Kompanzasyon Arızaları: Nedenleri ve Sonuçları ile!

Kompanzasyon sistemleri çeşitli nedenlerle arızalanır. Arızaların oluşması cihazların yanlış yüklenmesine ve devlet tarafından uygulanan reaktif güç cezaları ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Aşağıda en sık karşılaşılan kompanzasyon arızaları ve nedenlerini listeledik.
Kompanzasyon Arızaları
En sık karşılan kompanzasyon arızaları şunlardır:
1. Kondansatör arızaları
Güç kondansatörleri kompanzasyon sisteminin ana parçalarıdır. Bundan dolayı en sık arızalanma olasılığı bulunan ekipmanlar bunlardır. Ortam sıcaklığının yüksek olması, panonun havalandırma sisteminin yetersizliği, aşırı nem, olağan dışı titreşim veya yanlış ürün seçimi dolayısı ile güç kondansatörleri patlayabilir ve tamamen kullanım dışı kalabilir.

Ayrıca ani darbe akımları, aşırı gerilimler, harmonikler ve yüksek frekanslı akımlar da kondansatör birimlerini zorlar ve kapasite kaybına uğratır.
2. Reaktif rölenin yanlış ayarlanması
Reaktif güç kontrol rölesi güç kondansatörlerini devreye alan kontrolördür. Eğer bu cihazın kademe veya parametre ayarları yanlış yapılır ise sistem sağlıklı çalışmaz. Bu nedenle cihazın kullanım kılavuzu dikkatlice okunmalı ve ayarlar harfiyen röleye girilmelidir.
3. Kontaktör yapışması
Kompanzasyon sistemine özel üretilen kompanzasyon kontaktörleri aşırı pik akımları, ortam sıcaklığı, ortamdaki toz veya üretim problemleri gibi nedenlerle arızalanır. Deşarj bobinleri yanabilir veya ana kontakları birbirine yapışabilir. Ayrıca kontaktör bobinine fazla enerji gitmesi de bobin yanmasına sebep olacaktır.
Ayrıca harmonik reaktör kullanılmamış bir kompanzasyon panosunda standart güç kontaktörü kullanılmışsa arızanın kaynağı yanlış kullanılmış güç kontaktörleri de olabilir. Zira harmonik reaktör olmayan bir kompanzasyon uygulamasında standart güç kontaktörü kullanılması uygun değildir. Mutlaka kompanzasyon kontaktörü kullanılmalıdır.
4. Pano elamanlarından birinin arızası
Bir kompanzasyon panosunda kondansatör, kontaktör ve reaktif röle haricinde sigortalı yük ayırıcı, butonlar, akım trafoları, sigortalar, tristörler ve harmonik reaktörler gibi devre elemanları da yer alır. Bakım eksikliği, yanlış ürün seçimi, kalitesiz ürün kullanımı, kısa devre oluşması, izolasyon bozulması ve bağlantı gevşekliği gibi nedenlerle bu cihazlardan herhangi birisi arızalanabilir.
Sonuç
Arızaların önlenmesi için panoların ve kondansatörlerin sık sık bakımları ve ölçümleri yapılmalı, arızalı parçalar yenileriyle değiştirilmelidir. Ayrıca panolar iyi havalandırılmalı ve mümkün olduğunca tozdan ve nemden uzak yerlere yerleştirilmelidir. İlk projelendirme aşamasında tesisin durumu, ihtiyacı, yüklerin şekli iyi belirlenmeli ve en uygun şekilde sistem tasarlanmalıdır.
