Farklı Sektörler Örnekleri ile Droneların Kullanım Alanları

Drone, üzerindeki yerleşik sensörler ve GPS ile birlikte çalışan gömülü sistemlerindeki yazılım kontrollü uçuş planları aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilecek veya otonom olarak uçabilecek bir tür robottur. İnsansız hava aracıdır.
Geçmişte, insansız hava araçları çoğunlukla askeriyeyle ilişkiliydi, istihbarat bilgisi toplanması ve hedeflerin yok edilmesi amacıyla kullanılıyorlardı. Ancak dronların ticarileşmesi ve fiyatlarının ucuzlaması nedeniyle artık arama kurtarma, gözetleme, trafik izleme, hava durumu izleme ve yangınla mücadele, fotoğrafçılık, tarım ve hatta teslimat hizmetlerine kadar çok geniş bir yelpazede kullanımları mümkün hale geldi.
Droneların Kullanım Alanları
Droneların günlük hayattaki kullanım alanlarını şunlardır:
1.Lojistik ve malzeme teslimi
Günümüzde, ertesi gün teslimat online alışverişin bir parçası olmakla birlikte, dronların kullanımı “aynı gün teslimat” anlamına gelebilir. Domino’s ve Amazon , gelecekte de norm haline gelebilecek teknoloji için bu tür bir uygulama potansiyelini gördü.
2.Suçla mücadele
Suç, herhangi bir toplumun kanayan yarasıdır. Tüm dünyadaki suçla mücadele birimleri potansiyel suçlar ve tehditleri önlemede ve istihbarat toplamada droneları kullanmaya başlıyor. Özel mahremiyeti tehdit ettiği gibi tartışmalar süregelse de belki de bu ödemeye değer bir bedeldir? Kim bilir?
3.Ulusal sınırların korunması
Sınır güvenliği, oldukça hassas bir konudur, ancak ulus devlet için inanılmaz derecede önemlidir. Sınır kontrol kuruluşları potansiyel ihlaller için kara sınırlarını ve kıyı şeridini devriye gezmek için drone kullanıyor.
4.Gazetecilik
Gazetecilik, video ve görüntülemedeki gelişmelerle daha da gelişti ve dijitalleşti; ancak dronlar kapsama alanında yeni bir norm haline gelebilir mi? Bu kavram birçok gazetecilik okulu tarafından onaylandı. Dünyanın dört bir yanındaki öğrencilere, özellikle savaş bölgeleri gibi yüksek riskli alanlarda drone kullanabilmeleri konusunda eğitimler düzenleniyor.
5.Yaşam desteği
Yeni geliştirilen bir projeyle kalp krizi geçiren hastaların ilk müdahalesinde kullanılan defibrilatörler drone yardımıyla taşınması amaçlanıyor. Belki de olay yerine doktorlardan önce droneların getirdiği malzemeler ulaşacak ve müdahale hızlandırılabilecek. Issız bir alanda yılan ısırığına maruz kalan birine drone yardımıyla ilaçların ulaştırılabilmesi gibi senaryolar üzerinde de çalışılıyor.
6.Binaları inceleme
Bina uzmanları, binaların normalde erişilemeyen kısımlarının teftişi açısından insansız hava araçlarının kullanımını giderek daha fazla destekliyor. Dronların kullanımı zamandan ve paradan tasarruf sağlıyor. Ayrıca denetçileri özellikle yüksek seviyelerde zarar görmekten uzak tutuyorlar.
7.Emlakçılık
Binaları inceleme işleminde olduğu gibi emlakçılar da binanın belli bölgelerini müşterilerine göstermek için drone kullanıyorlar. Hatta bazı emlakçılar, potansiyel müşteriler için sanal bir tur oluşturmak için çevredeki ortamın görüntülerini bile kaydediyor.
8.İlaç ve yardım ulaştırma
Savaş ve doğal afet gibi durumlarda acil tıbbi malzeme tedariki veya yardımı hayati önem taşır. Dronalar arama kurtarma faaliyetlerinde çok kritik bir görev üstlenebilir. Özellikle arazi koşullarının zorlu olduğu ortamlarda. Örneğin, Matternet, ilacı yüksek riskli bölgelere ulaştırmak için bir ağ geliştiren bir havacılık şirketidir.
9.Yaban hayatı izleme
Yaban hayatı, özellikle nesli tükenmekte olan türler, dronlar kullanılarak bir mesafeden izlenebilir. Bu konsept Endonezyalı bir bilim insanı tarafından test edildi. Ekip, varlıklarını ve habitatlarını kontrol etmek için bir grup nesli tükenmekte olan maymunu izlemek için drone kullandı.
10.Çiftçilik
Çiftçiler, her türlü hava koşulunda tohum ekmek ve hasat yapmak gibi zorlu bir işlerle uğraşır. Arazilerini izlemek için kızıl ötesi teknolojiyi kullanan özel uçaklar ile yaşamları çok daha kolay hale getirilebilir. Ayrıca, mahsullerin ne kadar iyi büyüdüklerini görmelerine de yardımcı olabilir.
11.Çevre koruması
İster inanın ister inanmayın, dronlar yetkililer tarafından yasada yer alan çevre suçlularını yakalamak için kullanılmaya başlandı. Çevre kuruluşları, çevreyi kirletenleri yakalamak için droneları benimsemişlerdir. NASA ozon tabakasını izlemek için drone kullanmaya başladı. Ayrıca çevre hava kirliliği örneklemesi için dronelar kullanılmaya başlandı.
12.Spor etkinlikleri
Dronlar, dünyanın herhangi bir yerindeki spor olaylarını izlemek için kullanılabilir. Dronlar seyirciler için benzersiz bakış açıları sunabilir ve mükemmel bir halkla ilişkiler kaynağıdır. Premier lig maçlarını izliyorsanız harika açılardan maç izleme imkanı sunduklarını fark etmişsinizdir.
13.Magazin ve Moda
Ünlülerin yaşamı günden güne zorlaşıyor. Magazin sevenler için, dronlar hızla paparazzilerin yerini alıyor. Drone kullanıcılarından biri, Tina Turner’ın düğününün fotoğraflarını çekmeyi başardı bile… Milano’da gerçekleşen moda haftasında Dolce & Gabbana’nın defilesinde canlı mankenler yerine dronelar kullanıldı.
14.Pazarlama
Tanıtım videolarını çekmek isteyen şirketler için drone kullanımı eşsiz bir çözüm. Her tür işletme bu ürünler sayesinde mekanları hakkında bilgi verebilecek bir videoyu rahatlıkla çekebilir.