Hidrojen Enerjisi Avantajları ve Dezavantajları: 10 Madde!

Bilim adamları, hükümetler ve aktivist gruplar on yıllardır alternatif enerjiyi savunuyorlar. Hidrojen enerjisi de bundan biri. Son yıllarda popülerliğini artıran hidrojen enerjisinin avantajları ve dezavantajları vardır.
Hidrojen Enerjisinin Avantajları
Hidrojen enerjisinin avantajları şunlardır:
1. Çevreyi kirletmez
Toksik olmayan bir fosil yakıta rastlamak zordur. Hidrojen toksik olmayan bir yakıt türüdür, çünkü çevreye zararlı gazlar salmaz. Benzin, kömür, petrol ve nükleer enerji gibi bazı yakıt kaynakları zehirlidir ve tehlikeli ortamlara sahip alanlarda ortaya çıkar. Hidrojen yandığında, tek yan ürün toksik olmayan su buharıdır. Hidrojen doğa dostu olduğu için diğer yakıt türlerinin çalışamadığı yerlerde kullanılabilir.

2. Her yerde bulunabilir
Hidrojen hemen hemen her yerde bol miktarda bulunur ve bu hiç bitmeyen bir enerji kaynağı olduğu anlamına gelir. Petrol, doğal gaz ve kömür gibi diğer enerji kaynakları yenilenemez olarak kabul edilir, bu da bir noktada tükenecekleri anlamına gelir. Hidrojen, talep üzerine üretilebilecek bir enerji kaynağıdır.
3. Güçlü ver verimlidir
Hidrojen üretmek için kullanılan yöntemler güçlü ve verimli bir enerji kaynağı sağlar. Hidrojenin gücü ve verimliliği, roketlerde kullanılmasının sebepleridir. Ayrıca uzay gemilerinde de tercih edilir çünkü sera gazı üretmez. İstatistiklere göre, hidrojen, benzin ve diğer fosil bazlı yakıt kaynaklarından 3 kat daha güçlüdür, yani daha azıyla daha fazlasını gerçekleştirme kabiliyetine sahiptir.
4. Kullanım alanı fazladır
Hidrojen, ham petrolün dizel ve benzin gibi rafine yakıtlara işlenmesi için kullanılmaktadır. Hidrojen ayrıca bu yakıtlardan kükürt gibi kirletici maddelerin uzaklaştırılmasında kullanılır. Kimyasal üretim, gıda işleme, metal arıtma ve elektronik üretimi gibi diğer endüstriler de hidrojen yakıtından da yararlanır.
5. Gürültü kirliliği oluşturmaz
Hidrojen yakıt hücreleri, rüzgar enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynakları gibi gürültü kirliliği üretmezler. Bu aynı zamanda, elektrikli arabalar gibi, hidrojenle çalışan araçların da geleneksel içten yanmalı motorlara göre çok daha sessizdir.
6. Olumlu ekonomik etkileri vardır
Enerji güvenliğinin ekonomik yansımaları çok geniştir. Yöntemi ne olursa olsun yerel olarak hidrojen üretmek, başka bir ülkenin ekonomisini canlandırmak yerine ülke içinde iş yaratma avantajına sahiptir. Para yerel ekonomiye akar ve orada kalır.
Endüstri uzmanları, mevcut petrol dağıtım ağı hidrojen için kullanılabildiğinden, büyük enerji oyuncularının dikkatlerini rüzgar gibi farklı yenilenebilir kaynaklardan hidrojen yakıtı üretimine giderek daha fazla odaklayacağını tahmin ediyor.
Hidrojen Enerjisinin Dezavantajları
Hidrojen enerjisinin dezavantajları şunlardır:
1. Yeni bir teknolojidir ve geliştirilme aşamasındadır
Hidrojen enerjisi yeni bir teknolojidir. Dolayısıyla depolama ve destek altyapısı büyük ölçüde geliştirilmemiştir. Hidrojen molekülleri çok incedir, bu durum da hidrojeni sızıntıya daha duyarlı hale getirir. Bu nedenle yeterli enerji yoğunluğunu sağlamak için yüksek basınçta depolanması gerekmektedir. Doğal haliyle, hidrojen uçucudur ve oldukça yanıcıdır, bu da taşımayı çok daha zorlaştırır.

2. Özütleme işlemi pahalıdır
Hidrojen hazır bulunmasına rağmen, elektroliz gibi özütleme işlemi son derece pahalıdır. Bunun temel nedeni, hidrojen ve oksijen gibi temel elementlerin ayrılmasının göz korkutucu olmasıdır. Hidrojen yakıt hücreleri hibrit otomobillerde giderek daha fazla kullanılsa da, herkes için uygun değildir. Bilim adamları, hidrojenin enerji kullanımını çok daha kolaylaştıracak teknolojileri keşfetmeye çalışıyorlar, ancak o zamana kadar fiyat yüksek kalmaya devam edecektir.
3. Bileşenlerine ayrılması fosil yakıtlara bağlıdır
Hidrojenin yenilenebilir bir kaynak olduğu ve çevreye etkisi olmadığı bir gerçektir. Bununla birlikte, üretim sürecinde hidrojen bileşenlerinin ayrılması hala petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara dayanmaktadır. Fosil yakıtlar sera gazı emisyonlarına güçlü katkı sağlar.
4. Uçucudur ve yanıcılığı yüksektir
Hidrojenin uçuculuğu ve son derece yanıcı özelliği, nihai tüketiciye taşınmasını zorlaştırır. Depolamayı zorlaştıran benzersiz karakteristik, taşımacılığını da korkutucu kılar. Hidrojen büyük ölçüde pazara boru hatları veya tankerlerle taşınmaktadır. Tankerler, sıvılaştırılmış veya sıkıştırılmış halde piyasaya hidrojen verirler. Bu işlem hidrojen sızıntısına neden olur.
Sonuç olarak hidrojen enerjisi, çevre dostu bir enerji kaynağıdır. Hidrojen, çevreye zararlı gazlar salmadığı için diğer yakıt türleri çalışamadığı yerlerde kullanılabilir. Ayrıca, hidrojen hemen hemen her yerde bulunabilir, talep üzerine üretilebilir ve güçlü bir enerji kaynağıdır. Hidrojenin kullanım alanı da oldukça fazladır ve ekonomik yansımaları da vardır. Ancak, hidrojen enerjisi yeni bir teknolojidir ve depolama ve destek altyapısı geliştirilmemiştir. Yüksek basınçta depolanması gereken hidrojen, sızıntıya daha duyarlıdır. Hidrojen enerjisinin avantajları ve dezavantajları değerlendirildiğinde geliştirilme aşamasında olan bir teknoloji olduğu açıktır. Ancak, enerji sektöründeki büyük oyuncuların bu alana ilgi göstermesiyle, hidrojen enerjisi geleceğin önemli enerji kaynaklarından biri haline gelebilir.