Geleceğin meslekleri neler olacak?

Gelin sizlerle birlikte geleceğin en popüler mesleklerine göz atalım. Bu mesleklerin önümüzdeki yıllarda çok talep göreceği düşünülüyor.
İçindekiler
Alternatif enerji danışmanı ve alternatif enerji teknisyeni
ASonsuza kadar fosil yakıtları yakarak enerji üretemeyiz. Güneş ve rüzgar enerjisi sistemleri hali hazırda birçok yerde kullanılmakta. Fakat ilerleyen yıllarda bu sistemlerin maliyetlerinin azalacak olması çok daha yaygın olarak kullanılmasını sağlayacaktır. Bu durumda alternatif enerji danışmanlarına ve teknisyenlerine çok iş düşecektir.
Yazılım geliştirici
Bilgisayarlar, telefonlar hatta yapay zeka robotları iyi bir yazılım olmadan hiçbir işe yaramayacak teknolojiler. Bu teknolojilerin gelecekte daha fazla kullanılacak olması yazılım geliştiricilerine çok daha fazla iş imkanı sağlayacaktır.
Veri analisti
Gelecekteki en önemli kaynak veriler olacak. Verinin önemi gün geçtikçe artacak. Fakat ne kadar fazla veriniz olursa olsun bunları yorumlayamadıktan sonra o verinin herhangi bir değeri kalmıyor. Dolayısıyla bu verileri yorumlama kapasitesi olan profesyoneller iş bulmakta çok da zorlanmayacaktır.
Dijital pazarlama uzmanı
Dijital pazarlama hali hazırda gelişmekte olan bir sektör. Dijitalleşen dünya ile birlikte birçok sektörde olduğu gibi pazarlama da değişime uğruyor. Bu değişim ile beraber dijital pazarlama uzmanlarına olan ihtiyaç artacaktır. Klasik pazarlama ve satış rafa kalkacaktır.
Bilgi güvenliği analisti
Dünyanın dijitalleşmesine paralel olarak sistem kendi sahtekarlarını da üretiyor. Siber saldırılar günümüzde de can sıkıcı bir durum ve ilerleyen yıllarda daha da can sıkacak gibi görünüyor. Bu saldırıların önüne geçmek için bilgi güvenliği analistlerine çok fazla iş düşecektir.
Biyomedikal mühendisi
Bu alanda çalışanlar hali hazırda sağlık sektöründe devrim yaratmış durumdalar. Yaptıkları çalışmalar sayesinde her gün bu alandaki yeni bir gelişmeyi duyuyoruz. Yapay organlar, 3d yazıcılarla üretilen biyonik eller. Bu gelişmelerin teknolojinin gelişmesiyle beraber artarak devam edeceği düşünüldüğünde biyomedikal mühendisler iş bulma konusunda çok da zorlanmayacaklardır.
Elektrik-Elektronik mühendisi
Bu meslek grubunun çalışanları en gelişmiş teknolojileri tasarlamak, geliştirmek ve test etmek için günümüzde de çaba sarf ediyorlar. Elektronik aletler küçüldükçe daha karmaşık ve daha komplike hale geliyorlar. Bu karmaşık aletlerin geliştirilmesinde elektrik ve elektronik mühendislerine ileride daha da fazla görev düşecektir.
Akıllı bina teknisyeni
Her geçen yıl akıllı bina teknolojisi gelişimini sürdürerek büyüyor. Evimizde kullandığımız hemen hemen her alet otomasyon teknolojisinden yararlanmaya başlıyor ve nesnelerin internetinin bir parçası haline geliyor. Gelecekte akıllı bina teknolojisi tüm evlerde aktif olarak kullanılabilir. Dolayısıyla bu aletlerin bakımını yapacak profesyonellere ihtiyaç olacaktır.
3D baskı teknisyeni
3 boyutlu baskı günümüzde çok fazla kullanılan bir teknoloji. Hemen hemen her sektördeki büyük şirketler tarafından tercih ediliyor ve gelecek senelerde tüm ofislere girmesi planlanıyor. Belki de evlerimizde bile 3d printerlar kullanabilir durumda olacak. Bu aletlerin kullanımını ve onarımını bile kişilere ihtiyaç olacaktır.
Kentsel Tarım Uzmanı
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki gelecek yıllarda insanlar küçük yerleşim yerlerinden büyük şehirlere göç edecekler. Bu durumda çiftçi nüfusunu azaltacaktır. Büyüyen şehirlerde artık kendi yiyeceğini üretme ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Hali hazırda birçok ülkede dikey tarım uygulamaları başlamış durumda. Bu süreç kentsel tarımı önemli bir iş konumuna getirecektir.
Nanoteknoloji Mühendisi
Nano teknolojiler, gelişmiş malzemeler oluşturmak için zaten günümüzde kullanılıyor ve bazı elektronik ve tüketici ürünlerine dahil ediliyorlar. Bu teknoloji olgunlaştıkça, nanoteknoloji mühendisleri yarattıkları ürünlerin insan sağlığına herhangi bir negatif etkisi olmaması için çok çalışmaları gerekecek.
Genetik Mühendisi
Bu alandaki çalışanlar da en zorlu hastalıklardan bazılarının yanı sıra yaşlanma sürecini yavaşlatan veya hatta durdurabilecek tedaviler için çalışmalarda bulunuyorlar. Bu durum pek çokları tarafından olumsuz bir gelişme olarak görülse de geleceğin mesleklerinden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Sanal Gerçeklik Tasarımcısı
Sanal Gerçeklik (Virtual Reality), blogumuzda daha önceden incelediğimiz bir konu ve orda da bahsettiğimiz gibi en çok gelişme gösterilecek teknoloji olarak görülmekte. Bu teknolojinin giderek gelişecek olması bu alandaki meslekleri de ön plana çıkaracaktır.
Sivil ve ticari drone pilotu
Dronelar hali hazırda hayatımıza girmiş durumda. Hem ticari olarak hem de askeri olarak kullanılan dronelar gelecekte bu araçları kullanabilecek kişi gereksinimini arttıracaktır. Amazon şuanda dronelar ile özel teslimatlar yapabiliyor. Bunun sadece amazonla kalmayacağını, birçok lojistik firmasının droneları aktif bir şekilde kullanacağını söyleyebiliriz.
Fizyoterapistler
Dünya nüfusun artmasına paralel olarak yaşlı nüfusu artacak ve yaşlıların fizik tedavi ihtiyacı daha fazla ortaya çıkacaktır. Bunu çözmek de fizik tedavi uzmanlarına düşüyor.
Hemşirelik
Her dönem olduğu gibi hemşirelik gelecekte de popülerliğini koruyacaktır. Her geçen yıl tıp dünyasındaki gelişmelerle birlikte hastalıkların çözümleri bulunuyor ve bu durum insan yaşamının süresini uzatıyor. Gelecekteki popülasyon günümüze göre çok daha fazla olacaktır. İnsan sayısının çok olması, hastanelerin dolup taşmasına sebep olacak, yeni hastanelere ihtiyaç duyulacaktır. Bu yüzden hemşirelere olan ihtiyaç artacaktır.
Öğretmenlik
Günümüzün en çok tercih edilen mesleklerden biri olduğu gibi gelecek yıllarda da bu durumunu koruyacak. Gelecekte farklı sektörlerde çalışacak adayları bu işlere hazırlamak tabi ki öğretmenlerin işi olacak. Otomasyonun, yapay zekanın ve robotların etkilemeyeceği bir iş kolu öğretmenlik. Öğretmenler yukarıda saydığımız meslek kollarını eğitecek ve bu konular hakkında bilgi sahibi olmaları gerekecek.
Sonuç
Teknolojinin her gün değişmesi ile beraber her gün yeni meslek dalları ortaya çıkabilir. Yapay zeka, nesnelerin interneti, sanal gerçeklik gibi birçok yeni teknolojinin gelecekte hangi konumlara geleceğini tahmin etmek biraz zor. Belki de bu teknolojiler hiç tahmin edilemeyen yeni meslek gruplarını doğuracak. Aynı zamanda bu teknolojilerin birçok sektörü ve birçok meslek dalını da öldüreceği bir gerçek. Kendine yeni bir kariyer çizmek isteyen kişilerin bu teknolojik gelişmeleri göz önünde bulundurmaları ve bu doğrultuda gelişim göstermeleri yararlarına olacaktır.