Georg Ohm’un Hayatı ve Buluşları

Georg Simon Ohm, Ohm Yasası ile tanınan, bir iletkenden geçen akımın, geçtiği alanla doğru orantılı ve uzunluğuyla ters orantılı olduğunu tespit ederek gerilim, akım ve direnç arasındaki bağlantıyı ifade eden Alman fizikçi ve matematikçidir. Bu alandaki katkılarından dolayı elektriksel direncin birimi Ohm (sembol: Ω), onun adını almıştır.
Tam adıyla Georg Simon Ohm 16 Mart 1789’da Erlangen-Bavyera’da doğdu. Babası Johann Wolfgang Ohm bir çilingirdi ve annesi Maria Elizabeth Beck bir terzinin kızıydı. Georg annesini 10 yaşında kaybetti. Kardeşi Martin Ohm da ünlü bir matematikçi oldu. Babası Johann çocuklarına erken yaşlarda fen ve matematik dersleri verdi ve bu onların gelişimine doğrudan katkı yaptı.
1805 yılında Georg Ohm, Erlangen Üniversitesi’nde çalışmaya başladı fakat üç döneminin ardından, zamanının çoğunu dans ederek ve bilardo oynayarak geçirdiği için çalışmalarına zaman harcayamadı. 1806 yılında Ohm İsviçre’ye gönderildi ve buradaki Gottstadt’da matematik öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Takip eden yılda Neuchâtel, İsviçre’de özel öğretmen olarak çalıştı. Bu sırada matematik çalışmalarına zaman ayırmaya başladı ve bunların üzerine yoğunlaştı.
25 Ekim 1811’de Erlangen Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı ve matematik bölümü öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Aldığı yetersiz maaş dolayısıyla bu görevini 3 ay sonra bıraktı ve Bamberg’de matematik ve fizik öğretmeni olarak çalışmaya başladı ve 3 yıl içinde bir geometri kitabı yazdı. 1817 yılında Köln’de donanımlı laboratuvarında çalışmaya başladı ve burada deneyler yaparak zaman harcadı. Burada iken direnç, elektrik akımı ve voltaj arasındaki önemli teorisini geliştirdi.
1825 yılında, telin uzunluğu arttıkça telin ürettiği elektromanyetik kuvvetin azalmasını inceleyen bir çalışma yayınladı. Bu denklem oldukça büyük bir gelişmeydi çünkü elektrik devrelerin analizlerinin yapılmasının başlangıcını ve temelini oluşturuyordu. Fakat meslektaşları tarafından beğenilmedi, iyi karşılanmadı. Bu baskılar onu görevinden istifa etmek zorunda bıraktı. İşsiz kaldıktan sonra uzunca bir müddet yoksulluk çekti ve 1833’te Nürnberg’de profesörlük pozisyonuna kabul edildi ve burada geçirdiği uzunca süreden sonra 1852’de Münih Üniversitesi’nde deneysel fizik profesörü oldu ve ölümüne kadar burada çalışmaya devam etti.
1854 yılında Münih’te ölen fizikçi Alter Südfriedhof’ta gömüldü. Georg Ohm yaşarken yaptığı çalışmalar çok takdir görmedi. Çlümünden yıllar sonra değeri anlaşıldı ve bilime yaptığı katkılarından dolayı ölümünden yaklaşık otuz yıl sonra adı direnç birimine verilerek onurlandırıldı.
Georg Ohm’un Ohm yasasını keşfi
Köln’de eğitim verirken, Ohm tutkulu bir şekilde metallerin iletkenliği ve elektrik devrelerinin davranışları üzerinde çalışmaya başladı. Şimdi Ohm yasası olarak bilinen denklem tam elektrik teorisini verdiği Mathematisch bearbeitet (Galvanik Devre’nin Matematiksel Olarak İncelenmesi) kitabında yer aldı. Kitap eserin geri kalanının anlaşılması için gerekli matematiksel arka planla başlar. Kitapta elektrik devresindeki gerilim (potansiyel fark), akım ve direnç arasındaki ilişkiyi formüle etti.
Ohm kanunu
Bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki iletken üzerinden geçen akım, gerilim ile doğru; iki nokta arasındaki dirençle ters orantılıdır.
Matematiksel olarak bu şu şekilde temsil edilir.
Burada, I akım (Birimi=amper), V referans alınan iki nokta arasındaki potansiyel fark, yani gerilim (Birimi=volt) ve R direnç olarak adlandırılan devre değişkenidir. (Birimi:Ohm) Bu kanun basit elektriksel devrelerdeki iletkenden geçen akım ve gerilim miktarını açıklar.
Yukarıdaki direnç birimi ile tanımlanan bu denklem, 1860’lara kadar resmileştirilmemiştir.