Elektrik Panosu Nedir? Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

Elektrik Panosu Nedir?
Elektrik panosu, elektrik akımını çeşitli devrelere dağıtan bir elektrik besleme sisteminin ana kaynağıdır. Başlıca işlevi, elektrik gücünü ortak bir muhafaza içindeki yardımcı devrelere bölmektir. Genel elektrik sistemini güvenli ve emniyetli bir şekilde tutar, bu da kısa devre veya yangın kazası riskini önlemeye yardımcı olur.
Bu nedenle, ana panelden farklı tali panellere veya devrelere büyük miktarda güç aktarımı yapan bir endüstride en yaygın ve en çok kullanılan ürünlerden biridir. Binaların elektrik sisteminin kalbidir.
NEC’nin (National Electrical Code) tanımına göre ise bir pano aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
- Aydınlatmayı, ısıyı, güç devrelerini kontrol eder.
- Bir kabin veya kofra içine yerleştirilir.
- Sıva üstü veya sıva altı olarak konumlandırılabilir.
- Önden erişilebilir. (yeni nesil panolar arkadan erişime de uygundur)
Elektrik panoları elektrik akışını bir veya birden fazla kaynaktan, farklı bölümlere veya yüklere yönlendirmek ve kontrol etmek için tasarlanırlar. Nerelerde kullanıldıklarını anlayabilmemiz için elektriğin santralde üretildikten sonra evimize kadar olan yolculuğuna bakalım:
Görüldüğü gibi enerji “son kullanıcı” kısmına gelene kadar uzun bir yoldan geçiyor. Elektriğin santralde üretildikten evimizdeki prize varana kadar olan yolculuğunun her noktasında elektrik panolarına rastlamak mümkün. Evimizdeki sigorta kutusu, apartmanımızdaki girişte sayaçların olduğu metal muhafaza, endüstriyel tesislerde tüm tesisi kontrol eden kontrol odasındaki metal kabinler… Bunların hepsini bir elektrik panosu olarak niteleyebiliriz.
Bu nedenle “pano nedir?” diye sorulduğunda herkesin kafasında farklı bir imge belirmesi muhtemeldir. İnşaat ağırlıklı iş yapan bir firma için bir pano ana ve tali dağıtım panosu, endüstriyel iş yapan bir firma için ise motor kontrol panosu manasına geliyor olabilir.
Basit bir pano şu parçalardan oluşur:
- Pano gövdesi.
- Taban sacı.
- Taban sacı üzerine din rayı vasıtasıyla oturtulmuş şalt malzemeler veya otomasyon malzemeleri.
- Hattın çekilmesine yardımcı olan klemens, kablo kanalı, kablo rakoru gibi sarf malzemeler.
- Baralar veya kablolar.
- Ön kapaklar ve kapı kilidi.
Tabii ki bu parçalar pano tipine göre değişkenlik gösterecektir. Şimdi de biraz pano tiplerine göz atalım.
Elektrik Panosu Çeşitleri
Elektrik panosu çeşitleri ve özellikleri şunlardır:
1.Ana Dağıtım Panosu
Bir tesisin girişindeki ana dağıtım üssüdür. Çok sayıda devre kesici ve koruma elemanları bulunur. Bir binaya enerji ilk ana dağıtım panosu aracılığıyla giriş yapar. Bu nedenle yüksek amperli elemanlar ADP üzerindedir.
2.Tali Dağıtım Panosu
Ana dağıtım panosu çıkışına bağlanan, binanın katlarında ve çeşitli bölgelerinde konumlandırılan, daha küçük dağıtım panolarıdır. Binadaki yüklerin tüm girişleri bu panodadır. Ana dağıtım panolarına göre düşük akımlı cihazlar bulunur.
3.Sigorta Kutusu
Evlerde bulunan sigortaların ve kaçak akım anahtarlarının bulunduğu küçük kutudur. Bir pano olarak nitelendirilebilir. Bazen plastik bazen de metal bir gövdeye sahiptir. Tali dağıtım panolarından gelen enerji sigorta kutusuna buradan da aydınlatma ve prizlere gider.
4.Kompanzasyon Panosu
Reaktif güç kompanzasyonu için üretilen içerisinde kondansatör gruplarının, harmonik reaktörlerin, kontaktörlerin, koruma elemanlarının, reaktif rölenin bulunduğu özel bir panodur.
5.MCC Panosu
Motor gruplarının kontrol edildiği endüstriyel tipteki panolardır. Endüstriyel tesislerde kullanılır ve motor kontrol merkezi olarak görev yapar.
6.Sayaç Panosu
Bina girişinde elektrik sayaçlarının olduğu panodur. Ana dağıtım ve tali dağıtım panolarının yanında sayaç panoları da ayrı olarak yapılır.
7.Makine Panosu
Jeneratör, kompresör, yangın sistemi gibi makinelerin kendine has panoları olur. Nasıl bir binanın girişinde pano varsa makinelerin girişinde de küçük bir pano bulunur. Makineyi kontrol eder.
8.Şantiye Panosu
İnşaatlarda geçici olarak kullanılan, şantiyenin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan panolardır. Şantiye bitince kaldırılır.
9.PLC veya Otomasyon Panosu
PLC devrelerinde ve endüstriyel otomasyon uygulamalarında kullanılan ve çeşitli kontrol ve kumanda fonksiyonlarını yerine getiren pano tipidir.
10.Transfer Panosu
Jeneratör uygulamalarında şebeke ve jeneratör arası geçişi sağlayan panodur.
11.Senkronizasyon Panosu
Jeneratörler aynı anda çalışmalı ve yükleri senkronize bir şekilde beslemeliyse bir senkron pano üretilir.
12.Orta Gerilim Panolar
Genelde kesici ağırlıklı elemanlar bulunan, ana dağıtım panoları ve iletim hatları arasındaki geçişi sağlayan koruma ve kontrol panolarıdır.
Elektrik Panosu Malzemeleri
Yapılan panonun cinsine göre değişse de çoğunlukla bir pano kapağını açtığında aşağıdaki elemanları görmeniz olasıdır:
- Devre kesiciler
- Ayırıcılar
- Kesiciler
- Sayaçlar
- Kontaktörler
- Otomatik sigortalar
- Parafudrlar
- Klemensler
- Kaçak akım röleleri
- Kablo yüksükleri, kablo kanalları, kablo çorapları, kablo bağları
- Kablolar
- Motor koruma şalterleri
- Termik röleler
- Röleler
- PLC’ler
- Güç kaynakları
- HMI’lar
- Buton ve sinyal lambaları
- Sayaçlar
- Güç kondansatörleri
- Pano kapağına montajlanmış ölçüm ve gösterge cihazları
- Akım ve gerilim trafoları
- Nihayet şalterleri
- Pano ısıtıcıları
- Pano fanları
- Termostatlar
Elektrik Panosu Nasıl Toplanır?
Aslında “Elektrik panosu nasıl bağlanır?” “Elektrik panosu montajı nasıl yapılır?” sorularının tam olarak tek cevap altında toplanması çok zor. Örneğin bir dağıtım panosu yapıyorsanız tamamen farklı bir yöntem izlerken MCC panosu ya da çekmeceli pano yapıyorsanız bu yöntem çok farklı olabilir. O yüzden bu soruya kısa videolar ile cevap vermek istiyoruz. Bu videolarda toplanan pano çok basit bir pano ama size temel şeyleri göstermede yardımcı olabilir.
Video-1
Video-2
Video-3