Tip 1 ve Tip 2 koordinasyon nedir?

Tip 1 koordinasyon nedir?
Tip 1 koordinasyonda, cihaz bir kısa devreye maruz kaldığında kişileri veya tesisatı tehlikeye atmamalıdır. Ayrıca onarım veya parça değişimi olmaksızın çalışmaya devam edebilmesi gerekmemektedir. Yani kısa devre durumunda cihazın onarılması veya komple değişmesi gerekebilir.
Tip 2 koordinasyon nedir?
Tip 2 koordinasyonda, cihaz bir kısa devre durumunda kişileri veya tesisatı tehlikeye atmamalı ve onarım veya parça değişimi olmaksızın kullanıma devam edebilmelidir. Atanan kısa devre koruma cihazı, bir kısa devre durumunda açma yapmalıdır. Bir sigorta kullanılıyorsa, bunun değiştirilmesi gerekir. Bu, aynı zamanda tip 2 koordinasyonu için sigortanın normal çalışmasının bir parçasıdır.
Not: Süper hızlı yarı iletken sigortalar her zaman doğrudan güç yarı iletkenlerinin önüne yerleştirilmelidir (kısa kablo uzunlukları ile).
Tip 1 ve Tip 2 koordinasyonun farkları nelerdir?
Elektrik sistemlerindeki arızalar muhtemelen düşük seviyededir ve Tip 1 koordinasyon standartlarını karşılamak için inşa edilmiş motor kontrolörleri tarafından yönetilir. Arıza giderildikten sonra, gereken tek işlem devre kesiciyi sıfırlamak veya sigortaları değiştirmektir. Mevcut arıza akımlarının yüksek olduğu ve herhangi bir bakım kesinti süresinin çok önemli olduğu durumlarda, daha yüksek derecede koruma arzu edilebilir.
Birçok endüstri, kritik bir üretim sürecinin sürekli işleyişine bağlıdır. Bu koşullarda, Tip 1 korumanın motor yol verme bileşenlerinin hasar görmesini önleyemeyeceğini anlamak özellikle önemlidir. Yüksek seviyeli arızanın veya kısa devrenin kritik bir süreci kesintiye uğratmamasını sağlamak için, düşük gerilimli motor kontrol cihazlarının seçiminde ve uygulamasında Tip 2 koordinasyonunun uygulanmasını dikkate almak akıllıca olacaktır.
Tip 2 koordinasyonun faydaları nelerdir?
Tip 2 koordinasyonun üç temel faydası vardır:
- Güvenlik: Tip 2 koordinasyon, işletim personeli, tesis ve kurulu ekipman için güvenlik sağlamayı amaçlamaktadır.
- Azalan maliyetler: Bir motor yolvericisi kısa devrelerden uygun şekilde korunduğunda, devresinin tüm bileşenleri sağlam ve çalışır durumda kalır. Yalnızca sigortaların değiştirilmesi gerekebilir. Tasarruf, kısa devreden sonra bakımı gerçekleştirmek için yapılacak işçilikte ve yedek parça teminindeki azalmadan kaynaklanır. Bazı gıda ve kimyasal proses tesislerinde meydana gelebilecek üretim kaybı minimuma indirilerek tasarruf sağlanabilir.
- Artan üretkenlik: Üretim süreci sürekli motor çalışmasına dayanır. Yolvericiler hasar görürse, onarılması veya değiştirilmesi gerekirse, motorlar durur ve üretim süreci sekteye uğrar. Tip 2 koordinasyonu uygulanarak, üretim süreçlerindeki motor kısa devreleri minimum kesinti ile atlatılabilir.