Nesnelerin İnternetinin Kullanım Alanları: Farklı Sektörlerde

Nesnelerin interneti (IoT), birbiriyle ilişkili bilgisayarların, mekanik ve dijital makinelerin insana ihtiyaç duymadan, birbirleriyle anlaşmaları prensibine dayanan ve günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlayan bir konsepttir. Gelecekte de hayatımınızın önemli bir parçası olan bu konsept gün geçtikçe farklı uygulama örnekleri ile karşımıza çıkmaktadır. Nesnelerin internetinin kullanım alanları konusuna detaylıca bir göz atalım.

Nesnelerin İnternetinin Kullanım Alanları
Nesnelerin internetinin kullanım alanları şunlardır:
1. Perakende
IOT tedarik zincirleri üzerinde tam kontrol sağlayacak, insan faktörünü ortadan kaldıracak ve insan kaynaklı hataların önüne geçebilecektir. Bu durum, işletme sahiplerinin siparişlerini kontrol altına almasını sağlayacak, lojistik ve ticari harcamaların daha iyi yönetilebilmesi imkanı sunacaktır.

Örnek olarak Amazon şirketinin yeni projelerinden olan Amazon Go verilebilir. Telefonunuzda kullandığınız amazon uygulamasından kullanıcıya bir barkod veriliyor. Bu barkod markete girerken sensörlere taratılıyor. Raflardan istediğini ürünleri alıyorsunuz. Aldığınız ürün sensörler tarafından algılanarak hemen sepetinize ekleniyor. Ürünü almaktan vazgeçip yerine koyarsanız hemen sepetten siliniyor. Alışverişiniz bittikten sonra kasada kuyruk beklemeden marketten çıkıyorsunuz. Ödeme Amazon hesabına bağlı karttan çekiliyor. Şu anda Seattle ve Washington başta olmak üzere birçok noktada çalışır durumda. İlerleyen yıllarda artarak çok daha fazla şehirde kurulması planlanıyor.
2. Akıllı evler
Nesnelerin internetinin önemli bir katkısı da evlerimize olacaktır. Akıllı cihazlar, aydınlatma, güvenlik ve çevre kontrolleri hayatımızı daha kolay hale getirecektir. Akıllı telefonumuzdan evimizdeki birçok elektronik aleti kontrol edebilir durumda olabileceğiz. Örneğin telefonumuzdan kombiye direktif göndererek evimizin sıcaklığını ayarlayabilir, kamera sistemlerine müdahale edebiliriz.

Örnek olarak Nest şirketinin ürettiği akıllı termostatlar verilebilir. Yerleştirilen termostatı uygulamasıyla beraber nerede olursanız olun, istediğiniz her yerden kontrol edebilirsiniz. Bu özelliğinin yanında cihazın kendi kendine öğrenme özelliği de vardır. Örneğin 1 hafta boyunca geceleri sürekli düşük sıcaklığa ayarladıysanız, cihaz bunu algılayarak siz yeni talimat verene kadar geceleri sıcaklığı düşürür. Bu fonksiyon enerji tasarrufuna çok büyük katkı sağlamaktadır.
3. Sağlık
IOT cihazlar, sağlıklı kalmamıza yardımcı olmak için kalp atış hızını, kalori alımını, uyku gibi bir çok etkinliği izleyebilir. Bu cihazlar oluşacak olumsuz bir durumda doğrudan doktorumuza bilgi verebilir. Zamanında teşhis ile, oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilebilir.

Örnek olarak Mimo şirketinin ürettiği Mimo Monitörler verilebilir. Bu cihazlar uygun fiyatlı olduğu kadar çok amaçlı olarak kullanılabilmesi ile de ünlü. Bu teknoloji bebeğinizin vücut pozisyonunu, nefes alma seviyesini, vücut ısısını ölçerek oluşacak olumsuz durumları anında cep telefonunuza bildirim olarak gönderilebiliyor.
4. Otomotiv
Nesnelerin interneti uygulamaları sayesinde, aracınızın kapılarını açıp kapayabilir, motor ölçümlerini yapabilir, alarm sistemini devreye sokabilir, aracın konumuna erişebilir ve rotasını ayarlayabilirsiniz.

Örnek olarak Tesla şirketinin ürettiği araçlar verilebilir. Tesla bu konuda dünyada başı çekiyor. Otomotiv sektöründeki diğer firmalar da bu konuya yönelmeye başladı ve projelerini hızlandırdı. Arabanızın evinize gelmeden garaj kapısını açtığını düşünün. Aracın sıcaklığını, ışıklarını, şarjını uzaktan kontrol edebileceğinizi düşünün. Bunu size telefonunuza kuracağınız bir uygulamayla sağlıyorlar. Tesla araçlarında kendi otomasyonlarını sağlayabilmek için tam olarak 18 sensör bulunmakta.

5. Lojistik
Taşınan ürünlere takılan akıllı cihazlar ile bunların yerini, hızını ve hatta nakliye veya depolama koşullarını takip edebilirsiniz.

Örnek verecek olursak DHL firması, tüm dünyada nakliye, depolama, dağıtım ve tedarik zinciri yönetimi sağlayan bir şirket. Bunların hepsini yapabilmesi için çok önemli düzeyde iletişime ihtiyaç vardır. DHL, araç izleme ve bakımı, paketlerin gerçek zamanlı takibini aktif olarak yapıyor. Aynı zamanda nakliye araçlarındaki sensörler ile araçlar hakkında bilgi toplama ve güvenlik önlemleri işlemleri nesnelerin internetini aktif olarak kullanıyor. Bu sayede lojistik ve nakliye verimliliğini üst düzeyde tutabiliyor.
6. Çevre
Doğal kaynakların yönetimi günden güne büyük bir problem haline gelmektedir. Fakat nesnelerin interneti temiz suya ulaşım, hava kirliliğinin azaltılması, katı atık depolama sahalarının verimi ve ormanların korunması gibi problemlere çözüm üretmek için eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Sensör tabanlı cihazlar çöp ve kanalizasyonlarda veri toplar. Aynı şekilde şehir dışındaki ormanlık alanlarda, göl ve nehir yataklarında da işlevsel durumdalar. Bu verileri teşhis edip yorumlamak nesnelerin interneti sayesinde mümkün.

Örneğin “Air Quality Egg” adında bir cihaz ile ofis ve yaşam alanlarındaki hava kalitesini ölçümlemek mümkün. Aynı teknoloji geniş ölçekte kullanılarak şehirde yaşayanların havayı ne kadar kirlettiklerini de ölçebilir.
7. Giyilebilir cihazlar
Sanal gözlükler, kalori harcamalarını ve kalp atışlarını izlemek için kullanılan fitness bantları veya GPS izleme kayışları bir süredir kullandığımız giyilebilir cihazlardan sadece birkaçı. Google, Apple ve Samsung gibi şirketler, bu harika nesnelerin interneti uygulamalarını geliştirip günlük hayatımıza soktu.

Bu ürünler sensörlerle donatılmış, ölçüm ve okuma için gerekli donanıma sahip ve kullanıcılarla ilgili veri ve bilgileri toplamak ve düzenlemek için yazılıma sahip küçük ve enerji verimli cihazlardır.
8. Trafik izleme
Nesnelerin interneti, büyük şehirlerdeki araç trafiğinin yönetiminde çok faydalı olabilir ve akıllı şehir kavramına katkıda bulunabilir.

Cep telefonlarımızı Yandex veya Google Haritalar gibi uygulamalar aracılığıyla araçlarımızdan veri toplayan ve paylaşan sensörler olarak kullandığımızda, nesnelerin internetini bizi bilgilendirmek ve aynı zamanda trafik izlemesine katkıda bulunmak için kullanıyoruz. Farkı rotalardan varış noktasına çok kısa bir sürede ulaşabiliyoruz.
9. Tarım
Akıllı tarım artık hayatımıza girdi. Toprağın kalitesi, iyi mahsuller üretmek için çok önemlidir ve nesnelerin interneti, çiftçilere toprak durumları hakkında ayrıntılı ve değerli bilgilere erişme imkanı sunar.

IoT sensörlerinin uygulanmasıyla toprağın durumu ve aşamaları hakkında önemli miktarda veri elde edilebilir. Toprak nemi, asitlik seviyesi, belirli besinlerin varlığı, sıcaklık ve diğer birçok kimyasal özellik gibi bilgiler çiftçilerin sulamayı kontrol etmesine, su kullanımını daha verimli hale getirmesine, ekime başlamak için en iyi zamanları belirlemesine ve hatta topraktaki hastalıkların varlığını keşfetmesine yardımcı olur.
10. Otelcilik
Nesnelerin internetinin otel endüstrisine uygulanması, hizmet kalitesinde ilginç iyileştirmeleri de beraberinde getiriyor. Doğrudan her misafirin mobil cihazlarına gönderilen elektronik anahtarların uygulanması ile çeşitli etkileşimleri otomatik hale getirmek mümkündür.

Böylece misafirlerin konumu, ilgilendikleri faaliyetler hakkında tekliflerin veya bilgilerin gönderilmesi, oda siparişlerinin gerçekleştirilmesi veya kişisel hijyen malzemelerinin talep edilmesi mümkün olabilir. Ayrıca elektronik anahtarların kullanımı ile çıkış işlemi otomatik hale getirilerek kapılar kilitlenebilir, odalar hakkında anında bilgi verilir ve hatta bakım personeline temizlik görevleri atanabilir.

11. Enerji
Akıllı enerji sayaçlarının veya sensörlerle donatılmış sayaçların aşamalı kullanımı ve üretim tesislerinden farklı dağıtım noktalarına giden yerlere sensörlerin yerleştirilmesi, elektrik şebekesinin daha iyi izlenmesini ve kontrolünü sağlar. Servis sağlayıcı firma ile son kullanıcı arasında çift yönlü iletişim kurularak, arızaların tespiti, karar verilmesi ve onarımı için çok büyük değerde bilgiler elde edilebilmektedir.
