Solid State Röle Nedir? Nasıl Çalışır? Nerelerde Kullanılır?
Solid State Röle Nedir?
Solid state röle, hareketli mekanik parçası olmayan, giriş ve çıkışı arasındaki anahtarlama işlemi ve izolasyonu yarı iletkenlerin elektriksel ve optik özelliklerini kullanarak çalışan bir röle çeşididir. Endüstriyel ortamlarda katı hal rölesi veya kısaca ssr olarak da adlandırılır.
Tıpkı normal rölelerde olduğu gibi, SSR ile de çok düşük akımlar kullanılarak yüksek akımlar anahtarlanabilir. Kontrol terminallerine harici bir (AC veya DC) gerilim uygulandığında enerjiyi ileten veya kesen yapıya sahiptir.
Solid State Röle Nasıl Çalışır?
Solid state rölenin hareketli kontağı yoktur. Fiziksel olarak bir itme gücüyle çalışan mekanik kontaklara sahip değildir. Mekanik röle ile benzer çalışma prensibi ile çalışır, ancak SSR, tristör, triyak, diyot ve transistör gibi yarı iletken anahtarlama elemanlarını kullanır.
Ayrıca SSR, giriş ve çıkış sinyallerini izole etmek için fotosel (LED) adı verilen optik yarı iletken kullanır. Fotosel elektrik sinyallerini optik sinyallere dönüştürür ve sinyalleri boşluktan iletir. Böylece sinyalleri yüksek hızda iletirken giriş ve çıkış bölümlerini tamamen izole eder. (galvanik izolasyon)

Dünya pazarlarında satılan çok sayıda farklı tipte katı hal röle anahtarı bulunmasına ek olarak, bunları devrelere fiziksel olarak monte etmek veya daha geniş bir elektrik sisteminin parçası olarak muhafaza etmek için çok çeşitli montaj çözümleri de mevcuttur.
PCB bağlantılı SSR
Doğrudan bir baskılı devre kartına monte edilmek üzere tasarlanmıştır. Ana kartlara ve diğer PCB türlerine, itmeli pim bağlantı parçaları aracılığıyla veya doğrudan PCB yüzeyine lehimleme gereksinimi ile hızlı ve kolay kurulum sağlar.
Din Rayı bağlantılı SSR
Endüstriyel kontrol ekipmanlarının yanına kolay kurulum ve erişim için standart DIN rayı kurulumuna takılmak üzere tasarlanmıştır.
Panel montajlı SSR
En yaygın olarak bulunan ve esnek anahtar türleri arasındadır ve çeşitli endüstriyel ve ekipman panelleri, kapakları veya soğutucularla aynı hizada takılacak şekilde üretilir. Kasaya monteli versiyonlar işlevsellik ve rahatlık sunar. SSR tabanı, gövdesi veya amaca yönelik tasarlanmış halkalar aracılığıyla doğrudan sabitlemeye izin veren vidalar aracılığıyla takılır .
Solid State Rölenin Normal Röleden Farkı
Soild state röle kullanımının avantajları ve elektromekanik bir kumanda rölesi arasındaki farklar şunlardır:
- Hareketli mekanik parçası yoktur. (Normal röleden en büyük farkı)
- Yüksek hızlı, yüksek frekanslı anahtarlama işlemleri sağlar.
- Düşük güç tüketimlidir.
- Fiziksel olarak yıpranacak kontakları bulunmadığından uzun ömürlüdür.
- Temas hataları gözlenmez.
- Çalıştığında gürültü oluşturmaz.
- Daha yüksek akımlı yükleri anahtarlayabilir.
- Çalışması sırasında kıvılcım oluşturmaz. Patlayıcı ve zorlu ortamlarda kullanılabilir.
- Elektromanyetik parazit oluşturmaz.
- Boyutları daha küçüktür.
Solid State Rölenin Eksi Yönleri
- Maliyetleri daha yüksektir.
- Belirli akım / voltaj karakteristiklerine bağlıdır.
- Dahili empedans nedeniyle çıkışta sabit değerde voltaj düşüşü gözlemlenebilir.
- Röle KAPALI modda olsa bile çıkışta kaçak akım oluşur.
- AÇIK modda atık ısı üretir. Bu durum gerilim düşüşüyle orantılıdır. Katı hal rölelerinin bazı konfigürasyonları harici soğutma gerektirebilir.
- Elektromanyetik rölenin aksine giriş tarafındaki kısa gerilim yükselmeleriyle tetiklenebilir.
- Elektromekanik röleden farklı olarak çıkış tarafında anahtarlanan akımdaki dalgalanmalara ve ani yükselmelere karşı daha hassastır.
Solid State Röle Nerelerde Kullanılır?
Solid state rölelerin kullanım alanları şunlardır:
- Endüstriyel kontroller
- Motor kontrolü
- Robotik
- Tıbbi ekipman ve hasta / ekipman izolasyonu
- Enstrümantasyon
- Çoklayıcılar
- Veri toplama
- I / O sistemleri
- Sayaçlar (elektrik, su, gaz)
- IC ekipmanı
- Ev aletleri