Fotosel röle nedir? Çalışma prensibi ve seçimi

Fotosel röle nedir?
Fotosel röle, gün ışığının aydınlatma şiddetini izleme prensibiyle çalışan elektromekanik cihazdır. Gün ışığı azaldığında veya arttığında kontak çıkışı verir. Bu kontak çıkışı genellikle iç ve dış aydınlatmanın otomatik olarak çalıştırılıp kapatılması için kullanılır.
Fotosel şalter olarak da adlandırılabilir.
Fotosel röle çalışma prensibi
Fotosel röleler her zaman bir sensör ile beraber sevk edilirler. Gün ışığını algılayan sensördür. Sensör dış ortama yerleştirilir ve ışık seviyesini ölçer. Röle ise üzerine girilen lux değerlerinin aşılması durumunda kontak çıkışı verir.
Aslında fotosel röleleri yapı olarak toroid rölelere benzetebiliriz. Toroid rölede de ölçümü yapan toroid akım trafosu, kontak çıkışını yapan ise toroid röledir.
Zihninizde şöyle canlandırabilirsiniz:
Fotosel röle gün ışığı belli seviyenin altına düştüğünde “artık akşam oluyor, ortam kararıyor, aydınlatmaları otomatik olarak devreye al” diyen bir cihazdır. Sabah olduğunda da aydınlatmalar otomatik olarak kapatılır.
Fotosel rölelerin kullanım alanları
Mağaza vitrinleri, sokak ve cadde aydınlatmaları, otoparklar, hayvan yetiştiriciliği tesisleri, otobanlar, tali yollar, telekom istasyonları gibi ulaşımı zor ve aydınlatmaların otomatik kontrolünün gerekli olduğu yerlerde kullanıma uygundurlar. Otomatik aydınlatma kontrolü yaptığı için enerji tasarrufu sağlarlar.
Fotosel röle, zaman saati ve astronomik zaman saatinin farkı
Zaman saati yazımızda da zaman saatlerini ayrıntılı olarak işlemiştik. Dilerseniz göz atabilirsiniz.
Gelin biraz bayin jimnastiği yapalım. Yukarıdaki başlıktaki üç ürünün sırasıyla aynı aydınlatma sisteminde kullanıldığını varsayalım. Amacımız akşam olduğunda sokak aydınlatmalarını otomatik olarak devreye almak olsun. Hava da saat 18:00’de kararsın. Aynı aydınlatmaya ilk önce analog/dijital zaman saati, sonra astronomik zaman saati, en son da fotosel röle takalım..
- Analog veya dijital zaman saati taktığımızda ve zaman saatini 18:00’e ayarladığımızda, her gün saat 18:00’de aydınlatmalar devreye girer. (Gün ışığından bağımsız)
- Astronomik zaman rölesi taktığımızda ise gün doğumu + gün batımı saatlerini ve coğrafi konumu zaman rölesine girmeliyiz ki zaman rölesi bulunduğu konuma göre kendini bir sonraki günlerde ayarlayabilsin. Diyelim ki ilk ayarlamada 18:00’e ayarladık. O gün aydınlatma 18:00’de yanar ama ertesi gün mevsimine göre 18:01’de veya 17:59’da yanabilir. Bu zamanı otomatik ayarlar.
- Fotosel röle taktığımızda ise aydınlatmanın kaç lüx’te yakılacağını röleye girmeliyiz. 20 lux değerini tanımladığımızı varsayalım. Zamandan bağımsız olarak sensörün algıladığı ışık şiddeti 20 lux altına indiğinde aydınlatmalar yanar.
Biraz daha düşünelim. Diyelim ki aynı gün bir güneş tutulması oldu ve hava saat 14:00’te karardı. Bu durumda zaman saati ve astronomik zaman saati 18:00 civarında aydınlatmaları yakmak için bekleyecektir. Fotosel röle ise lux’e baktığından aydınlatmaları hemen yakacaktır.
Fotosel röle seçimi
Fotosel röle seçerken rölenin algılayacağı aydınlatma şiddeti değerine uygun röle seçilmelidir. Çıkışta kaç adet kontak isteniyorsa mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda sensörün hatalı ölçüm alabilme ihtimalini ortadan kaldırmak için sensör ya sık sık temizlenmeli ya da astronomik fotosel şalter tercih edilmelidir. Özellikle kirli ortamlarda hem ışık şiddetine hem de coğrafi konuma göre kontak çıkışı veren astronomik fotosel röleler tercih edilebilir. Aynı zamanda yıldırım flaşı, araba ışığı gibi etkilerle rölenin hatalı ölçüm yapmasını engellemek için zaman gecikmeli modeller de kullanılabilir. Zaman gecikmeli model aydınlatmada geçici bir değişiklik varsa hemen kontak çıkışı vermez. Bir süre bekler.
Bazı durumlardaki ışık şiddetleri:
0.002 lux: Bulutsuz gece ay yokken
0.27 lux: Bulutsuz havada dolunay yokken
1 lux: Bulutsuz havada dolunay varken (tropikal enlamlerde)
3.4 lux: Bulutsuz havada alacakaranlık karanlık sınırı (Güneş merkezi ufuk çizgisinin 6 derece altında ise)
50 lux: Aile otorma odası
Fotosel röle bağlantı şeması