Yapay Zekanın Faydaları: Verimlilikten, İnovasyona!

Makineler son 50 yılda çok daha akıllı hale geldi. 1950’lerde bilgisayar bilimcileri arasında radikal bir kavram olan yapay zeka, artık günlük hayatımızda insanların düşündüğünden daha pratik uygulamalara sahip. Yapay zeka (AI = Artificial intelligence) destekli teknolojiler artık pazarlama, finans, veri analizi, sağlık hizmetleri ve çok daha fazla alanda hayati bir rol oynamaktadır. Yani bu firmalar yapay zekanın faydaları konusunun son derece farkında.
Yapay zeka sistemleri, bir arama motoruna ne yazdığınızı tahmin eder. Satın alma ve göz atma geçmişinize göre kişiselleştirilmiş reklamlar sunar. En sevdiğiniz şarkılardan derlenen yeni albümler ve çalma listeleri önerir. Gelişmiş yapay zeka sistemleri, doktorların hastalıkları daha hızlı teşhis etmesine ve tedavi etmesine bile yardımcı olabilir. Yapay zeka alanındaki yenilikler birçok endüstride fayda sağlamıştır. Süreçler daha verimli, tahminler daha doğru hale getirilmiştir.
Yapay zekanın faydaları hususunu biraz daha detaylandıralım.
Yapay Zekanın Faydaları
Yapay zekanın faydaları şunlardır:
1. Verimliliği artırır
Yapay zeka sistemlerinin en büyük avantajlarından biri, insanların daha verimli olmasını sağlamalarıdır. Yapay zeka küçük, tekrarlayan görevleri daha hızlı gerçekleştirmek veya çok daha büyük ve karmaşık görevleri tamamlamak için kullanılabilir. Uygulaması ne olursa olsun, yapay zeka sistemleri insan sınırlamalarından bağımsızdır ve asla yorulmazlar.
AI genellikle insanların özellikle eğlenceli bulmayacağı sıradan, monoton, zaman alıcı görevleri gerçekleştirmek için kullanılır. Örneğin, sigorta şirketleri, talepleri bir insanın yapabileceğinden daha hızlı ve daha yüksek bir hacimde işleme koymak için yapay zekayı kullanır ve insanlara daha önemli konulara odaklanmaları için zaman kazandırır. Programlar, veri girişi gibi sıkıcı işleri otomatikleştirmek için kullanıcının tıklamalarını okuyabilir ve taklit edebilir. Diğer teknolojilerle birlikte çalışırken, büyük miktarda karmaşık veriyi işleyebilir, eyleme dönüştürülebilir, içgörüleri verimli ve doğru bir şekilde sunabilir.

2. İş akışlarınını hızlandırır
Yapay zeka, tüm görevleri otomatikleştirmek için sıklıkla kullanılırken, iş akışlarını iyileştirmek için birçok pratik uygulamaya da sahiptir. Doğal dil işleme (NLP) ve otomatik konuşma tanıma (ASR) gibi derin öğrenme teknolojileri, insanların eğitim, medya, eğlence ve hukuk gibi mesleklerde çalışma şeklini değiştirmiştir. ASR teknolojisi, konuşulan kelimeyi metne dönüştürerek, herhangi bir ses ve videonun dökümlerini otomatik olarak kaydedebilir.
Rev.ai gibi konuşma tanıma sistemleri zaten şaşırtıcı derecede doğrudur. Bilim geliştikçe ve algoritmalar daha fazla eğitildikçe bu ilerlemenin devam etmesini bekleyebilirsiniz. ASR, bir avukatın üç saatlik bir ifadesinin dökümünü anında almasını sağlar. Film yapımcıları ve video yapımcıları, medya varlıklarını yönetmek ve içeriklerini daha hızlı düzenlemek için otomatik transkriptlerden yararlanır. Polis memurları, otomatik transkripsiyon sayesinde vücut kamerası görüntülerinden önemli kanıtları hızla bulabilir. Bunlar, yapay zekanın iş akışlarını kolaylaştırma yollarından sadece birkaçıdır.
3. Hata oranlarını düşürür
Daha önce de belirttiğimiz gibi, yapay zeka sistemleri yorgunlukla uğraşmak zorunda değil. Öte yandan insan yorulur. İnsan beyni, odak kaymaya başlamadan çok önce sadece bir göreve odaklanabilir. İnsanlar yorulduklarında, yanlış kararlar verme ve hatalara karşı savunmasız hale gelme olasılıkları daha yüksektir. Tekrarlayan işler özellikle insan hatasına açıktır. Bir görev tekrarlandığında, insanların konsantrasyonunu kaybetmesi daha kolaydır. Ancak AI sistemlerinin odaklanması gerekmez ve işlevleri için programlanırlar. Yapay zeka sistemleri, insan hatası riskini ortadan kaldırarak daha doğru bir sonuç üretir.
4. Daha derin veri analizi yapılabilir
Modern işletmeler adeta bir veri havuzunda yüzer. Ancak bunlardan en iyi şekilde yararlanabiliyorlar mıdır? Bu kocaman bir soru işaretidir. Manuel veri analizi zaman alan bir işlemdir. Yapay zeka sistemleri büyük miktarda veriyi dikkate değer bir hızda işleyebilir ve analiz edebilir. AI sistemleri, ilgili bilgileri hızla bulabilir, eğilimleri belirleyebilir, kararlar alabilir ve geçmiş verilerinize dayanarak önerilerde bulunabilir. Örneğin, algoritmalar pazarlama faaliyetlerinin etkinliğini hızlı bir şekilde analiz edebilir, müşteri tercihlerini belirleyebilir ve bu müşteri davranışlarına dayalı olarak eyleme geçirilebilir öngörüler sunabilir.
5. Daha bilinçli karar verme imkanı tanır
Bant genişliği, daha derin veri analizi yapabilmek ve işletme liderlerinin operasyonlarına fayda sağlamalarına yardımcı olabilmek için daha bilinçli kararlar almalarına olanak tanır. Örneğin, sınıflandırma modelleri. Bu makine öğrenimi algoritmaları, geçmiş eğitim verilerine dayanarak bir sonuç çıkarmaya çalışır. Bu eğitim verilerini işledikten sonra, model yeni verileri kategorize edecek veya “etiketleyecektir”.
İşletmeler, müşteri kaybını analiz ederken, beklenen kayıp oranını değerlendirirken sınıflandırma modellerinden yararlanır. Bu modeller, bir işletmenin proaktif olarak önleyici tedbirler almasına olanak tanıyarak, kayıp riski altındaki müşterilerin bir listesini oluşturabilir. Sınıflandırma modelleri ayrıca pazarlamacılara, bir müşterinin belirli bir ürün veya hizmetle uyumluluğunu inceleyerek müşteri adayı puanlamasında yardımcı olur.
6. 24 / 7 kullanılabilir
Bir kişi gün içerisinde 8 ila 10 saat arasında çalışır. Tüm bu zaman boyunca üretken olup olmadığımız ise tamamen farklı bir hikayedir. Ama makineler kahve içmek için mola vermez. İş arkadaşlarıyla konuşabilmek için masalarından uzaklaşmazlar. Ve kesinlikle mesai bitiminde toplanıp evlerine gitmezler. Sohbet robotları gibi dijital yardım çözümleri, günün hangi saatinde olursa olsun müşteri sorularını yanıtlamak için kullanılabilir.
7. Riskleri azaltır
Yapay zekanın bir diğer büyük avantajı birçok riskin üstesinden gelebilmesidir. Bir bombayı etkisiz hale getirmek, uzaya gitmek, madencilik yapmak, okyanusların en derinlerini keşfetmek gibi tehlikeli görevleri yapabilirler. Metal gövdeli makineler doğaları gereği dayanıklıdır ve düşmanca atmosferlerde hayatta kalabilirler. Ayrıca daha büyük sorumlulukla doğru bir şekilde çalışırlar ve kolay yıpranmazlar.
Ukrayna’daki Çernobil nükleer santral patlamasını duymuşsunuzdur. O zamanlar, yangını erken aşamalarda kontrol ederek radyasyonun etkisini en aza indirmemize yardımcı olabilecek yapay zeka destekli robotlar yoktu. Çekirdeğe yaklaşan herhangi bir insan birkaç dakika içinde hayatını kaybetmişti. İnsanların elinden helikopterlerden kum ve bor dökmek dışında pek de bir şey gelmemişti. O günlerde yapay zeka kullanan robotlar olsaydı bu facia daha hafif sonuçlar ile atlatılabilirdi.
8. Dijital yardım sağlar
Bugünlerde neredeyse tüm büyük kuruluşlar, müşterileriyle etkileşim kurmak için insan kaynağı ihtiyacını önemli ölçüde azaltan dijital asistanlar kullanıyor. Bir chatbot ile sohbet edebilir ve onlara tam olarak neye ihtiyacınız olduğunu sorabilirsiniz. Bazı sohbet robotları bu günlerde o kadar akıllı hale geldi ki, bir sohbet robotuyla mı yoksa bir insanla mı sohbet ettiğinizi belirleyemezsiniz. Yapay zeka o kadar iyi uygulanıyor ve öğreniyor ki, kullandığımız tüm dijital medya araçları büyük ölçüde onun kontrolünde.
9. Tekrarlayan işlerde yardımcı olur
Günlük işlerimizde, teşekkür maili göndermek, bazı belgeleri hatalara karşı doğrulamak gibi tekrarlayan işler yapıyoruz. Yapay zekayı kullanarak bu sıradan görevleri verimli bir şekilde otomatikleştirebilir ve hatta insanlar için sıkıcı olarak görünen görevleri ortadan kaldırabiliriz. Hatta onları daha yaratıcı olmaları için özgürleştirebiliriz.

10. Yeni buluşlar yapmamıza yardımcı olur
Yapay zeka, neredeyse her alanda, insanların karmaşık sorunların çoğunu çözmesine yardımcı olacak birçok buluşa imza atıyor. Son zamanlarda doktorlar, gelişmiş AI tabanlı teknolojileri kullanarak kadınlarda meme kanserini daha erken aşamalarda tahmin edebiliyorlar. Ayrıca şu anda nörolojik bozuklukları tespit etmek ve izlemek için çok büyük yazılımlarımız var. Yapay zeka kullanılarak insan beyninin işlevselliği simüle edilebilir.
11. Maliyetleri azaltır
Düşük vasıflı insan işlerinin yerini alan yapay zeka sistemleri, işletmenizin daha az kişiyi işe alması anlamına gelir. Ek olarak, yapay zeka insanları daha fazla değer yaratabileceği, daha gelişmiş eğitim gerektiren, daha yüksek bilişsel görevlere odaklanmaya yönlendirebilir.
Yapay zekayı kullanmayan işletmeler, yenilikçi, yüksek verimli yapay zeka odaklı şirketlerle rekabet etmekte zorlanabilir.