Nanoteknolojinin Avantajları: Sağlıktan Elektroniğe! Uzaya!

Nanoteknoloji, yaklaşık 1 ila 100 nanometre olan, nano ölçekte yürütülen bilim, mühendislik ve teknolojidir. Nanoteknoloji, nano ölçekteki yapıların ve bileşenlerin yardımıyla yeni malzemeler üretilmesini, tasarımını, kontrolünü sağlamaktadır. Kimya, biyoloji, fizik, malzeme bilimi ve mühendislik gibi diğer tüm bilim alanlarında kullanılabilir. Bu yazımızda nanoteknolojinin avantajları konusunu inceliyoruz.
Nanoteknolojinin Avantajları
Nanoteknolojinin avantajları şunlardır:
1. İmalat alanını geliştirir
Nanoteknoloji, imalatın birçok alanında devrim yaratabilecek yeni malzemeleri kullanıma sunuyor. Örneğin nanotüpler ve nanopartiküller, aerojeller, dikkate değer yalıtım özelliklerine sahip çok hafif ve güçlü malzemelerden oluşan malzemeler, yeni tekniklerin ve üstün ürünlerin önünü açabilir. Ek olarak, nanobotlar olarak adlandırılan yalnızca birkaç nanometre uzunluğundaki robotlar ve nanofabrikalar, yeni materyaller ve nesneler oluşturmaya yardımcı olabilir.

2. Enerjiyi kullanma şeklimizi değiştirir
Nanoteknoloji, enerjiyi elde etme ve kullanma yöntemlerimizi değiştirebilir. Özellikle, güneş panelleri ve ilgili ekipmanların yapım maliyetini azaltarak güneş enerjisini daha ekonomik hale getirmesi muhtemeldir. Sonuç olarak, enerji depolama cihazları daha verimli hale gelecektir. Nanoteknoloji, devrelerin atomik düzeyde çok doğru bir şekilde kurulmasına da izin verecektir.

3. Yeni pazarlar yaratır
Nanoteknolojinin de kendinden önceki diğer teknolojiler gibi birçok ekonomik alanda büyük değişimlere yol açması muhtemeldir. Nanoteknoloji ile mümkün kılınan ürünler başlangıçta pahalı lüks veya özel ürünler olacak olsa da, bulunabilirlik arttığında giderek daha fazla pazar etkiyi hissedecektir.
4. Elektronik ve bilgisayar alanında devrim yaratır
Elektronik alanı nanoteknoloji tarafından devrim yaratacak şekilde ayarlanmıştır. Örneğin kuantum noktaları, aydınlatma veya ekran gibi amaçlar için kullanılabilecek küçük ışık üreten hücrelerdir. Silikon çipler milyonlarca bileşen içerebilir. Belli bir noktada devreler o kadar küçülür ki, eğer bir molekül yerinde değilse devre düzgün çalışmayacaktır. Nanoteknoloji, devrelerin atomik düzeyde çok doğru bir şekilde kurulmasına izin verecektir.

5. Sağlık uygulamalarını geliştirir
Nanoteknoloji, tıpta büyük ilerlemeler getirme potansiyeline sahiptir. Nanobotlar, tıkanıklıkları gidermek için bir hastanın arterlerine gönderilebilir. Ameliyatlar çok daha hızlı ve yüksek doğrulukta yapılabilir. Yaralanmalar hücre hücre tamir edilebilir. Hatta hasarlı genleri onararak genetik koşulları iyileştirmek bile mümkün olabilir. Nanoteknoloji ayrıca ilaç üretimini iyileştirmek, ilaçları daha etkili hale getirmek ve yan etkileri azaltmak için moleküler düzeyde uyarlamak için kullanılabilir.
6. Tarım faaliyetlerine faydası olur
Nanoteknoloji daha iyi su arıtma teknikleri sağlamayı ve uzun süreli damıtma önlemleri sağlamayı vaat ediyor. Ayrıca, mahsuller için nanoteknolojik pestisitler, mahsullere zarar vermeden tarım alanlarındaki patojenlere doğrudan saldıracaktır. Aynı zamanda gübrelerin veriminin artmasına da yardımcı olacaktır.
7. Gıdaların daha uzun süreli dayanmasını sağlar
Paketlenmiş ürünlerde mekanik ve termal direnci artırarak ve oksijen transferini azaltarak gıda üretimini iyileştirmek için nanoteknolojiden faydalanılabilir. Gıda veya nanokompozitlerde patojenlerin varlığını tespit etmek için nanobiyosensörler kullanılabilir.

8. Daha dayanıklı giysiler üretilebilmesini sağlar
Nanoteknoloji, motosiklet kaskları veya spor malzemeleri yapmak için daha güçlü, daha hafif ve daha dayanıklı malzemelerin yanı sıra leke bırakmayan ve buruşmayan akıllı kumaşlar geliştirmeyi mümkün kılıyor. Örneğin, karbon nano tüplerden yapılmış kurşun geçirmez takımlar 20.000 dolar değerindedir. Bıçak darbelerine dayanıklıdır, 9 mm mermileri durdurabilir ve bir testere kullanılarak kesilmeleri gerekir.

9. Multidisiplinerdir
Nanoteknoloji multidisiplinerdir. Malzeme bilimcileri, mekanik ve elektronik mühendisleri, tıbbi araştırmacılar, biyologlar, fizikçiler ve kimyagerler birlikte çalışırlar. Nano ölçekte araştırmalar çeşitli uzmanlıkların birleşimi ile yapılır.

10. Yeni iş sahaları yaratır
Emergen Research’e göre, küresel nanoteknoloji pazar büyüklüğü 2020’de 75,80 Milyar ABD Dolarıdır. 2028’de ise 290,93 Milyar ABD Dolarına ulaşması beklenmektedir. Nanoteknoloji sektöründe 2022 yılında 6 milyonunu üzerinde kişi çalışacağı düşünülüyor. ABD’deki nanoteknoloji mühendislerinin yıllık maaşı 53.730 dolar ile 158.830 dolar arasında değişiyor. Veriler, nanoteknoloji uzmanlarının maaşlarının ulusal ortalamanın %54 üzerinde olduğunu gösteriyor.
11. Uzay çalışmalarını hızlandırır
Uzay çalışmaları ve uzay mekiklerinde yüksek dayanımlı malzeme kullanılması gerekmektedir. Roket ve uzay istasyonları için öncelikle ısıya dayanıklı nanoyapılı kaplamalar ve nano ölçekte aygıtlar kullanılmaktadır. Bu da daha verimli uzay teknolojileri üretebileceğimiz anlamına gelir.
Ayhan Tarakçı’nın nanoteknolojiyi harika bir şekilde anlattığı videoyu da izleyebilirsiniz.
Ayrıca Michio Kaku’nun zihin açıcı bu videosuna da göz atabilirsiniz.