İlginç ve çarpıcı özellikleri ile güneş panelleri

Güneş panellerinin enerji faturalarında maliyetleri nasıl düşürdüğü veya çevre dostu oldukları hakkında bir şeyler duymuş olabilirsiniz . Ancak, onlar hakkında bildiğiniz sadece bu temel bilgiler olmasın. Güneş enerjisine geçiş yaparken tam olarak neyle karşılaştığınızı anlamak önemlidir. Bu yazımızda güneş panellerinin bilinmeyen yönlerine ve değineceğiz.
İçindekiler
Güneş panelleri ile ilgili ilginç bilgiler
Güneş panelleri ile ilgili en sıra dışı bilgiler şöyledir:
İlk güneş paneli hücresi 1941’de icat edilmiştir
1839’da Alexandre Edmond Becquerel fotovoltaik etkiyi keşfetti; yani güneş ışınlarından elektrik akımı üretme yeteneğini. Kısa süre sonra, Russell Ohl 1941’de ilk güneş paneli hücresini icat etti ve ilk ticari panel 1954’te Bell Laboratories tarafından yapıldı. O günden bugüne güneş panelleri teknolojisi sürekli gelişiyor.
Bir saatlik güneş ışığı, tüm dünya için bir yıllık enerji değerine eşittir
Güneş enerjisi kullanımı, güneş tarafından üretilen enerji ile başlar. Güneş ışınları parladığında enerjisi, güneş panellerinde depolanabilir. Bu enerjiyi güneş panelleri iki farklı şekilde kullanılabilir hale dönüştürür. Elektrik enerjisine ve ısıtma enerjisine çevirerek.
Güneşten gelen enerji, Dünya üzerindeki mevcut olan en bol enerji kaynağıdır. Dünya üzerine düşen güneş ışınlarının hepsini sadece 1 saatliğine yakalayabilseydik tüm Dünya için bir yıl boyunca enerji üretecek kadar enerjiyi sağlamış olurduk.
Güneş panelleri doğrudan güneş ışığı olmadan enerji üretebilir
Güneş panelleri, güneş ışığı spektrumunun farklı kısımlarını yakalayabilir. Bu nedenle, güneş ışınları doğrudan panellere çarpmadığında da güneş paneli hücreleri tarafından yakalanabilir. Bulutlu bir günde bile yerden ve gökten yansıyan ışıklar yakalanabilir. Elektrik üretimi azalsa da üretim devam eder.
Güneş enerjisiyle çalışan bir ev, CO2 emisyonlarını 30 yıl içinde 100 ton azaltabilir
Güneş enerjisi temiz enerji üretimi anlamına gelir ve bir ev güneş enerjisi sistemi kurarak karbondioksit salınımınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Fosil enerji kaynaklarının yaydığı kirlilik güneş panellerinde asla olmaz.
Güneş enerjisi kendi faturasını öder
Bir güneş enerjisi sistemine geçtiğinizde evinizin elektriğini bu enerjiden karşılamanız ve fazlasını da devlete satabilmeniz mümkün. Türkiye’de bununla ilgili yasalar tam netleşmese de güneş enerjisi kendi faturasını kendi ödeyip, üstüne size para da kazandırabilme potansiyeline sahip.
Güneş enerjisi araçlarda yakıt olarak kullanılabilir
Güneş enerjisi, ev elektriği için kullanılmasının yanında araçlarda da kullanılabilir. Arabalardan trenlere ve hatta şimdi uçaklara kadar gittikçe daha fazla insan güneş enerjisi kullanarak seyahat edebiliyor.
Evlerin ve ofis binalarının dışındaki güneş enerjisinin bu uygulaması, güneş enerjisinin günlük hayatımızı daha iyi hale getirme potansiyelinin sadece bir başlangıcıdır. Güneş panelleri her türlü bina, yol, köprü ve hatta uzay aracı ve uydularda bile kullanılabilir. Telefon şarj cihazları gibi küçük cihazlar için hafif, taşınabilir paneller mevcuttur.
Güneş panelleri çok fazla bakım gerektirmezler
Güneş panelleri kurulduktan sonra neredeyse hiç bakım gerektirmez. Sadece temiz olduklarından ve üzerine gölge düşmediğinden emin olmanız gerekir. Eğik bir tavan daha az temizlik gerektirir, çünkü yağmurlar üzerindeki kirin giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca güneş panelleri çok uzun bir ömre sahiptir. Standart olarak genelde 25 yıl garantilidirler, ancak 30-40 yıl kadar çıkabilen modelleri de vardır.
Güneş panelleri elektrikli araçlar ile kombine kullanılacak
Gelecekte solar panelinizle ürettiğiniz elektriği, elektrikli otomobilinizde kullanabilmeniz mümkün olacak. Böylelikle belki de yakıt masrafınızı da sıfırlayacaksınız. Yani güneş enerjisini direkt olarak mekanik enerjiye çevirmiş olacaksınız. Elektrikli araçların yaygınlaşması ve solar panellerin yaygınlaşması birbirine paralel olabilir.
Sahra çölünün güneş potansiyeli
Sahra çölünün yüzeyinin %1’ine kurulabilecek güneş panelleri ile tüm dünyanın enerji ihtiyacı karşılanabilir. Sahra çölünün yüzölçümü yaklaşık 9,2 milyon kilometrekare.
Solar Paneller ile çalışan uçaklar
Mart 2015’te, Solar Impulse 2 isimli, güneş enerjisi ile çalışan bir uçak Abu Dabi’den uçuşuna başladı. 17.000’den fazla güneş paneli taşıyan Solar Impulse 2, havada 23 gün geçirdi ve yol boyunca 23 durağa uğradı.