Dijitalleşmenin Önemi ve Faydaları: Tüm Detayları ile!
Dijitalleşen yeni dünya düzenine hazırlıklı mıyız? Son yıllarda sıkça sorulan temel bir soru var: Dijitalleşmenin önemi nedir? Bu soruya herkes farklı şekillerde cevap verebilir.
Dijitalleşme, dijital teknolojilerin iş hayatına ve günlük hayata entegrasyonu ile iş modellerinin ve yaşam tarzlarının değiştirilmesi ve yeniden yaratılmasıdır. Yepyeni ve teknolojiye dayalı bir yaşam oluşturma amacındadır. Bunu da analog veriyi bilgisayarların anlayabileceği dijital bir veriye dönüştürerek yapar. Verilerin sayısallaştırılması arşivlemeyi, kolayca erişmeyi ve paylaşmayı daha mümkün kılar.
Dolayısı ile dijitalleşmenin önemi gitgide artırmaktadır. Biraz daha detaylandıralım:
Dijitalleşmenin Önemi ve Faydaları
Dijitalleşmenin önemi ve faydaları şunlardır:
1. Dijital görünürlük sağlar
İnternet siteleri, çevrimiçi mağazalar, sosyal ağlar, bloglar, kurumsal sayfalar vb. araçlar aracılığıyla, şirketlerin ve satış kanallarının görünürlüğü artar. Müşterilerin sağlanan ürün ve hizmetleri keşfetmesi kolaylaşır. Bazı şirketler için bu görünürlük, stratejilerinin odak noktasıdır. Çoğu şirket iş modelini geleneksel yöntemlerden online ticarete kaydırmışlardır.
2. Müşteriler ile yeni bir iletişim kanalı oluşturur
Dijitalleşme yalnızca yeni satış kanalları açmakla kalmıyor, aynı zamanda müşterilerle iletişim kurmanın yeni yollarını da sağlıyor. E-postalar, uygulamalar, sosyal ağlar… Bugünlerde, dijital varlığa sahip herhangi bir işletmenin müşterileri, şirketle iletişim kurmanın birden çok yoluna sahip. Dijital kanallar ile müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakatini sağlamak mümkün. Çoğu firma müşteri görüşlerini firma stratejilerinin merkezine yerleştiriyor. Kapı kapı dolaşıp müşterilerin ürün ve hizmetler hakkındaki yorumlarını alma dönemi sona erdi. Bunun için sosyal medya kanalları, online anketler, forum sitelerindeki yorumlar göz önünde bulunduruluyor. Arge departmanları müşteri yorumları doğrultusunda yeni ürünler geliştiriyorlar ve lanse ediyorlar.
3. Daha doğru karar verebilme imkanı sağlar
Dijitalleştirme veri yönetimi ile el ele aynı yoldan yürür. Veri bilgidir ve daha çok bilgi, daha doğru kararlara yol açar. İşletmenin dijitalleşmesi müşteriyle sürekli iletişim kurulmasını mümkün kılar ve daha iyi tanınmasını sağlar. Bazı şirketler işin içerisine “big data” (Büyük veri) kavramını da katarak işin kılcallarına iniyor ve üretim süreçlerinden pazarlama yöntemlerine kadar en doğru kararları vermeye çalışıyor. Artık müşteri dataları hiç olmadığı kadar değerli. Data=güç demek.
4. Verimliliği artırır
Dijitalleşmenin belki de en büyük artısı verimlilik artışıdır. Bilgiye sahip olmak, bilgiyi doğru yorumlamak, teknolojik araçları kullanmak daha verimli çalışmayı ve daha yaratıcı olmayı tetikliyor. Çalışanlar daha hedefe yönelik çalışabiliyor ve bunu çok kısa sürede yapıyor.
5. Maliyet tasarrufunu sağlar
Verimlilik artışı otomatikman maliyetlere yansıyor. Zaman kısalıyor, dijital araçlar hayatı kolaylaştırıyor, personel sayısı azalıyor, doğru kararlar daha kısa sürede verilebiliyor. Bu da maliyetlerin düşürülmesini sağlıyor.
6. İnovasyon artışının önünü açar
Artık yenilikçi olmayan ve trendleri takip etmeyen kuruluşların yaşama şansı kalmadı. Dijitalleşme artık başladı ve bunu durdurmak çok zor. En doğrusu buna ayak uydurmak. Ayak uydurabilmek için tüm birimler ile yenilikçi düşünmek ve teknolojiye ayak uydurmak gerekiyor. Takım çalışması ve takımın birbiriyle uyumu oldukça önemli. Takım çalışması ile daha yenilikçi fikirler üreten şirketler daha fazla büyüme şansına sahip oluyor.
7. Çalışma koşullarında düzelme sağlar
Dijitalleşmenin bir şirkette sunduğu olanaklar birçok alanı kapsar ve bunlardan biri çalışma koşullarının iyileştirilmesidir. Esnek çalışma saatleri veya telefonla çalışma gibi yeni istihdam seçeneklerinin gerçekleştirebilmesi için dijitalleşmenin desteğine ihtiyacı vardır. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sadece çalışanlar için değil, şirketler için de birçok fayda sunar. Kazançlar artırılabilir ve yeteneği elde tutmak kolaylaşabilir. Çalışanlar artık daha dijital şirketlerde çalışmayı talep ediyorlar. Bunu gerçekleştiremeyen şirketleri de terk ediyorlar.
8. Endüstri 4.0 ve yeni teknolojiler ile entegre edilebilir
Dijitalleşme gündelik hayatımızda başladı, hayatımızı kolaylaştırdı ve şimdi de bambaşka boyutlara taşınıyor. Üretim de dijitalleşiyor. Endüstri 4.0 diye yeni bir kavram ortaya çıktı. Dijitalleşme o kadar fazla şeyi değiştirdi ki üretimi değiştirmemesi mümkün değildi. Endüstri 4.0 geleneksel imalat ve endüstriyel uygulamaların teknolojik dünya ile karıştırılması anlamına gelen bir terimdir. Yani üretimin insan hatalarından arındırılmış bir şekilde daha verimli ve güvenli bir şekilde yapılması. “Akıllı fabrikalar” terimini duymuşsunuzdur. Fabrikalarda ve imalatta tam bir devrim görüyoruz. Gelişmiş analitik, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti, bulut bilişim ve insan-makine arayüzlerini içeren teknoloji, fabrikaları daha da akıllı hale getiriyor.
Dijitalleşme üretimde hızlı bir değişim gerçekleştirdi. Tüketiciler ürünlerle ilgili taleplerini artırdıkça, üretim de bu talepleri karşılamak için kendini dijitalleştirmek zorunda kalıyor. Uzun yıllardır sensörler, robotlar, bulut analiz cihazları yalnızca büyük üreticiler tarafından kullanılabiliyordu. Artık orta ölçekli ve küçük işletmeler de bu araçlardan rahatça yararlanabiliyor. Dijitalleşme her firmaya fırsat eşitliği sundu. Firmalar sürekli şu soruları soruyorlar ve bu soruların cevabını bulmak üzere üretimlerini dijitalleştiriyorlar:
- Üretimi nerede ve nasıl hızlandırabiliriz?
- Ürün veya zamanı nerede harcıyoruz?
- Envanterimiz nerede var ya da yok?
- Hangi ekipmanın servis ve bakım ihtiyacı var?
Makine öğrenmesi imalatta daha belirgin hale geldikçe, bu sorunların cevaplarını bulacağını ve gelecekte insandan arındırılmış “tam akıllı fabrika” modeline geçileceğini düşünebiliriz.
Endüstri 4.0 kavramının içerisinde kendi sağlığını takip edebilen araçlar, arıza ve bakım ihtiyaçlarını tahmin edebilen makineler kavramı da dahil. Cihazlar önleyici bakım ve onarım denen işlemleri önceden bildirecekler ve daha hatasız çalışacaklar. Bu devrim niteliğindeki ürünler, üretici ve şirketleri yılda milyonlarca dolar tasarruf ettirebilir. Ayrıca bu geliştirmelerden toplanan datalar sayesinde yeni ve gelişmiş ürünler ortaya koyabilirler. Makine öğrenimi yetenekleriyle donatılan “nesnelerin interneti”, bunu gerçekleştirmenin tek yoludur.
Dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0’daki gelişmeler ürün geliştirmelerine ve hızlı değişikliklere izin vererek verimliliği artıracaktır. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi diğer teknolojiler de canlı demolar kullanarak ürün tasarlama biçimimizi değiştirebilir. Ürünler montaj hattına girmeden önce bile test edilebilir. Zamandan ve paradan tasarruf sağlanabilir.
Üreticiler ve diğer işletmeler için dijital dönüşüm başarı için kritik öneme sahiptir. Endüstri 4.0 sadece bir zihniyet değil, sektörde bir geleceğiniz olmasını sağlamanın tek yoludur. Endüstri 4.0’ı yönlendiren bu dijital dönüşüm eğilimleri sadece ilk adımlardır. Her geçen yıl daha fazla teknoloji ve daha fazla eğilim bizi daha da ileri götürecektir.