Kontaktör Parçaları: İç ve Dış Yapısı ile İncelendi!

Bir kontaktörün kasasını kırdığımızı düşünelim. Kontaktörün parçaları, iç ve dış yapısına göz attığımızda çok karmaşık bir yapıyla karşılaşmayız.
Kontaktörün temel parçaları şunlardır:
- Bağlantı baraları
- Hareketli kontaklar
- Sabit kontaklar
- Bobin
- Dış kasa
- Nüve
- Bobin terminalleri
- Ark boşaltma kanalları

Kontaktörün Parçaları
Kontaktörün parçaları şunlardır:
1. Bağlantı baraları
Bağlantı baraları kontaktörün girişinde ve çıkışında yer alan, kontaktöre giriş ve çıkış yapılacak bağlantı parçalarıdır.
2. Hareketli kontaklar
Hareketli kontaklar, değişken çalışma koşulları altında fiziksel olarak hareket eden kısımdır. Bobinin enerjilenmesinden veya enerjisinin kesilmesinden sonra hareket eder.
3. Sabit kontaklar
Sabit kontak, bir kontaktördeki hareket etmeyen kontaktır. Bobin enerjilendikten sonra hareketli kontaklar sabit kontaklara dokunur ve enerji iletimi sağlanır.

4. Bobin
Bobin, genellikle silindirik bir form üzerinde birkaç katman halinde, sıkı bir sarmal pakete sarılmış uzun bir iletken veya iletkenler grubudur. Sınırlı fiziksel boyuttaki bir bileşende elde edilebilecek endüktansı en üst düzeye çıkararak, sonuçta ortaya çıkan manyetik akı konsantrasyonundan yararlanır. Endüktanstaki daha fazla artış, ferromanyetik çekirdek malzemelerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilebilir. Bobin enerjilendiğinde kontaklar konum değiştirir.
5. Dış kasa
Kontaktörün gövdesidir. İç taraftaki parçaları dış ortamdan yalıtır. Bu yalıtım, kontaktörün sağlıklı ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için önemlidir. Dış kasa genellikle plastik veya metal malzemeden yapılmıştır ve genellikle vidalar veya kelepçelerle sabitlenir. Ayrıca dış kasa, kontaktörün etrafındaki alana erişimi sınırlandırarak ve kontaminasyonu önleyerek, işletme ve bakım personeli için güvenli bir çalışma ortamı sağlar.
6. Nüve
Nüve, üzerine bir bobinin sarıldığı gövde veya formdur. Ferromanyetik veya dielektrik malzemeden yapılabilir. Özellikler uygulamaya bağlıdır.
7. Bobin terminalleri
Bobin terminalleri, enerjiyi manyetik bobine bağlayan bağlantı noktalarıdır. Birçok kontaktör üreticisi, bobin terminalleri için A1 ve A2 tanımlarını kullanır.
8. Ark boşaltma kanalları
Ark boşaltma kanalları, kontaktörün içindeki bir elektrik arkını güvenli bir şekilde söndürebilen, paralel olarak düzenlenmiş ve birbirinden karşılıklı olarak yalıtılmış bir dizi metal plakadır.
Kontaktörün içindeki elektrik arkı, açık konuma geçerken veya kapalı konumdan açık konuma geçerken ortaya çıkabilir.
Ark boşaltma kanalları, metal plakaların paralel olarak düzenlenmesiyle oluşturulur. Bu plakalar, birbirinden karşılıklı olarak yalıtılmıştır. Elektrik arkı, bu plakalar arasındaki boşluktan geçerken, plakalar arasındaki yüksek gerilim farkı nedeniyle söner. Bu sayede, arkın neden olabileceği zararlı etkiler önlenir ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanır.
