Endüstri 4.0 Kullanım Alanları: Farklı Sektör Örnekler

Sanayinin içerisinde iş yapan herkes son yıllarda Endüstri 4.0 terimini daha çok duymaya başladı. Hakkında bir çok araştırma yapılan bu konseptin ne olduğunu biraz daha zihninizde canlandırmak için Endüstri 4.0 kullanım alanları konusuna değinmek oldukça faydalı olacaktır.
Birçok kuruluş kendisini endüstri 4.0’a adapte etmeye çalışıyor ve endüstri 4.0 uygulamaları geliştirmeye çalışıyor. Yeni lanse edilen ürünlerin gelecekte birbirleriyle haberleşebileceği varsayılarak üretim yapma yoluna gidiyorlar. Evet, belki şu anda bunu tam olarak yapamıyorlar ama tasarımlar bir gün bu özelliğin kullanılabileceği varsayılarak yapılıyor ve giderek mükemmelleşiyor.
Endüstri 4.0 Kullanım Alanları
Endüstri 4.0 kullanım alanları şunlardır:
1. Lojistik
Endüstri 4.0 lojistikte ve tedarik zinciri yönetiminde büyük kolaylıklar sağlayacak. Depoları ve rafları robotlar yönetecek ve bu robotlar kendi aralarında haberleşebilecekler. Robotlardan alınan bilgiye göre de üretim optimize edilebilecek. Raf düzenleri en verimli şekilde tutularak yerden ve zamandan kazanç sağlanabilecek. Envanter durumu ve sevkiyat planları hava durumu, yol durumu, trafik sıkışıklığı, doğal afetler gibi veriler yorumlanarak yapılacak.
2. İnşaat
İnşaat sahalarındaki verimlilik son 20-30 yılda iyice durağanlaşırken robot teknolojisinin bu endüstriye yeni bir soluk getirmesi bekleniyor. Duvar örme, karıştırma ve taşıma gibi işlemlerin robotlar tarafından yapılabileceği ön görülüyor. Hatta prefabrik bir evin tamamının 3 boyutlu yazıcılar ile yapımının denemeleri yapılıyor.
3. Toplu taşıma
“Akıllı şehirler” terimi son yıllarda çok popüler. Akıllı şehirler yaratarak bu şehirde yaşayan kişilerin hayatını kolaylaştırmak birinci amaç. İkincisi sensörler ve kameralar vasıtasıyla güvenliği sağlamak. Akıllı şehirlerde sürücüsüz metrolar, otobüsler, taksiler görmemiz çok olası. Bunların rotasını ve ne zaman durakta olabileceğini an be an izlememiz de mümkün. (Kaldı ki bu özellik kullanılmaya başlandı bile)
4. Üretim
Endüstri 4.0’ın en çok etkileyeceği alan. Artık üretim tesislerinde hiç insan görmeyebiliriz. Tüm montaj, üretim, bakım, test işlemleri makineler vasıtasıyla yapılacak. Üretimde inanılmaz bir verimlilik bekleniyor. Bu da ürün maliyetini ve satış fiyatını düşürebilir olasılığı da uzun süredir konuşuluyor. Makineler topladıkları datalar doğrultusunda üretim yapacaklar ve hatta bakım zamanlarının geldiğini de sinyalleyebilecekler. Böylelikle daha az kesintiyle daha verimli bir üretim sağlanabilmiş olacak.
5. Servis işleri
Herhangi bir ürün arızasında servis elemanlarının ürüne uzaktan müdahalesi sağlanabilecek. Sensörlerden alınan veriler doğrultusunda uzaktan teşhis daha kolay yapılabilecek. Bakım ve onarım operasyonlarının verimi artırılacak.
6. İnsan güvenliği
Nesnelerin interneti ve büyük veri analizi birleştirilerek çalışanların fabrikadaki güvenlikleri artırılabilir. Yaralanmalar ve hastalık oranları, kısa ve uzun süreli devamsızlıklar, araç kazaları ve günlük operasyonlar sırasında maddi hasar veya kayıp gibi göstergeleri (KPI) izlenerek çalışanların güvenli bir bölgede çalışması sağlanacak.
Örnekler daha da çoğaltılabilir. Gerçek şu ki endüstri 4.0 önümüzdeki yıllarda hayatımızın içerisine daha da girecek ve ayrılmaz bir parçası olacak.