PLC’nin Avantajları: PLC Sistemlerinin 14 Faydası
PLC (Programmable Logic Controller), endüstriyel süreçlerde komutları, mantığı, saymayı ve zamanlamayı kontrol etmek için kullanılan özel bir mikroişlemcidir. Amacı, önemli süreç parametrelerini izlemek ve süreç operasyonlarını buna göre ayarlamaktır. PLC’nin kullanıcılar için birçok avantajı olduğu için endüstriyel sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. PLC’nin avantajları konusunu inceleyelim.
PLC’nin Avantajları ve Faydaları
PLC’nin avantajları şunlardır:
1. İleri bir teknolojidir
PLC yeni ve ileri bir teknolojidir. PLC geliştirilmeden önce elektrik kontrolü daha çok rölelere veya kontaktörlere dayanmaktaydı. 1970’den beri PLC’ler (Programlanabilir Mantık Kontrolörleri), üretim kontrolü için en yaygın seçim haline gelmiştir. Bir PLC’nin yapısı, bilgisayar mimarisinde kullanılanlarla aynı ilkelere dayandığından, sadece röle anahtarlama görevlerini yerine getirmekle kalmaz, aynı zamanda zamanlama, sayma, hesaplama, karşılaştırma ve analog sinyalleri işleme gibi diğer uygulamaları da gerçekleştirme yeteneğine sahiptir.
2. Daha az kablolama gerektirir
Belirli bir işlevi yerine getirmek için rölelerin kablolu olması gerekir. Sistem gereksinimleri değiştiğinde, röle kablolaması da değiştirilmelidir. PLC, geleneksel röle kontrol devreleriyle ilişkili donanım bağlantılarının çoğunu ortadan kaldırmıştır. Kablo sayısını minimuma indirmiştir.
3. Boyutu kompakttır
PLC, eşdeğer röle tabanlı proses kontrol sistemlerine kıyasla daha az yer kaplar. Yanına ek modüller eklense bile rölelerin kapladığı alanı kaplamaz. Teknoloji geliştikçe boyutu daha da küçülmektedir.
4. Güvenilirdir
Bir program yazıldıktan ve test edildikten sonra diğer PLC’lere kolayca indirilebilir. Tüm mantık PLC’lerin belleğinde bulunduğundan, kablolama hatası şansı yoktur. PLC programı, normalde sürecin kontrolü için gerekli olan harici kablolamanın çoğunun yerini alır. Saha cihazlarını bağlamak için hala gerekli olsa da, kablolama daha azdır. PLC’ler ayrıca katı hal bileşenleriyle ilişkili güvenilirliği de sağlar.
5. Daha fazla esneklik sağlar
PLC’de bir program oluşturmak ve değiştirmek, bir devreyi kablolamak ve yeniden kablolamaktan çok daha kolaydır. Bir PLC ile girişler ve çıkışlar arasındaki ilişkiler, bunların birbirine bağlanması yerine kullanıcı programı tarafından belirlenir. Orijinal ekipman üreticileri, yalnızca yeni bir program geliştirerek sistem güncellemeleri sağlayabilir. Son kullanıcılar, programı sahada değiştirebilir veya istenirse tuş kilidi ve yazılım şifreleri gibi donanım özellikleri ile güvenlik sağlanabilir. PLC sisteminin esnekliğini ve performansını artırmak için ekstra fonksiyon modülleri de eklenebilir.
6. Çok sayıda röleye göre daha az maliyetlidir
Bir uygulamada çok sayıda kontrol rölesi gereksinimi varsa, bir PLC kullanmak muhtemelen daha ucuz olacaktır. İyi bir marka araştırması ile bu fark daha da açılabilir.
7. İletişim yeteneğine sahiptir
Bir PLC, denetleyici kontrol, veri toplama, izleme, işlem parametreleri indirme ve yükleme gibi işlevleri gerçekleştirmek için diğer kontrolörler veya bilgisayar ekipmanları ile iletişim kurabilir. İletişim için çeşitli standart iletişim protokolleri kullanılabilir.
8. Daha hızlı yanıt süresine sahiptir
PLC’ler, yüksek hızlı ve gerçek zamanlı uygulamalar için tasarlanmıştır. Programlanabilir kontrolör gerçek zamanlı olarak çalışır, yani sahada meydana gelen bir olay, bir işlemin veya çıktının yürütülmesiyle sonuçlanacaktır. Saniyede binlerce öğeyi işleyen makineler ve bir sensörün önünde saniyenin yalnızca bir kısmını harcayan nesneler, PLC’nin hızlı yanıt verme kabiliyetini gerektirir. Alternatif teknolojilere göre hızlı çalışması en önemli avantajından birisidir.
9. Sorun gidermesi kolaydır
PLC’ler, kullanıcıların yazılım ve donanım sorunlarını kolayca izlemesine ve düzeltmesine olanak tanıyan yerleşik tanılama ve geçersiz kılma işlevlerine sahiptir. Sorunları bulmak ve düzeltmek için kullanıcılar, kontrol programını bir monitörde görüntüleyebilir ve gerçek zamanlı olarak izleyebilir. PLC kontrol sistemleri kolayca kurulacak ve bakımı yapılacak şekilde tasarlanmıştır. Sorun giderme işlemi, programlayıcı ekranında görüntülenen hata göstergeleri ve mesajların kullanımıyla basitleştirilmiştir. Saha cihazlarını bağlamak için giriş/çıkış modülleri kolayca bağlanır ve değiştirilir.
10. Sağlamdır
PLC, geniş bir ortam sıcaklığı ve nem aralığına sahip endüstriyel ortamda çalışmak üzere tasarlanmıştır. İyi tasarlanmış bir endüstriyel PLC, çoğu endüstriyel lokasyonda bulunan elektriksel gürültüden de etkilenmez. Çok daha az hareketli mekanizması olduğu için hata olasılığı çok daha azdır.
11. Öğrenmesi ve programlaması kolaydır
PLC için kullanılan programlamanın yazılması ve anlaşılması kolaydır. PLC, röle merdiveni mantığında veya diğer kolay öğrenilen dillerde programlanabilir. PLC, program diliyle birlikte hafızasında yerleşik olarak gelir ve kalıcı olarak bağlı klavye, CD sürücüsü veya monitör gerektirmez. Bunun yerine PLC’ler, giriş ve çıkış saha cihazları için terminallerin yanı sıra iletişim portları ile donatılmış olarak gelir. Mevcut programda istediğiniz zaman kolayca değişiklik yapabilirsiniz.
12. Düşük güç tüketimi vardır
PLC tabanlı bir sistemin güç tüketimi, röle tabanlı sistemlere kıyasla çok daha azdır. Bir PLC’nin ortalama güç tüketimi, eşdeğer bir röle tabanlı kontrol tarafından tüketilen gücün sadece 1/10’u kadardır.
13. Birçok kişi kolayca kullanabilir
PLC, programlamasında mevcut olan her röle için çok sayıda kontağa sahiptir. Bu kontaklar, farklı uygulamalarda indüklenen herhangi bir değişiklik için kullanılabilir. Bu değişiklikler herkes tarafından kolayca yapılabilir.
14. Simülasyon özelliği vardır
PLC programlama yazılımı simülasyon özellikleri ile birlikte gelir. Bir projenin geliştirilmesinde erken test yaparak, genel proje kalitesi iyileştirilebilir. Program hataları geliştirme sırasında erken tespit edilip düzeltilebildiğinden, kurulum ve devreye alma daha hızlı yapılır.