Elektrik üreten hayvanlar

Elektrik üreten canlılar
Elektrik enerjisi hayatımızın olmazsa olmazı. Elektrik enerjisi günlük hayatta kullandığımız tüm cihazların çalışmasını sağlayan bir fenomen. Bu enerji, makine ve elektriksel cihazların yanı sıra bazı canlıların vücutlarında da bulunuyor. Şimdi elektrik enerjisini kullanan ilginç hayvanlara göz atalım. Meslektaşlarımızı yakından tanıyalım 😊
Dikenli karıncayiyengil
Bu sevimli yumurtlayan memeli, burnundaki elektroreseptör adı verilen yapıyı yiyecek bulmak için kullanır. Böcekler ve solucanlar tarafından yayılan elektriksel uyarıları toplayabilir.
Ornitorenk
Uzun bir gagaya ve zehirli dikenlere sahip olan bu canlı, burnundaki elektroreseptörler ile avlarının yerini kolayca tespit edebilir. Elektroreseptörler özellikle görüşün sıfıra yakın olduğu derin sularda besin bulmak için kullanılır.
Kurbağa balığı
Kurbağa balığı elektrik akımı üreten göz kaslarına sahip. Bu kaslar avını tam anlamıyla şok edip hareketsiz hale getirmese de sersemletebiliyor. Sersemleyen av, kolayca mideye indiriliyor. Kurbağa balığı elektrikli göz kaslarını aynı zamanda potansiyel avcıları savuşturmak için de kullanıyor ve yem olmaktan kurtuluyor.
Arı
Arıları çiçeklere iten sadece çiçeğin parlak yaprakları ve kokusu değil. Çiçeklerin üzerine herhangi bir canlı konduğunda elektrik yüklerinde azalma meydana gelir. Arılar bu elektrik yüklerini tespit ederek çiçeğin verimli olup olmadığını veya daha önceden başka bir arı tarafından ziyaret edilip edilmediğini kolaylıkla anlayabilir.
Torpil balığı
Topil balığı elektrik akımı üreten böbrek benzeri organa sahip. Bu böbrek bir potansiyometre görevi görüp elektrik akımının dozajını ayarlayarak avlarını sersemletebilir ya da potansiyel avcıların yaklaşmasını engelleyen uyarı sinyali gönderebilir.
Kertenkele
Kertenkelelerin pürüzsüz düz yüzeylere nasıl tırmandığını biliyor musunuz? Kertenkelelere “Örümcek Adam” özelliği sağlayan aslında ayaklarındaki elektrostatik kuvvet. Ayakları ve tırmandığı yüzey arasındaki potansiyel fark kertenkelenin yüzeye tutunmasını sağlıyor.
Fil burun balığı
Fil burun balığının kafasındaki çıkıntı avların elektriksel uyarılarını algılayan elektroreseptörlerle çevrili ve karanlıkta dahi besin bulabilmesini sağlıyor.
Doğu eşekarısı
Günümüzdeki güneş panellerinin hayvan versiyonu 😊 Bu inanılmaz böcek, güneş ışığını emebilen özel sarı dokuların yanı sıra elektrik üreten kahverengi dokulara da sahip. Eşekarısı bu elektriği bir güç kaynağı olarak kullanır ve güneş ışığını enerjiye dönüştürebilen tek hayvandır. Bilim adamları, doğu eşekarısının güneşin en yoğun olduğu zamanlarda – türünün alışılmadık bir özelliği olarak- etrafta dolaştığını fark ettikten sonra bir güneş paneli özelliğine sahip olduğu bilgisine ulaştılar.
Örümcek
Örümceklerin yapamayacağı şey yok. Şimdi de elektriği de kullanıyorlar. Örümcek ağları, su, polen ve av gibi parçacıkları yakalamasını sağlayan özel bir elektrostatik yapıştırıcı ile kaplıdır.
Köpekbalığı
Köpekbalıkları burunlarında lorenzini ampullası adı verilen özel reseptörlere sahiptir. Köpekbalıklarının elektriği algılama yeteneği diğer hayvanlardan 10.000 kat daha güçlüdür. Bu beceri o kadar gelişmiştir ki, bilim adamları buna ” altıncı his ” diyorlar. Kilometrelerce uzaklıktan avlarını tespit edebiliyorlar.
Guiana yunusu
Köpekler ve kediler gibi yunuslar da burunlarında bıyıklarla doğarlar! Bu bıyıklar daha sonra düşer, ancak Guiana yunusunda vibrissal kriptolar adı verilen özel gözenekler oluşturur. Bu modifiye saç kökleri yunusun elektrik alanlarını algılamasını sağlar.
Elektrikli yılan balığı
Elektriği kullanan hayvanların listesi, elektrikli yılan balığından bahsetmeden tamamlanmış olmaz. Bu muhteşem yaratıklar Güney Amerika’nın Amazon ve Orinoco havzalarında göletlerde ve akarsularda yaşar, ancak adları yanıltıcıdır. Aslında elektrikli yılan balığı, klasik yılan balıklarına benzemez. Yayın balıklarına daha çok benzer. Elektrikli yılan balığı avını sersemletmek, avcılara karşı savunmak ve hatta diğer elektrikli yılan balığı ile iletişim kurmak için elektrojenik hücrelerini kullanır. Yüzen bir yıldırıma benzeyen bu canlı kalp yetmezliğine neden olacak kadar güçlü bir şok verebilir.
Video