Termik röle nedir?

Termik röle nedir?
Termik röle, aşırı yük durumlarında motoru koruyan bir elektrik koruma cihazıdır. Termik röle kullanılarak motorun aşırı ısınması ve kullanılamaz hale gelmesi önlenir.
Termik röle ne işe yarar?
Termik röle içerisindeki bimetal, aşırı akımın oluşturduğu sıcaklık etkisiyle form değiştirir ve röle kontaklarının termik bir açma yapmasını sağlar. Sahadaki motor da bu şekilde korunmuş olur.
Termik açma ve manyetik açma nedir?
Termik açmada koruma elemanının maruz kaldığı aşırı akım, taşıyabileceği nominal akımın 2-3 katı mertebeleri seviyesindedir. Bu yüzden bimetalin ısınması prensibine göre açma yapılır. Manyetik açmada ise koruma elemanının maruz kaldığı aşırı akım çok kısa süre içerisinde (bir kısa devre nedeniyle) nominal akımın 8-10 katları mertebesine ulaştığından artık bimetalin ısınması beklenmez. Bimetalin ısınması beklenirse akımdaki ani yükseliş yük için tehlikeli bir durum oluşturacağından, manyetik alanın değişimine bakılır.
Termik röle hangi korumaları yapar?
Bu tipte röleler manyetik koruma; yani kısa devreye karşı koruma yapmaz. Sadece termik koruma yapar. Çoğu termik, fazlarından birinin kesilmesi durumunda motorun iki fazda çalışmasını önlemek için faz kaybı koruması da yapar.
Termik röle çalışma prensibi
Kullanıcıların en çok sorduğu sorulardan ikisi şunlardır: Termik röle nasıl çalışır ve termik röle neden atar? Şöyle yanıtlayalım:
Aşırı akım durumunda rölenin içerisindeki bimetal ısınır ve bükülür.
Bu bükülmenin etkisiyle röleye bağlı durumdaki kapalı kontak harekete geçer ve açılır. Bu kontak da motor kontaktörünün bobininin enerjisini keserek motora giden ana beslemeyi keser. Aslında açmayı yapan termik röle değil beraberinde kullanıldığı kontaktördür. Özetle termik rölenin atması için üzerinden taşıyabileceğinin üzerinde akım geçmesi gereklidir. (aşırı akım maksimum 6..7 katına kadar olmalı ve aniden yükselmemelidir.)
Termikler motorlardaki kullanımlarında kalkış akımı, kısa devre akımı veya frenleme anındaki akımlarda koruma yapmazlar. 3 kutuplu olarak üretilirler. Bu yüzden kısa devre korumanın sağlanabilmesi için mutlaka manyetik koruma yapan motor koruma şalterleri, otomatik sigortalar, kompakt şalterler, sigortalı yük ayıcılar ile beraber kullanılmalıdırlar.
Termik röle ayarı nasıl yapılır?
Ürün üzerinde akımın ayarlanabildiği potansiyometre vardır. Bu potansiyometrenin akım seviyesi mutlaka korunacak motorun akım seviyesi ile eşitlenmelidir. Akım aşağıda ayarlanırsa nominal çalışmada motor gereksiz stop eder. Yukarıda ayarlanırsa da motor korunması gereken amperajın üstünde korunduğu için motor zarar görür.
Termik röle seçimini şöyle örnekleyebiliriz: Diyelim ki elimizde 6A…10A arası ayarlanabilen bir termik var. Korumamız gereken motorun da nominal akımı 8A olsun. Rölenin potansiyometresini 6A’e ayarlarsanız motor nominal koşulu olan 8A’de çalışırken bile bu durumu aşırı akım olarak algılayacaktır. Potansiyometreyi 10A’e ayarladığınızda ise motor 8A’lik nominal çalışma koşullarında açma yapmayacaktır; ancak motorun üzerinden 9A’lik sürekli bir aşırı akım geçerse röle bunu algılayamayacak ve motorunuz yanma tehlikesi ile baş başa kalacaktır.
Termik röle seçerken bu ürüne uyumlu kontaktör seçimine de dikkat edilmelidir. Çünkü termiklerin baraları kontaktörlerin ana besleme terminallerine geçeceği için boyut olarak ve akım taşıma kapasitesi olarak kontaktörlerle uyumlu olmalıdır.
Termik röle üzerinde bulunan butonlar ve termik akım ayarları
Bu ürünlerin üzerinde bulunan akım ayar potansiyometresini aşağıda görebilirsiniz.
Bazı termiklerde reset ve test butonu da bulunur.
Reset butonu: Reset butonu otomatik veya manuel konumuna getirilebilir. Otomatik (A) konumunda bimetaller soğuyunca yardımcı kontak ilk pozisyonuna geri döner ve kontaktör çekerek motor çalışır. Manuel (M) konumunda ise bimetaller soğuduktan sonra tekrar devreye almak için reset butonuna basılması gereklidir .
Test Butonu: Test butonuna basıldığında motor kontaktörü devreden çıkarılır. Devreyi kapayan kontak işleme geçmez. Test butonu çekilerek kesen kontak açılır ve kapayan kontak kapanır. Reset butonunun pozisyonuna göre cihaz otomatik olarak veya elle start pozisyonuna getirilir.
Termik röle bağlantı şeması:
Aşağıda termik rölenin bağlantısını görebilirsiniz..
Termik röle ile ilgili video
Kaynaklar: