Güneş Enerjisinin Tüm Avantajları ve Dezavantajları

Güneş enerjisinin çevremiz için çok iyi bir çözüm olduğu bir sır değil. Zararlı fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak sınırlı kaynaklar üzerindeki yükü hafifletir ve gezegenin sağlıklı bir yaşam alanı olarak kalmasını sağlar. Ancak güneşin enerjisini kullanırken dikkate alınması gereken çok şey var. Hem iş hem de ev sahiplerine sunabileceği faydalar ve doğal dezavantajlarla tanışmak güneş enerjisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmenize yardımcı olacaktır.
Güneş enerjisine geçiş yapmakla ilgileniyorsanız en önemli avantajlarını ve dezavantajlarını bilmelisiniz.
Güneş Enerjisinin Avantajları
Güneş enerjisinin avantajları şunlardır:
1.Aylık elektrik faturanızı azaltır
Güneş enerjisinin size anında sunacağı en önemli fayda daha düşük bir elektrik faturasıdır. Enerji ihtiyaçlarınız güneş tarafından karşılandığı için enerji faturalarınız önemli ölçüde düşecektir. Hatta, sisteminizin ürettiği fazla enerjiyi satıp ülkenin elektrik üretimine de katkıda bulunabilirsiniz.
2.Vergi teşvikleri sağlar
Güneş enerjisinin en çok konuşulan faydalarından biri de vergi teşvikleridir. Güneş paneli almayı tercih eden ev ve iş sahipleri, toplam başlangıç maliyetlerinin bir kısmını geri alabilirler. Bu teşvikler, ev sahiplerine yalnızca güneş enerjisi harcamaları için daha hızlı bir yatırım getirisi sağlamakla kalmadı, aynı zamanda istihdam yarattı ve güneş enerjisi endüstrisinin nispeten kısa sürede çarpıcı bir şekilde genişlemesine neden oldu. Buradaki tek sorun devletin belirlediği teşviklerin zaman içerisinde değişikliğe uğramasıdır.
3.Çevre dostudur
Güneş enerjisi temiz, yenilenebilir bir kaynaktır. Güneş panelleri doğal olarak güneş ışığıyla çalışır, bu nedenle evinize veya işletmenize güç verirken çevreye yaydığınız emisyonları da büyük ölçüde azaltırsınız. Ek olarak, güneş enerjisi genellikle kirlilikle ilişkilendirilmez. Bu nedenle karbon ayak izinizi de azaltırsınız.
4.Süreklidir
Güneş enerjisi dünyanın her yerinde kullanılabilir ve her gün mevcuttur. Bilim adamlarına göre güneşin öleceği 5 milyar yıl sonraya kadar güneş enerjisinin nimetlerinden yararlanabiliriz. Bulutlu günlerde bile enerji üretebilme şansınız vardır. (Verim düşse de)
5.Farklı uygulamalar yapılabilir
Güneş enerjisi farklı amaçlar için kullanılabilir. Elektrik veya ısı üretebilirsiniz. Güneş enerjisi, enerji şebekesine erişimi olmayan bölgelerde elektrik üretmek, sınırlı temiz su kaynaklarına sahip bölgelerde suyu damıtmak veya ısıtmak ve uzayda uyduları çalıştırmak için kullanılabilir. Güneş enerjisi ile çalışan ev aletleri, aydınlatma cihazları hatta otomobiller de cabası.
6.Bakım maliyetleri düşüktür
Güneş enerjisi sistemleri genellikle çok fazla bakım gerektirmez. Panelleri yalnızca temiz tutmanız gerekir. Yılda birkaç kez temizlemeniz yeterli olacaktır. Çoğu güvenilir güneş paneli üreticisi 20-25 yıl garanti vermektedir. Ayrıca hareketli parçası olmadığı için aşınma ve yıpranma da olmaz. İnverter genellikle 5-10 yıl sonra değiştirilmesi gereken tek parçadır çünkü sürekli olarak güneş enerjisini elektriğe dönüştürmek için çalışır. İnverter dışında, güneş enerjisi sisteminizin maksimum verimlilikte çalışmasını sağlamak için kabloların az da olsa bakıma ihtiyacı vardır. Bu nedenle, güneş sisteminin ilk maliyetini karşıladıktan sonra, bakım ve onarım çalışmaları için çok az harcama bekleyebilirsiniz.
7.Teknolojik gelişime açıktır
Güneş enerjisi endüstrisindeki teknoloji sürekli ilerlemekte ve gelişmeler gelecekte sürekli devam etmektedir. Kuantum fiziği ve nanoteknolojideki yenilikler, güneş panellerinin etkinliğini potansiyel olarak artırabilir ve güneş enerjisi sistemlerinin elektrik girdisini ikiye, hatta üçe katlayabilir.
8.Yerli bir üretimdir
Ülkemizdeki güneş enerjisi tesisi ne kadar fazla olursa enerji ithalatini o derecede azaltma şansımız olur. Hem çevreci olup hem de ülke ekonomisine katkı yapabilirsiniz. Ayrıca güneş paneli üreticileri, güneş enerjisi tesisatçıları vb. istihdam ederek yeni işler yaratır ve karşılığında ekonomiye yardımcı olur. Güneş enerjisi sektöründe binlerce kişi çalışmaktadır.
9.Su kirliliğini ve su kullanımını azaltır
Herhangi bir üretim sürecinde olduğu gibi, güneş panellerinin yapımı da bir miktar su kullanımı gerektirmektedir. Ancak güneş enerjisi için gerekli toplam su miktarı, soğutma amaçlı suya ihtiyaç duyan diğer enerji kaynaklarına göre hala önemli ölçüde azdır. Örneğin bir termik santralde türbinleri döndürmek ve kazanları soğutmak için bol miktarda su gereksinimi vardır. Bu durum güneş enerjisi uygulamaları için geçerli değildir.
10.Güncellenebilir veya genişletilebilir
Kurulumdan sonra, gelecekte güneş enerjisi sisteminizi daha modern bir teknoloji ile güncellemek veya yeni sistemlerle genişletmek isterseniz bu çok mümkün. Tek yapmanız gereken sisteminize ekstra güneş panelleri eklemek. Bilim adamları daha iyi paneller yapmanın yollarını aramaya devam ediyor. Yeni malzemeler deniyorlar. Ayrıca güneş panellerinin nasıl daha kullanışlı olabileceğinin yollarını arıyorlar. Gelecekte, panellerinizi daha gelişmiş panellerle genişletme olanağına da sahip olacaksınız.
11.Sessiz çalışır
Güneş enerjisi sistemleri kesinlikle hiç ses çıkarmaz. Temiz enerjileriyle hava kirliliğiyle mücadele etmenin yanı sıra sessizlikleriyle de gürültü kirliliğiyle mücadele ederler. Çünkü hareketli parçaları yoktur. Eğer uzmanı değilseniz bir güneş santrali yanından geçerken santralin aktif olup olmadığını anlayamayabilirsiniz.
12.Uzun bir geçmişe sahiptir
Günümüzde güneş enerjisi teknolojisi hızla gelişiyor. Bu teknolojiye güvenebiliriz çünkü son derece eskidir ve çalışmalar 1800’lerde başlamıştır. Fransız fizikçi Antoine – Cesar Becquerel, 1839’da güneş paneli araştırmasıyla tanınır. O yıllardan bu yana bu teknoloji fazlasıyla deneyimlenmiştir. Halen de geliştirilmektedir.
13.Mülkünüzün değerini artırır
Eğer evinize ya da işletmenize bir güneş enerjisi sistemi kurarsanız mülkünüzün değerini katlayabilirsiniz. Güneş paneli olan evler, olmayanlardan çok daha daha değerlidir. Enerjiyi ucuza kullanırken uzun vadede emlak getirisinden de faydalanabilirsiniz.
Güneş Enerjisinin Dezavantajları
Güneş enerjisinin dezavantajları şunlardır:
1.İlk maliyetler yüksek olabilir
Yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyeti son on yılda büyük ölçüde düşmüş olsa da, bir güneş sistemi satın almak ucuz değildir. Aslında, bir güneş paneli sistemi satın almanın ilk maliyeti oldukça yüksek olabilir, çünkü esasen önümüzdeki yıllarda tüketeceğiniz elektriğinizi önceden ödüyorsunuz.
Bir güneş enerjisi sistemi güneş panelleri, invertörler, kablolama ve kurulum içerir. Bununla birlikte, güneş enerjisi kurulumu zaman içinde kendini fazlasıyla amorti eder. Yüksek kaliteli bir şirketle güneş enerjisine geçmek, yatırımınızı en üst düzeye çıkarır ve güneş enerjisi söz konusu olduğunda yapabileceğiniz en iyi finansal kararı vermenize yardımcı olur.
2.İzin alma süreci zaman alabilir
Birçok kişi bunu bilmez, ancak kurulum gerçekleşmeden önce kamu kuruluşlarından onaylanmış bir izin almanız gerekir. Güneş enerjisini kullanmak, yeni bir çatı yapmaktan veya evinizin pencerelerini değiştirmekten farklıdır. Hükümet kısıtlamaları, bir proje kurulumuna haftalar veya aylar ekleyebilir.
3.Hava durumuna bağlıdır
Bulutlu ve yağışlı günlerde güneş enerjisi hala toplanabilse de, güneş sisteminin verimliliği düşer. Güneş panelleri, güneş enerjisini etkin bir şekilde toplamak için güneş ışığına bağımlıdır. Bu nedenle, birkaç bulutlu, yağmurlu gün, enerji sistemi verimi üzerinde gözle görülür bir negatif etkiye sahip olabilir. Güneş enerjisinin gece boyunca toplanamayacağını da göz önünde bulundurmalısınız. Paneller gece çalışmayacaktır.
Öte yandan, su ısıtma çözümünüzün gece veya kış aylarında da çalışmasını istiyorsanız, termodinamik paneller dikkate alınması gereken bir alternatiftir.
4.Verimi yüksek değildir
Günümüzde çoğu güneş paneli, kullanılabilir elektriğe dönüştürülen güneş enerjisinin yüzdesi olan yüzde 11 ila 15 arasında bir enerji verimliliği derecesi sağlar. Bu oran diğer elektrik üretim yöntemlerine göre düşüktür. Güncel çalışmalar bu seviyeyi yükseltmek üzerine yapılıyor.
5.Güneş enerjisi depolamak pahalıdır
Güneş enerjisi hemen kullanılmalıdır veya sadece büyük pillerde depolanabilir. Şebekeden bağımsız güneş sistemlerinde kullanılan bu piller gündüz şarj edilerek enerjinin gece kullanılması sağlanır. Bu çözüm gün boyu güneş enerjisini kullanmak için iyidir ama aynı zamanda oldukça pahalıdır.
Çoğu durumda, gündüzleri sadece güneş enerjisini kullanmak ve geceleri şebekeden enerji almak daha akıllıcadır (bunu ancak sisteminiz şebekeye bağlıysa yapabilirsiniz). Neyse ki, enerji talebiniz gün içinde genellikle daha yüksektir, bu nedenle çoğunu güneş enerjisi ile karşılayabilirsiniz.
6.Fazla alan gerektirir
Ne kadar çok elektrik üretmek isterseniz, o kadar çok güneş paneline ihtiyacınız olacak, çünkü mümkün olduğu kadar çok güneş ışığı toplamak isteyeceksiniz. Solar panelleri çok fazla alan gerektirir ve bazı çatılar sahip olmak istediğiniz güneş panellerinin sayısına sığacak kadar büyük değildir.
Bir alternatif de bazı panelleri bahçenize monte etmektir, ancak güneş ışığına erişmeleri gerekir. İstediğiniz tüm paneller için alanınız yoksa, enerji ihtiyaçlarınızın bir kısmını karşılamaya devam etmek için daha azını kurmayı tercih edebilirsiniz.
7.Estetik olarak güzel görünmeyebilir
Bu özneldir, ancak birçok insan güneş panellerinin çirkin olduğunu veya çatılarının/bahçelerinin görünümünü bozduğunu düşünüyor. Ayrıca güneşe yöneltilmeleri gerektiğinden projelendirme aşaması alanın estetiğini bozmayacak şekilde ayarlamanız da önemlidir.
8.Kişisel kullanım için sistemi kurmak zordur
Sistemlere hakimseniz bir güneş enerjisi sistemi kurmak mümkündür, ancak çoğu ev sahibi için profesyonel bir güneş enerjisi tesisatçısı gerektirir. Tesisatçınızı doğru seçemezseniz istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Piyasada değişen verimlilik, dayanıklılık, güvenilirlik, çıktı ve tasarım seviyelerine sahip çok çeşitli paneller ve sistemler olduğu için sistemi kuracak kişi ve kurumları doğru seçmelisiniz.