Elektrik Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır? Adaylar için!

Elektrik mühendisi, elektrik enerjisinin veya elektrikle alakası olan herhangi bir ürünün verimli bir şekilde üretilmesini, iletilmesini, dağıtılmasını, kurulmasını sağlayan kişidir.
Elektrik Mühendisi Ne İş Yapar?
Elektrik mühendisinin görev tanımını ve elektrik mühendisinin bir firmada hangi bölümlerde çalışabileceğini ve ne işler yapabileceğini şöyle sıralayabiliriz:
Satış ve pazarlama
Elektrik-elektronik ürünlerinin satış ve pazarlama departmanlarında çalışabilirler. Bu ürünleri müşterilerine satmaya ve pazarlamaya çalışırlar. Bölgelerindeki ve sorumluluk alanlarındaki projeleri takip ederler ve firmaya yani müşteriler kazandırmaya çalışırlar. Rakip analizleri yaparlar. Yeni pazarlar bulmaya çalışırlar. Firmaların müşteri karşısındaki temsilcileridir. Satış hedefleri doğrultusunda ciro hedeflerini gerçekleştirmeye çalışırlar.
Üretim
Her çeşit endüstriyel üretim tesisinde çalışabilirler. Aklınıza gelenlerin hepsinde. Buradaki görevleri üretim sorumlusu, kalite kontrol sorumlusu, üretim planlama, bakım sorumlusu, test sorumlusu vs.. olabilir.
Şantiye
İnşaat sektöründe, bir şantiyede elektrik işlerinden sorumlu olabilirler.
Araştırma geliştirme
Elektrik, elektronik, makine gibi alanlarda üretim yapan şirketlerin araştırma geliştirme bölümlerinde yeni ürünlerin tasarlanmasında ve mevcut ürünlerin geliştirmesinde aktif görev alırlar.
Servis
Sahada arıza ve bakım faaliyetlerinin yapılması ve organizasyonunda görev üstlenebilirler.
Tasarım
Firmaların elektrik-elektronik tasarım departmanlarında elektrik projelerinin çizilmesi ve uygulanması görevlerini üstlenebilirler. Çok sayıda yazılım ve araç ile çalışırlar.
Mühendislik
Her türlü mühendislik hesabının, keşfinin, hak edişin hesaplanmasını yapan firmalarda çalışabilirler.
Satın alma
Üretim yapan ya da distribütörlük yapan firmaların satın alma departmanlarında maliyetlerden sorumlu olarak çalışabilirler. Tedarikçi ilişkilerini yönetirler.
Finans/Yönetim/Fiyatlama
Her ne kadar bu departmanlar finans kökenli kişilerin sorumluluk alanında olsa da; elektrik mühendisleri yönetim birimlerinde de yer alabilir.
Elektrik Mühendisi Çalışma Alanları
Elektrik mühendisinin nerelerde çalıştığına geçmeden şunu özellikle belirtmeliyiz. Elektrik mühendislerinin çok geniş alanlarında çalışma imkanları vardır. Türkiye şartlarında da genellikle tercih edilen ve işsizlik sıkıntısının çok yaşanmadığı bölümlerdendir diyebiliriz. Ayrıca kurumsal firmalarda çalışılma olasılığının en yüksek olduğu alanlardan biridir. Bu sektörde çok sayıda lokal ve global ölçekli kurumsal firma mevcuttur. Elektrik mühendislerinin çalışma alanlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Elektrik üretimi yapan elektrik santrallerinde.
- Elektrik malzemesi ve elektrik panosu üreten fabrikalarda veya satışını yapan satış ofislerinde.
- Kamu kurum ve kuruluşlarında.
- Taahhüt işi yapan veya mühendislik hizmeti veren ofislerde.
- Endüstride otomasyonun olduğu, üretim yapan herhangi bir fabrikada.
- İnşaat sektöründe her türlü şantiyede.
- Makine sektöründe üretim departmanlarında. (Jeneratör, kompresör gibi makine üreticilerinin fabrikalarında)
- Otomotiv sektöründe.
- Beyaz eşya, küçük el aleti gibi elektronik aletler üreten firmalarda.
- Telekomünikasyon sektöründe.
- Bilgisayar veya yazılım sektöründe.
Elektrik mühendisinde olması gereken nitelikler
Klasik insan kaynakları tanımı yapmayacağız. Matematiksel zeka, teknolojiyi yakından takip etme vs.. özellikler zaten olmalı. Bizce mühendislik alanının en gerekli niteliği problem çözme kabiliyetidir. Buna stres altında doğru karar verme ve zamanı iyi yönetme kabiliyetlerini de ekleyebiliriz. Türkiye şartlarında bazı işler üst üste gelir ve anlık değişimler çok sık olur. İşte bu değişimlere adapte olup hızlıca problem çözmek zorundasınız. O yüzden problem çözme kabiliyeti yüksek olan mühendisler fark yaratır.
Bir de bu niteliklere kendi kendine öğrenme ve araştırma kabiliyetini de ekleyebiliriz. Kimse size “Gel sana tüm bildiklerimi öğreteyim, seni sıfırdan yetiştireyim” demeyecektir. İyi bir elektrik mühendisi her şeyi bilemeyebilir ama bilmediği konuyu araştırıp öğrenebilme ve bilgiye kolay ulaşabilme kabiliyetine sahip olmalıdır.