Nikola Tesla’nın Hayatı ve Buluşları: Tüm İlginç Yönleri ile!

Nikola Tesla, Sırp kökenli mucit ve elektrik mühendisidir. Alternatif akım sisteminin mucidi ve günümüzde geliştirilen neredeyse tüm elektrik cihazlarının ilham kaynağıdır. Elektrik başta olmak üzere birçok alanda 300’e yakın patenti vardır. Buluşları gibi birçok teknolojik buluşa da zemin hazırlamıştır.

Nikola Tesla, alternatif akım (AC) elektrik sistemlerini geliştirmesi nedeniyle elektrik ve enerji tarihinde büyük saygı gören Sırp-Amerikan mühendis ve mucittir. Ayrıca insanlığa elektromanyetizma ve kablosuz radyo iletişimi gibi birçok alanda da olağanüstü katkılarda bulunmuştur. Geçmişte kıymeti çok anlaşılamasa da son yıllarda hak ettiği değeri görmeye başladığını söylememiz gerekir. Birçok buluşu, çok önemli diğer buluşlara önayak olmuştur. Elektrik başta olmak üzere birçok alanda 300’e yakın patenti vardır. Buluşları elektrik motorları, radyolar, floresan ışıklar, lazerler ve uzaktan kumandalar gibi birçok buluşa da zemin hazırlamıştır. Kendisine gelmiş geçmiş en büyük elektrik mühendisi olarak nitelersek yanlış bir tanımlama yapmamış oluruz.

Nikola Tesla 10 Temmuz 1856’da Hırvatistan-Smiljan’da rahip bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Graz’daki Avusturya Polytechnic’te elektrik mühendisliği eğitimi aldı ve daha sonra Prag’daki Charles-Ferdinand Üniversitesi’ne katıldı. Babasının erken yaşta ölmesinden dolayı üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı. Tesla, 1880 yılında Budapeşte’de bir telgraf şirketinde çalışmaya başladı. İlerleyen zamanlarda terfi aldı ve şirketin baş elektrikçisi oldu. Daha sonra Fransa’ya taşındı.
Tesla, 1883’te Fransa, Strazburg’da iken, indüksiyon motorunun bir prototipini (elektromanyetik indüksiyonla çalışan bir AC motor) inşa etti ve başarılı bir şekilde test etti. Avrupa’da ilgilenen hiç kimseyi bulamadığı için Amerika’ya gitti.
1884’te Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındıktan sonra Tesla, bir müddet Thomas Edison için çalıştı ancak ikilinin fikir ayrılıklarından dolayı 1885 yılında buradan ayrılarak George Westinghouse ile çalışmaya başladı.

Tesla’nın enerji tarihine en önemli katkısı alternatif akımı (AC) keşfetmesidir. Westinghouse Electric Company, 1893’te Chicago’da bu teknolojiyi ilk uygulayan şirket olmuştur. Edison, doğru akımı tercih ederken, Tesla alternatif akımı tercih etti. Bu, ikilinin arasında “akımların savaşı” diye tabir edilen bir çekişmeye yol açtı. Alternatif akım şebekede elektrik taşımak için Edison’un doğru akım sistemine kıyasla daha verimli ve etkili bir yöntem olduğunu kanıtladı. Buluşu, modern elektrik dağıtım sistemlerinin çoğu için hızlı bir şekilde temel haline geldi. Halen günümüzde Tesla’nın bu sistemi kullanılmaktadır. Alternatif akımın yanı sıra, jeneratör ve türbin tasarımının geliştirilmesine yardımcı oldu. 1896’de Niagara Şelalesi’nden elektrik üreterek yakınlardaki Buffalo şehrini aydınlattı. Daha sonra da jeneratörlerini geliştirerek ve sayısını artırarak New York’u. Hidroelektrik santrallerin temelini atmıştı Nikola Tesla.
1898’de Madison Square Garden’da bir gösteri düzenledi. Elektrik fuarında sahnenin ortasına büyük bir su tankı yerleştirdi. Bu tankın üzerine yaklaşık 1 metre uzunluğunda bir tekne koydu. Radyo frekansı ile tekneyi uzaktan kumanda etti. Böylece bugünkü GPRS sisteminin, uzaktan kumandalı tüm sistemler ile uzay teknolojileri ve uzaktan iletişim sistemlerinin temelini attı.
1890 yılında Nikola Tesla elektriği kablosuz iletmenin denemelerini yaptı ve 40 kilometre uzaklıkta bulunan ampulleri kablosuz olarak yakmayı başardı.
19.yüzyılın sonlarında, Tesla, kablosuz teknolojilerin temelini oluşturan ve bugün radyo teknolojisinde hala kullanılan Tesla bobininin patentini aldı. Bir elektrik devresinin kalbi olan Tesla bobini, birçok erken radyo iletim anteninde kullanılan bir indüktördür. Bobin, akım ve gerilimi devre boyunca bir güç kaynağından rezonans etmek için bir kondansatör ile çalışır. Tesla dünyadaki ve atmosferindeki floresan, x-ışınları, radyo, kablosuz güç ve elektromanyetizmayı incelemek için bu bobinini kullandı.

Enerjinin kablosuz iletimini takıntı haline getiren Tesla, 1900’lü yıllardan itibaren en cesur projesinde çalışmaya başladı: bilgi paylaşımı ve dünya çapında ücretsiz elektrik sağlamak için geniş bir elektrik kulesi aracılığıyla iletilecek küresel bir kablosuz iletişim sistemi kurmak. 1901’de finansal dev JP Morgan’ın da dahil olduğu bir grup yatırımcının finansmanı ile Tesla, projede ciddi bir şekilde çalışmaya başladı. Long Island, New York’ta bugün Wardenclyffe olarak bilinen bir yerde, bir santral ve devasa bir iletim kulesi içeren bir laboratuvar tasarlayıp inşa etti.
Bununla birlikte, yatırımcılar arasında Tesla sisteminin makullüğü hakkında şüpheler ortaya çıktı. Rakibi olan, Guglielmo Marconi (Andrew Carnegie ve Thomas Edison’un maddi desteği ile) kendi radyo teknolojilerinde büyük ilerlemeler kaydetmeye devam ederken, Tesla’nın projeden vazgeçmekten başka seçeneği yoktu. Wardenclyffe personeli 1906’da işten çıkarıldı ve 1915 yılına kadar site haciz altına düştü. İki yıl sonra Tesla, iflas ilan etti ve kule, tahakkuk ettiği borçları ödemeye yardım etmek için söküldü ve hurdaya satıldı. Bu sistem devam etmiş olsaydı kim bilir belki de günümüzde elektriği bedava kullanıyor olabilirdik.
Ayrıca Tesla, uzaya ses dalgaları gönderen ilk kişidir. Kozmik radyo dalgalarını bularak 1917 de cisimlerin üzerine gönderip bir ekran üzerinde toplamıştır.
Nikola Tesla, ölümüne kadar elektrik üretimi ve türbin tasarımı konusundaki araştırmalarına devam etti. 7 Ocak 1943 yılında 86 yaşındayken New Yorker Otelinde kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetti. Hayatı boyunca parayı hiç iyi yönetemeyen Tesla, sürekli borçlarıyla uğraşmıştır. Ölmeden önce teleforce silahı adını verdiği bir çalışma yürütmekte olan Tesla’nın bütün dokümanlarına ABD hükümeti tarafından el konulmuştur.

Nikola Tesla’nın onlarca buluşu vardır. En önemlileri şunlardır:
- Alternatif akım
- Tesla türbini
- Tesla bobini
- Radyo ve uzaktan kontrol
- Büyütücü transmitter
- Neon Lamba
- İndüksiyon Motoru
- X-Işınları
- Deprem cihazı
- Kablosuz enerji
