Mühürleme Devresi – Start Stop Devresi (Çalışması ve Şeması)
Bu yazımızda kumanda devrelerinin en temel bileşenlerinden biri olan mühürleme devresi konusuna ve bağlantı şemasına değineceğiz. Sektördeki çalışanlar tarafından start-stop devresi olarak da adlandırılan ve çalışma mantığı oldukça basit olan bu devrenin çalışma prensibine de göz atacağız.
Mühürleme Devresi Nedir?
Motorun başlatılma ve durdurulma işlemini güvenli ve verimli bir şekilde yapılmasını sağlayan devreye mühürleme devresi denir.
Mühürleme Devresi Nasıl Yapılır?
Start stop devre şeması şu şekildedir:
Görüldüğü gibi, start butonu, stop butonu, kontaktör, kontaktör yardımcı kontakları, sinyal lambası, kumanda koruma sigortası, şalter, termik röle gibi elamanlara ihtiyaç vardır.
Mühürleme Devresi Çalışma Prensibi
Öncelikle Q devre kesicisini kapatıyoruz ve Q devre kesicisinin 13-14 açık kontağı kapalı duruma geçiyor.
Daha sonra start butonuna basıldığında K1 kontaktörünün bobini enerjilenir, K1 kontaktörünün normalde açık ana kontakları kapanır ve motor dönmeye başlar. Aynı anda K1 kontaktörünün START butonuna paralel bağlı olan K1 yardımcı kontağı da kapanır ve akım üzerinden akmaya başlar. Dolayısıyla START butonu bırakılsa bile akım start butonuna paralel bağlı K1 yardımcı kontağından geçerek K1 kontaktörünün bobinini enerjili tutmaya devam eder. STOP butonuna basıldığı zaman K1 kontaktörünün bobininin enerjisi kesilir, K1 kontaktörün ana kontakları açılır ve eski durumuna geri döner. Sonuçta motor durur.
Start-Stop Devresi Nerelerde Kullanılır?
Start stop devresi her türlü motor devresinde neredeyse temel bir devre sayılır. İş makineleri, endüstriyel makinalar, konveyörler ve diğer birçok uygulama gibi diğer motorlu ekipmanlarda da kullanılabilir. Bu tür cihazlar, otomatik olarak açılıp kapatılabildiği için, çalışma sürelerinin kontrol edilmesini ve enerjinin tasarruflu kullanımını sağlayabilir.
Sanayi çalışanları, özellikle belirli sistemlerle uğraşırken mümkün olduğunca güvende kalmalıdır. Bu nedenle, bir kontrol sistemini ve nasıl çalıştığını anlamak, kazasız bir deneyime yol açabilir. Böylece belirli süreçler, herhangi bir zamanda tek bir düğmeye basılarak başlatılabilir ve durdurulabilir. Sürekli gelişen otomasyon görevleri ile makinelerde kontrol devreleri daha erişilebilir hale gelecektir. Bu nedenle, otomatik sistemleri mümkün olan en iyi şekilde kullanmak iyi bir fikirdir.