Güneş Paneli Tipleri ve Özellikleri: Teknik İnceleme!
Güneş enerjisi gerçekten güvenilir ve kalıcı bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra, özellikle seçilen güneş paneli tipleri ve çevre mükemmel bir şekilde uyumluysa, çok uygun maliyetli ve verimli bir enerji kaynağıdır.
Farklı türde güneş panelleri kullanılarak farklı verimlerde elektrik enerjisi üretilebilir.
Güneş Paneli Tipleri
En temel güneş paneli tipleri şunlardır:
1. Monokristal güneş paneli (Mono-SI)
Monokristal güneş paneli monokristal silikondan yapılmıştır ve en saf olan güneş paneli çeşididir. Tek tip koyu görünümlü ve yuvarlak kenarlıdır. Silikonun yüksek saflığı, bu tip güneş panelinin en yüksek verimlilik oranlarından birine sahip olmasını sağlar.
En yeni modelleri %20… %24 civarında verimliliğe sahiptir. Monokristal paneller yüksek güç çıkışına sahiptir, daha az yer kaplar ve en uzun süre dayanır. Üretim süreçleri zordur. Tabii ki tüm bu özellikler aynı zamanda güneş paneli çeşitlerinin en pahalısı oldukları anlamına da gelir. Dikkate alınması gereken bir diğer avantajı ise polikristal panellere kıyasla yüksek sıcaklıklardan biraz daha az etkilenme eğiliminde olmalarıdır.
2. Polikristal güneş paneli (Poli-SI)
Polikristal güneş paneli kareli tipte, mavi renkte, benekli bir görünüme sahip güneş paneli çeşididir. Ham silikonun eritilmesiyle yapılır. En çok tercih edilen modeldir. %15 civarında verimliliğe sahiptir ve fiyatları daha uygundur.
Daha düşük alan verimliliği ve sıcaklıklardan daha fazla etkilendikleri için daha kısa bir kullanım ömrüne sahiptir. Mono ve polikristal güneş paneli türleri arasındaki farklar o kadar önemli değildir. Seçim kriterleri proje tipinize bağlıdır. Monokristal güneş paneli biraz daha yüksek bir fiyata biraz daha yüksek alan verimliliği sunar, ancak polikristal ile güç çıkışları temelde aynıdır.
3. İnce film güneş paneli (TFSC)
İnce film güneş paneli, paslanmaz çelik, plastik, kurşun veya cam gibi pahalı olmayan malzemeler üzerine çok ince ışığa duyarlı malzeme katmanlarının biriktirilmesinin bir sonucu olarak üretilen güneş paneli tipidir.
Daha ucuz bir seçenek arıyorsanız, ince film güneş panelini tercih edebilirsiniz. İnce film güneş paneli, bir veya daha fazla fotovoltaik malzeme filminin (silikon, kadmiyum veya bakır gibi) bir alt tabaka üzerine yerleştirilmesiyle üretilir. Bu tür güneş paneli, üretimi en kolay olandır ve üretimi için daha az malzemeye ihtiyaç duyulduğundan, alternatiflerinden daha ucuzdur.
Aynı zamanda, alternatif uygulamalara göre daha esnektir ve yüksek sıcaklıklardan daha az etkilenir. Ana sorun, çok fazla yer kaplaması, verimlerinin düşük olması ve genellikle konut kurulumları için uygun olmamasıdır. Ayrıca ömürleri mono ve polikristal tipteki güneş panellerine göre daha kısa olduğu için en kısa garanti süresine sahiptir. Eğer yeterli alanınız varsa ve uygun fiyatlı bir çözüm arıyorsanız ince film güneş panelini tercih edebilirsiniz.
4. Amorf silikon güneş paneli (A-Si)
Hiç güneş enerjisiyle çalışan bir cep hesap makinesi kullandınız mı? O halde daha önce bu tip güneş panellerini mutlaka görmüşsünüzdür. Amorf silikon güneş pili, esas olarak bu tür hesap makinelerinde kullanılan farklı güneş paneli türleri arasındadır. Bu tip güneş paneli, ince film çeşitlerinin en iyisi olan üç katmanlı bir teknoloji kullanır.
Burada “ince” darken 1 mikrometre (metrenin milyonda biri) kalınlıktan bahsettiğimizi belirtelim. Yalnızca %7 verimlilik oranıyla bu hücreler kristalli silikon olanlardan daha az etkilidir. Avantajı ise maliyetinin nispeten düşük olmasıdır.
5.Biyohibrit güneş paneli
Biyohibrit güneş paneli henüz araştırma aşamasında olan güneş paneli türlerinden biridir. Vanderbilt Üniversitesi’nde uzman bir ekip tarafından keşfedilmiştir. Yeni teknolojinin arkasındaki fikir, fotosistemden yararlanmak ve böylece doğal fotosentez sürecini taklit etmektir.
6.Kadmiyum tellür güneş paneli (CdTe)
Bu fotovoltaik teknik, farklı tipteki güneş panellerinin koleksiyonu arasında, güneş pillerinin nispeten düşük maliyetle üretilmesini ve dolayısıyla daha kısa bir geri ödeme süresi (bir yıldan az) sağlayan kadmiyum tellur kullanır. Tüm güneş enerjisi teknolojileri arasında üretim için en az su gerektiren teknolojidir. Kısa enerji geri ödeme süresini göz önünde bulundurarak, CdTe güneş pilleri karbon ayak izinizi mümkün olduğunca düşük tutacaktır. Kadmiyum tellur kullanmanın tek dezavantajı, yutulduğunda veya solunduğunda toksik olma özelliğidir. Bu nedenle birçok insan bu tür güneş panelinin arkasındaki teknolojiyi kullanmak konusunda çok endişelidir.
7.Konsantre PV hücresi (CVP ve HCVP)
Konsantre PV hücreleri, tıpkı geleneksel fotovoltaik sistemlerin yaptığı gibi elektrik enerjisi üretir. Bu çok bağlantı tipi güneş panelleri, tüm fotovoltaik sistemler arasında şimdiye kadarki en yüksek değer olan %41’e varan bir verimlilik oranına sahiptir.