Fiber Optik Kablonun Avantajlarını 13 Maddede İnceledik!

Işık sinyalleri gönderilerek ışık taşımak amacıyla kullanılan bir veya birden fazla optik fiber içeren kablo çeşidine fiber optik kablo denir. Büyük miktarda elektrik parazitleri olan ortamlarda sinyali ışık yoluyla iletmek ideal çözümdür. Bu nedenle fiber optik kablolar çevre şartlarının ağır olduğu ortamlarda yerel alan ağı kurulumlarında sıklıkla kullanılır. Fiber optik kablo üstün özellikleri ile diğer kablo çeşitlerine göre oldukça farklıdır.
Fiber Optik Kablonun Avantajları
Fiber optik kablonun avantajları şunlardır:
1.Çok yüksek bant genişliği düzeylerini destekler
Bant genişliği söz konusu olduğunda, şu anda mevcut hiçbir teknoloji fiberden, özellikle de tek modlu fiberden daha iyi değildir. Fiber optik kablolar, aynı çaptaki bakır kablolara göre daha fazla veri taşıyabilmek için daha fazla bant genişliği sağlar.
Alıcı-vericiler veya diğer elektronikler açısından pazara hangi yeni fiber optik teknolojileri gelirse gelsin, fiberin faydaları arasında performansının kablonun kendisi ile sınırlı olmaması da yer alır. Bunun yerine, sistemi oluşturan elektronik bileşenlerle sınırlıdır. Bileşenleri yükselttiğinizde fiber kablolamanız daha iyi olacaktır.
2.Hızlıdır
Fiber kablo ile gecikme de azalır, bu da daha hızlı indirme ve yükleme sürelerinin yanı sıra kaynaklara daha hızlı erişim sağlar. Bu düşük kayıp nedeniyle, fiber gecikme veya kesinti olmaksızın daha uzun mesafelerde veri taşıyabilir.
3.Yapısal olarak güvenlidir
Fiber kablolar sinyal yaymaz. Veri iletimini engellemek için hatları bir fiber kabloya bağlamak inanılmaz derecede zordur.
Bir fiber kablodan geçen sinyal, bireysel fiber dizisinin içinde bulunduğundan, kablo kesilerek, ucundan erişilmelidir. Çoğu durumda bu işlem, ağı çökertir ve herkes sorunun hemen farkına varır.
4.Kendinden güvenlidir
Elektrik, veri aktarımıyla ilgili olmadığından (veriler bunun yerine ışık yoluyla aktarılır), fiberin faydaları, işlenmesinin güvenli olduğu gerçeğini de içerir.
5.Sert koşullara dayanıklıdır
Fiber optik kablo, sıcaklık değişikliklerinden, kötü hava koşullarından veya nemden etkilenmez. Örneğin yağmur suyu ile temas ederse iletişim her zamanki gibi sağlanmaya devam eder. Bir fiber kabloya yıldırım düşerse, fiber kablo herhangi bir metalik bileşen içermediğinden elektrik dalgalanması yayılmayacaktır.
Performansta herhangi bir değişiklik olmaksızın zorlu ortamlara dayanabilmesi dış mekan, uzun mesafe ve endüstriyel uygulamalar gibi zorlu ortamlar için ideal hale getirir.
6.Elektromanyetik girişimden etkilenmez
Yoğun bir ortama çok sayıda elektronik kablo yerleştirmek, kablolar arasında girişim oluşturabilir ve bu da performans sorunlarına ve veri iletiminin kesintiye uğramasına neden olur.
Ancak fiber kablolar elektromanyetik parazit (EMI) üretmez. EMI’den de etkilenmezler. Bunları endişe duymadan endüstriyel ekipmanın hemen yanına yerleştirebilirsiniz.
7.Çok eski bir tarihi vardır
Fiber optikler 1950’li yıllarda hayatımıza girmiş gibi görünse de fiber optik teknolojisinin gelişimi 20.yüzyılın çok öncelerine dayanmaktadır. Roma İmparatorluğunda cam, elyaflar (fiberler) içerisine çekilmekteydi. 1790 yılında Chappe Kardeşlerin optik telgrafı icat etmesi, 1840’ta iki fizikçinin ışığın kırılabileceğini bulması ve Alexander Graham Bell’in fotofon adı verilen optik telefonu patentlemesi gibi gelişmeler fiber optiklerin altyapısını hazırlayan teknolojik adımlar olarak nitelendirilebilir
8.Kırılgan değildir
Cam lifi ile çalışmak daha fazla özen gerektirir, ancak fiber optik kablolar en sağlam kurulumlara dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Ordu iletişimi gibi en zorlu koşullarda iletişimi sağlamak için genellikle fiber kablolar kullanılmaktadır. Ethernet kablolarına göre yaklaşık 8 kat daha fazla çekme gerilimine maruz kalacak şekilde tasarlanmaktadırlar.
9.Çevrecidir
Bir fiber optik kablo boyunca bir ışık sinyali göndermek için harcanan enerji miktarı, elektrik sinyalleri (bakır kablolar) göndermek için gerekli olandan önemli ölçüde daha azdır. Daha az enerji, daha az karbon üretimi, daha düşük emisyon ve daha çevreci operasyon anlamına gelir.
10.Yangın riski düşüktür
Elektrik sinyalleri yerine ışık sinyalleri kullanıldığından bakır kabloların enerjilenmesi sırasında görülen aşırı ısınma sorununu da ortadan kaldırmıştır. Bu nedenle, fiber optik kabloların bakır kablo ile karşılaştırdığında alev alması daha az olasıdır. Isı değişikliklerinden etkilenmemesi nedeniyle neredeyse tüm hava koşullarında kullanımı uygundur.
11.Hafiftir
Fiber optik teller neredeyse insan saçı kadar incedir. Bu nedenle, fiber optik teknolojisinin bakır ve benzerine göre daha hafif olduğu açıktır. Nitekim, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bu teknolojiyi, taşıma kapasitesini artırmak ve toplam ağırlığını en aza indirmek için uzay araçlarında kullanmaktadır. Bunun dışında, fiber teknolojisi ayrıca kuruluşların kabloları uzun mesafelerde kolayca taşıyabilmelerini sağlamıştır.
12.Sürdürülebilirdir
Fiberler en bol bulunan elementlerden biri olan silikondan yapıldığı için, elyafı oluşturmada hammadde sıkıntısı çekilmez. Bu element, genellikle oksijen ve diğer elementlerle birlikte, kayalarda, topraklarda, kumlarda ve killerde bulunabilir.
13.Veri güvenliği artırılabilir
Siber suçluların fiber optik kablolara girmesinin zor olmasının yanı sıra, fiber optik internet aynı zamanda en gelişmiş güvenlik ve gözetim sistemlerini destekleme kapasitesine sahiptir. Her işletme organizasyonu, iş alanlarının emniyetini ve güvenliğini sağlamak ister. Fiber teknolojisinin sağladığı hızlı internet bağlantısı sayesinde, işletme sahipleri birden fazla cihazda güvenlik sistemlerinin keyfini çıkarabilir.