Jeotermal Enerjinin Avantajları ve Dezavantajları – Tüm Yönleriyle!

Jeotermal enerji, hala büyük ölçüde kullanılmayan sürdürülebilir ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Çevre dostu bir kaynak olarak geleceğin ısıtma, soğutma ve elektrik taleplerini karşılama potansiyeline sahiptir.
Jeotermal enerjinin birçok avantajı vardır, ancak bu doğal kaynaktan tam olarak yararlanmak için üstesinden gelinmesi gereken bazı zorluklar da vardır.
Jeotermal Enerjinin Avantajları
Jeotermal enerjinin avantajları şunlardır:
1.Çevre dostudur
Jeotermal enerji, kömür ve diğer fosil yakıtlar gibi geleneksel yakıt kaynaklarından daha çevre dostudur. Ayrıca, bir jeotermal santralin karbon ayak izi düşüktür. Kömür, fuel oil, doğalgaz gibi yakılarak enerji elde edilmediği için sıfıra yakın emisyon verir. Ozon tabakasını tehtid etmez.
2.Yenilenebilir bir enerjidir
Jeotermal enerji, yaklaşık 5 milyar yıl içinde, yani Dünya güneş tarafından yok edilene kadar sürecek yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Yeryüzündeki sıcak rezervuarlar doğal olarak yenilenir, bu da onu hem yenilenebilir hem de sürdürülebilir kılar.
3.Büyük potansiyele sahiptir
Dünya çapındaki enerji tüketimi şu anda 15 terawatt civarındadır ve bu, jeotermal kaynaklardan elde edilebilecek toplam potansiyel enerjiden uzaktır. Şu anda çoğu rezervuarı kullanamıyor olsak da, endüstride devam eden araştırma ve geliştirme ile kullanılabilir jeotermal kaynakların sayısının artacağı öngörülüyor. Şu anda jeotermal santrallerin 0,0035 ila 2 terawatt arasında güç sağlayabileceği tahmin edilmektedir.
4.Sürdürülebilir ve istikrarlıdır
Jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir kaynaklara kıyasla güvenilir bir enerji kaynağı sağlar. Bunun nedeni, rüzgar veya güneş enerjisinin aksine, kaynağın her zaman kullanıma hazır olmasıdır.
5.Isıtma ve soğutmada kullanılır
Jeotermalin elektrik üretimi için etkin kullanımı, türbinleri çalıştırmak için 150°C’nin üzerinde su sıcaklıkları gerektirir. Alternatif olarak, yüzey ve toprak kaynağı arasındaki sıcaklık farkı kullanılabilir. Zeminin mevsimsel ısı değişikliklerine havadan daha dayanıklı olması nedeniyle, yüzeyin sadece iki metre altında bir jeotermal ısı pompası ile bir soğutucu/kaynak görevi görebilir.
6.Güvenilirdir
Bu kaynaktan üretilen enerji, güneş ve rüzgar gibi diğer enerji kaynakları gibi dalgalanmadığı için hesaplanması kolaydır. Bu, bir jeotermal santralin güç çıkışını yüksek derecede doğrulukla tahmin edebileceğimiz anlamına gelir.
7.akıt gerektirmez
Jeotermal enerji doğal olarak oluşan bir kaynak olduğundan, madenciliğe veya başka bir şekilde yeryüzünden çıkarılmasına ihtiyaç duyan sınırlı bir kaynak olan fosil yakıtlarda olduğu gibi yakıt gerektirmez. Kaynağı ücretsizdir, yerlidir ve ithal edilmesine gerek yoktur.
8.Geliştirmeye açıktır
Şu anda jeotermal enerji konusunda çok fazla araştırma yapılıyor, bu da enerji sürecini iyileştirmek için yeni teknolojilerin yaratıldığı anlamına geliyor. Bu endüstri alanını geliştirmek ve büyütmek için artan sayıda proje var. Bu hızlı evrim ile jeotermal enerjinin mevcut dezavantajlarının çoğu azaltılacaktır.
9.Verimlidir
Verimi %95’in üzerindedir ve tesis kurulumu kolaydır. Isıtmada % 30-% 60, soğutmada % 25-% 50 tasarruf sağlayabilir.
10.Farklı alanlarda kullanılabilir
Jeotermal enerji elektrik üretimi ve ısıtma/soğutma uygulamalarının yanı sıra çok farklı kullanım alanlarına sahiptir. Balıkçılık, seracılık, kaplıca ve tarım gibi alanlarda farklı derecelerde jeotermal kaynak kullanılabilir.
11.Bakım gereksinimi azdır
Jeotermal sistemleri bina içinde konumlanan birkaç hareketli parçaya sahip olması nedeniyle, ömrü nispeten yüksektir ve bakım gereksinimi azdır. Hatta ısı pompası borularının 25 ila 50 yıl arasında garantileri vardır ve pompa genellikle en az 20 yıl dayanabilir.
12.Gürültü yaymaz
Bir jeotermal sistem, bir dondurucu veya buzdolabı ile tamamen aynı prensipleri kullanır. Sessiz çalışır. Geleneksel ısıtma ve soğutma sistemleri, sizi ve komşularınızı rahatsız edebilecek ve gereksiz anlaşmazlıklara neden olabilecek çok fazla gürültü üretir. Ancak jeotermal sistemler gürültüsüz çalışır.
Jeotermal Enerjinin Dezavantajları
Jeotermal enerjinin dezavantajları şunlardır:
1.Her yere kurulması mümkün değildir
Jeotermal enerjinin en büyük dezavantajı, konuma özgü olmasıdır. Jeotermal santrallerin enerjinin erişilebilir olduğu yerlere inşa edilmesi gerekiyor, bu da bazı alanların bu kaynaktan yararlanamayacağı anlamına geliyor. Tabii ki İzlanda gibi jeotermal enerjinin kolayca erişilebilir olduğu bir yerde yaşıyorsanız bu bir sorun değil.
2.Çevresel yan etkileri olabilir
Jeotermal enerji tipik olarak sera gazları salmasa da, Dünya yüzeyinin altında depolanan ve kazı sırasında atmosfere salınan bazı zararlı gazları da içerir. Bu gazlar da doğal olarak atmosfere salınırken, jeotermal santrallerin yakınında bu oran artmaktadır. İnsan sağlığı açısından zararlı olan düşük konsantrasyonlarda hidrojen sülfürün serbest bırakılmaktadır. Aynı zamanda düşük miktarda da olsa karbon dioksit, amonyak, metan ve bor yayılması gerçekleşebilir. Bununla birlikte, bu gaz emisyonları hala fosil yakıtlarla ilişkili olanlardan çok daha düşüktür.
3.Depremler oluşturabilir
Jeotermal enerji aynı zamanda depremleri tetikleme riskini de taşır. Bu durum kazma sonucunda oluşan Dünya’nın yapısındaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu sorun, kaynağın daha fazla kullanılması için çatlaklar açmak için suyu Dünya’nın kabuğuna girmeye zorlayan gelişmiş jeotermal enerji santrallerinde daha yaygındır. Bununla birlikte, çoğu jeotermal santral nüfus merkezlerinden uzakta olduğundan, bu depremlerin etkileri nispeten küçüktür.
4.Yüksek kurulum maliyetlidir
Jeotermal enerji, 1 megavat kapasiteli bir tesis için yaklaşık 2-7 milyon dolar arasında değişen fiyat etiketleriyle, yararlanılması pahalı bir kaynaktır. Bununla birlikte, ön maliyetlerin yüksek olduğu yerlerde, harcamalar uzun vadeli bir yatırımın parçası olarak telafi edilebilir.
5.Sürdürülebilirlik sorunları olabilir
Jeotermal enerjinin sürdürülebilirliğini sağlamak için akışkanın tükendiğinden daha hızlı bir şekilde yeraltı rezervuarlarına geri pompalanması gerekir. Su santral içerisinde döndürülüp tekrar geri gönderildiği için suyun kalitesinde bozulma olabilir. Bu, jeotermal enerjinin sürdürülebilirliğini korumak için uygun şekilde yönetilmesi gerektiği anlamına gelir.
6.Dağıtım maliyetleri doğurabilir
Bazı durumlarda, jeotermal enerji sahaları yerleşim yerlerinden çok uzakta bulunur. Bu nedenle geniş bir dağıtım sistemi ağı gerektirir. Bu durum da bir jeotermal sistem kurmanın toplam maliyetini artırır.