Röle Arızaları: Nedenleri ve Çözümlerini Listeledik!

Röleler çok uzun ömürlü cihazlar olsalar da zaman zaman çeşitli nedenlerle arızalanabilirler. Rölenin çekip çekmediğini yani arızalanıp arızalanmadığını kontak uçlarını bir multimetre yardımıyla ölçerek anlayabilirsiniz. Başlıca röle arızaları; nedenleri ve çözümlerini incelenerek aşağıda anlatılmıştır.
Röle Arızaları
Başlıca röle arızaları şunlardır:
1. Kontak yapışması
Röle kontaklarının üzerinden fazla enerji geçtiği zaman kontaklar birbirine yapışır. Aşırı ısınan kontaklar bir süre sonra birbirine kaynar. Kontak yapışmasının sebebi aşırı sıcaklık, aşırı nem ve titreşim de olabilir. Ürünleri nominal değerlerinde ve nominal koşullarda kullanmak bu hatayı engelleyecektir.

2. Bobin yanması
Röle bobininin belli akım ve gerilim taşıma kapasitesi vardır. Gereğinden fazla enerji uygulandığında bobin yanacaktır. Yanmış bir röleyi bobin uçlarındaki kararmadan anlayabilirsiniz. Bobin yanmasının diğer bir sebebi de yanlış besleme gerilimi verilmesidir. Örneğin AC çalışan bir bobine DC uygulanırsa bobin yine yanacaktır. Bu nedenle doğru ürün seçilmesi ve doğru besleme gerilimi uygulanması rölenin doğru çalışması açısından çok önemlidir.
3. Sesli çalışma
Röleler anahtarlama sırasında mekanik bir ses çıkarır. Bazen ise sürekli çalışması sırasında uğultu yayar. Bunun sebebi kontakların kirlenmesi veya rölenin kullanım ömrü sonuna yaklaşması olabilir. Aynı zamanda rölenin taşıyabileceğinden fazla akıma maruz kalması da bu tip rahatsız edici gürültüleri artıracaktır.
4. Aktivasyon hatası
Bobine yeterli enerjinin gitmemesi ürünün aktive olmasını engelleyecektir. Ya da kontakların çok kısa süre içerisinde aç kapa yapıp titreşime girmesine neden olacaktır. Bu nedenle röle bobinine yeterli enerji gidip gitmediğinin kontrol edilmesi gerekir. Bobin tolerans değerlerinin mutlaka kontrol edilmesi gereklidir.
5. Kontak aşınması
Kontak aşınması, tekrarlanan çalışma sırasındaki mekanik nedenlerden dolayı kontakların aşınmasıdır. Röleler milyonlarca kez açılıp kapanır. Bazen bu tekrarlanan işlem kontak aşınmasına neden olur. Kontaklar fazla aç kapa işleminden dolayı deforme olabilir. Kontak aşınması çok olursa ürünün değiştirilmesi gerekebilir.

6. Kullanım ömrünün dolması
Röleler belirli mekanik ve elektriksel ömürlere sahiptir. Çok sık anahtarlama yapan röleler bir süre sonra kullanım ömrünün sonuna gelir. Bir röle genelde 1 milyon üzeri aç-kapa ömürlerine sahip olsa da günlük ve yıllık yaptığı aç kapa sayısı öngörülmeli ve ömrünün sonuna ne zaman geleceği hesaplanmalıdır.
7. Anormal ısı üretimi
Temas nedeniyle sürekli olarak anahtarlama arkları meydana gelirse, kontak parçaları anormal miktarda ısı üretir. Bu ısı rölenin gövdesine sıçrar ve en sonunda kontak yapışmasına veya gövde deformasyonuna neden olur. Kablolama ve kurulum arızaları da anormal ısı üretir.