Direnç ve Reaktans ile Yol Verme: Nasıl Yapılır?
Bu yazımızda asenkron motorlara direnç ve reaktans ile yol verme işlemini inceleyeceğiz. Aynı zamanda direnç ve reaktans ile yol verme bağlantılarına bakacağız.
Asenkron motora direnç ile yol verme
Üç fazlı asenkron motorlara kademeli direnç ile yol vermede temel prensip, şebeke geriliminin bir kısmını yol verme direnci üzerinde düşürmek ve geriye kalan gerilimi motora uygulamaktır. Böylece motor ilk kalkınma anında aşırı akım çekmeden düşük gerilimle yol almış olur.
Kalkınma akımını azaltmak için büyük güçlü motor devresine seri olarak ayarlı direnç bağlanır. Kademeli olarak ayarlanan direncin kademeleri sıra ile kontaktör kontakları tarafından devreden çıkartılır. Bu uygulamada tek kademe direnç kullanıldığında kalkınma akımı % 50 civarında, çok kademeli direnç kullanıldığında ise kademe sayısına göre daha da fazla düşer.
Asenkron motora reaktans ile yol verme
Asenkron motorlara seri reaktansla yol vermede seri dirençle yapılan sistem kullanılır. Motor stator sargılarına seri olarak bağlanan reaktansların (şok bobini) reaktif direncinden geçen kalkınma akımı reaktanslar üzerinde gerilim düşümüne sebep olur bu etkenle kalkınma akımı da düşük olmuş olur.
Motor kalkınma süresinde düşük akımla kalkındırılmış olur. Motor kalkındırıldıktan sonra şebeke (nominal gerilim) gerilimi stator akımla sargılarına uygulanır. Yol verme reaktansların değerinin tespiti motor etiket değerleri, motor sargılarının faz empedans değeri alınarak, motorun kalkınma akımının, nominal akımın kaç katı olacağı ve motorun, yüklü yüksüz kalkınacağına göre tespit edilir.