de balastlar bir dizi faktörden dolayı arızalanır. Bu ürünlerin neden arızalandığını daha iyi anlamak gelecekte bu tür sorunlardan kaçınmanızı sağlayacaktır. Floresan lamba arızaları başlığını hep beraber detaylandıralım.
Floresan Lamba Arızaları
Floresan lamba arızaları, nedenleri ve çözümleri şunlardır:
1. Işık yaymama sorunu
Floresan lambanın montajını yaptığınızda ve anahtara bastığınızda ışık vermiyorsa lamba yerine tam oturtulmamıştır, tüp ve starter teması zayıftır. Filamenti kırık olabilir veya balast bobininde arıza vardır. Tüm bu saydığım parçaların kontrollerini yapmalısınız.
2. Lambanın ömrünün kısalığı
Floresan lambanın ömrü kısa ise balastı düşük kalitelidir veya bobini kısa devre olmuştur. Kısa devre durumda filamentte yüksek akım oluşmuş ve filament kullanılmaz hale gelmiştir. Balastı değiştirmelisiniz. Yüksek kaliteli bir floresan lambanın ömrü ise 60000 saate kadar uzar.

3. Işığın sık aralıklarla yanıp sönmesi
Floresan lamba titreşim şeklinde yanıp sönüyorsa lamba veya balast yerine tam oturmamıştır ya da balast kısa devre olmuştur. Lamba ömrünü tamamlamış veya şebeke gerilimi çok az geliyor da olabilir. Önce lambayı daha sonra da balastı yerine oturtmayı deneyin. Çözülmüyorsa lambayı komple değiştirmelisiniz.
4. Lambanın kararması
Floresan lamba zaman içerisinde kenarlarından kararmaya başlamışsa ömrü bitmeye başlamıştır. Her elektronik cihazın ömrü olduğu gibi floresan lambaların da ışık yayma ömürleri vardır. Bu ömrün sonlarına doğru beyaz lamba yavaşça kararmaya uğrar. Lambanın değiştirilmesi gerekir. Kararmış lamba hem daha az ışık yayar. Hem de boş yere enerji harcar.
5. Lambanın gürültü yapması
Floresan lamba çok fazla gürültü veya uğultu yapıyorsa, balastı düşük kalitelidir veya aşırı yüklüdür. Yani şebeke gerilimi fazla geliyor olabilir. Balastı değiştirmeniz veya evinize gelen gerilimin seviyesini kontrol etmeniz gereklidir.
6. Lambanın patlaması
Floresan lamba patlamış ise asla çıplak elle tutmayın. Pencereleri açarak odayı havalandırın. Floresan lambanın içerisinde yoğun olarak civa bulunur. Lamba patladığında bu civa içerikli gaz odaya yayılabileceği için bu gazın solunmaması insan sağlığı açısından önemlidir. Lamba kırıldıysa parçalar etrafa saçılmıştır. Lambanın bulunduğu odanın temizlenmesinde de fayda vardır.
7. Soğuk ortamda çalışmaması
Floresan aydınlatmanın çalışması için ısı gerekir, bu da onları dış mekan tabelaları veya büyük gömme soğutucular için kötü bir aydınlatma seçimi haline getirir. Floresan aydınlatma en iyi oda sıcaklığında çalışır ve bu da onları soğuk ortamlarda verimli olmayan bir aydınlatma seçeneği haline getirir.

8. Dimmer anahtara bağlı lambanın çalışmaması
Bu normal bir durumdur çünkü floresan lamba dimmer anahtarlar ile çalıştırılamaz. LED veya akkor lambalar gibi kısılabilme özelliğine sahip değildir. Ya dimmer anahtarı ya da lambayı değiştirmelisiniz.