Endüstriyel Fiş ve Priz Nedir? Avantaj ve Seçim Kriterleri
Endüstriyel Fiş ve Priz Nedir?
Endüstriyel uygulamalarda, ağır çalışma koşullarında kullanılan, yüksek dayanımları ile büyük akımları taşıyabilen fiş ve priz tipine endüstriyel fiş ve priz denir. Elektrikle uğraşanlar arasında sanayi tip fiş ve priz olarak da adlandırılır.
Sanayi tip fiş ve priz nispeten basit bir üründür. En önemli özellikleri aşağıda listelenmiştir:
Gövde malzemesi
Bir fiş veya prizin dış gövdesini yapmak için kullanılan malzemeyi tanımlar. Poliamid plastik, en yaygın kullanılan malzemedir.
İletken malzeme
Pimleri yapmak için kullanılan malzemedir. Pirinç şu an için tek seçenektir.
Akım
Endüstriyel bir fiş veya priz seçerken göz önünde bulundurulması gereken ana parametredir. 16A, 32A, 63A ve 125A akım seviyeleri vardır. Daha yüksek akım seçeneği de mevcuttur. Ancak bu tip ürünler özel uygulamalar içindir.
Gerilim
Gerilim diğer bir önemli parametredir. 110V, 220V, 380V, 415V gibi farklı gerilim seviyeleri vardır. Gerilim aralıkları akımdan daha çok yönlü olabilir. Ancak, yalnızca 1000V’tan daha düşük gerilime sahip ürünlere endüstriyel fiş ve priz dendiği bilinmelidir. Gerilim daha yüksek ise, yüksek gerilimin kapsamına girer.
Pin sayısı (kutup)
Bir fiş veya prizde kaç tane pin veya kutup olduğunu tanımlar. Fiş ve prizde aynı sayıda karşılıklı pim bulunmalıdır.
IP koruma sınıfı
Bir fişin veya prizin toz ve su geçirmez olma derecesidir. IP44, IP45, IP67 gibi ana kategori vardır. Sayı ne kadar büyük olursa, toz ve su geçirmezlik performansı o kadar iyidir.
Endüstriyel Fiş ve Priz Uygulamaları
Endüstriyel fiş ve priz, hem iç hem de dış mekan uygulamalarında, üretim, tarım, kimya, gıda, havaalanı, iskele, gemi, metalurji, enerji santrali, inşaat, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, nükleer gibi çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılabilir.
- Farklı uygulama ortamı gereksinimlerini karşılamak için farklı tipler tasarlanmıştır.
- Ürünün kurulum şekline göre mobil tip, açık kurulum tipi ve gizli kurulum tipi vardır.
- Koruma konfigürasyonuna göre sigortalı tip, devre kesici donanımlı tip ve korumasız tip mevcuttur.
- Kilit konfigürasyonuna göre, mekanik kilitli tip, elektrikli kilitli tip ve kilitli olmayan tip vardır.
- Ayrıca adaptörlü ve adaptörsüz endüstriyel priz ve fişler de mevcuttur.
Endüstriyel Fiş ve Prizin Avantajları
Ev tipi fiş ve prize kıyasla, endüstriyel ürünlerin önemli avantajları vardır:
1) Renk kodu: Endüstriyel fişin ve prizin rengi kesinlikle gerilime bağlıdır. Örneğin, mavi ürünler 200V’luk bir gerilime sahipken, kırmızı 380V’a karşılık gelir. Bunu bildiğinizde ürün seçerken yanlış yapmanız zordur. Her renk farklı bir gerilim seviyesini tanımlar.
2) Elektrik çarpması korumalı tasarım: Sanayi tip fiş ve prizlerde, topraklama pimi pozitif ve negatif pime göre daha uzundur. Bu durumda, uygulama enerjilenmeden önce topraklanacaktır. Çok güvenli bir tasarımdır.
3) Yüksek koruma derecesi: Endüstriyel bir fiş ve priz kullanıldığında, insanlar yüksek dereceli izolasyon sınıfına sahip malzeme ile iyi korunurlar. Böylece insanlar elektrikli parçalara dokunamaz. IP67 gibi koruma seviyeleri su geçirmez yapısıyla en zorlu koşullarda bile koruma sağlar.
4) Yük kapasitesi: Ev fişi ve prizi normalde 10A’dır. Sanayi tip fiş ve prizler kolayca daha fazla akımları taşıyabilirler.
5) Ömür: Ev tipi bir fiş veya priz için maksimum takma-çıkarma adedi 4500-5000 civarındadır. Bununla birlikte, endüstriyel fiş ve priz, 10 yıldan daha uzun bir ortalama ömre sahiptir. İzin verilen takma çıkarma adetleri 100.000’e kadardır.
Endüstriyel Fiş ve Priz Nasıl Seçilir?
Genellikle, satın almadan önce dikkat etmeniz gereken 4 şey vardır:
Tip
Ne tür bir fiş ve prize ihtiyacınız var? Daha açık olmak gerekirse, kullanılan konnektörlerde kaç pime ihtiyacınız var. Bu soru çok karşınıza çıkacak.
Çevresel gereklilikler
Bu fiş ve prizler aşındırıcı, ıslak veya yüksek sıcaklıktaki ortamlarda kullanılıyorsa, yüksek kaliteli ürünleri seçmeniz gerekir.
Elektrik koşulu
Her uygulamanın, akım ve gerilim için kendi gereksinimi vardır. Endüstriyel priz ve fiş bu gereksinimleri karşılamıyorsa uygulamaya zarar verebilir. Akım ve gerilim seviyeleri mutlaka kontrol edilmelidir.
Mekanik performans
Pimin temas alanı, takıp çıkarma sıklığı, izin verilen boyut toleransı gibi şeyler doğrudan kalite ile ilgili değildir, ancak yine de kontrol etmeniz gerekir.
Neden Endüstriyel Uygulamalar için Ev Tipi Fiş ve Priz Kullanmıyoruz?
İki sebebi var:
İlk olarak, endüstriyel uygulama 3 fazlı elektrik kullanır. Evdeki gibi 1 ya da 2 faz değil.
İkincisi, ev tipi fiş ve priz, endüstriyel uygulama gereksinimlerini karşılamak için yeterli güvenlik yapılandırmasına sahip değildir.