Voltmetre Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibinin Detaylı Anlatımı!

Voltmetrenin Çalışma Prensibi
Voltmetrenin çalışma prensibi Ohm Yasası’na dayanmaktadır. Ohm Yasası şunu belirtir: “Bir direnç üzerindeki gerilim, içinden geçen akımla doğru orantılıdır”. Herhangi bir temel ölçü aleti, içinden tam ölçekli bir akım geçtiğinde terminalleri arasında potansiyel bir farka sahiptir. Voltmetreyi temsil eden sembol, içinde V harfi olan bir dairedir.

Voltmetre, gerilimin ölçüleceği bir devrede bileşene her zaman paralel olarak bağlanır. Bir DC voltmetrenin üzerinde kutup işaretleri bulunur. Bu nedenle, bir sapma elde etmek için voltmetrenin artı (+) ucunu potansiyelin daha yüksek noktasına ve eksi (-) ucunu potansiyelin alt noktasına bağlamanız gerekir.
Bir AC voltmetrede kutup işareti (polarite) yoktur ve her şekilde bağlanabilir. Bununla birlikte, bu durumda da voltmetre, gerilimin ölçüldüğü bileşene paralel olarak bağlanır. Yüksek gerilim aralığına sahip bir voltmetre, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi tam ölçekli gerilim kapasitesine sahip bir ölçü aleti mekanizmasına seri olarak bir direnç bağlanarak oluşturulur.

Gerilim denklemi
Serideki dirence çarpan denir. Değeri Gerilim Denklemi ile belirlenir.

V = Gerilim,
Im = Tam ölçekli akım,
Rse = Serideki Direnç,
Vm = Tam Ölçekli Gerilim
İdeal voltmetre
İdeal bir voltmetre iki terminalli bir cihazdır ve bir devreye bağlanabileceği terminaller arasındaki gerilimi algılar. İdeal olarak, voltmetre sonsuz dirence sahiptir. Polarizedir ve polaritenin yanı sıra gerilimin büyüklüğünü gösterir.