Dijitalleşme örnekleri

Dijitalleşme son zamanların modası olan basit bir konu değil. Aynı zamanda rekabetçi kalmak ve tüketicinin sesine kulak vermek isteyen birçok şirketin gerçeğidir. Doğru yapılan dijitalleşme, işletmeleri yeni bir büyüme düzeyine taşır. Dijital dönüşümde ustalaşan şirketlerin sürece nasıl yaklaştıklarını inceleyin ve sonuçlarının neler olduğunu keşfedin.
İçindekiler
Dijitalleşme örnekleri
Dijitalleşmenin en güzel örneklerini sunan dünyaca ünlü şirketler ve projeleri şunlardır:
Ikea
İsveçli mobilya şirketi, dijitalleşmenin geleneksel bir organizasyonu nasıl değiştirebileceğini gösteren örneklerinden sadece biri. Ikea, yeni teknolojiler sayesinde müşterilerinin alışveriş deneyimini değiştiriyor ve bu süreçte maliyetlerini optimize ediyor.
Şirket, 2017 yılında TaskRabbit’i satın aldı. TaskRabbit, Ikea’dan satın aldığınız mobilyaların montajına veya dairenize teslim edilmesine yardımcı olacak kişileri belirlemenize olanak tanıyan bir web sitesidir. TaskRabbit sayesinde mobilya kurulumlarını kendi başlarına yapamayan müşterilerin şirketin hizmetlerinden yararlanma olasılığı daha da yükseldi.
Ikea ayrıca bir akıllı ev projesini hayata geçirdi. Mobilya endüstrisinin kralı için bu projeye akıllı mutfak ekipmanları ve aydınlatma ekipmanları da dahildir. Şirket ayrıca, müşterilerin mağazada alışveriş yapmadan önce mobilya seçmesini ve daireyi sanal olarak keşfetmesini kolaylaştırmak için tasarlanan IKEA Place uygulamasında artırılmış gerçekliği kullanıyor.

Lego
Lego’nun dijitalleşme girişimlerinden ilki 1997’de video oyun pazarına giriş oldu. O zamandan beri video oyunlar, oyuncakların satışını etkileyen marka tanıtımının önemli bir unsuru haline geldi. Oyunların büyük ölçüde ücretsiz olması ürünlerin promosyon etkisini daha da artırıyor.
Lego ayrıca 3D baskı seçeneklerini de araştırıyor. Çoğu şirket, müşterilerin ürünleri kendilerinin oluşturmasına olanak tanıdığı için bu teknolojiden korkarken, Lego bu tür bir baskı için patent başvurusunda bulundu. Tüm bu girişimler, müşterilerinin yenilikçi çözümler kullanmasını sağlamak için.
Şirket ayrıca oyuncak blok kümeleri için müşteri fikirlerini toplayan bir web sitesi oluşturdu. Fikir çok destek görürse kitlerin piyasaya sürülmesi düşünülecek. Elbette bu aksiyon, marka hayranlarının yaratıcılığını teşvik etmeyi ve müşteri sadakati aşılamayı amaçlıyor.
Lego oyuncaklarını daha modern hale de getiriyor. Parçalar bazen sensörler ile donatılıyor. Şirket ayrıca sanal oyunda oluşturulan setlere dayalı bir proje başlatarak oyun dünyasını ve fiziksel blokları birleştirmeye çalışıyor. Oyuna başlamak için tek yapmanız gereken onların fotoğrafını çekmek.

Nike
Spor ayakkabı sektörünün devlerinden Nike, mobil cihazlara odaklanmaya başladı. Öneri algoritmalarına ve makine öğrenimine dayalı gelişmiş teknolojileri kullanıyorlar.
Şirket, ayak taramasına dayalı olarak en iyi ayakkabı tipini seçmeye yardımcı olan bir mobil uygulama geliştirdi. Uygulama, ayakları tarayarak 13 veri noktasına dayalı bir harita oluşturuyor. Üstelik uygulama sayesinde şirket, gelecekte daha iyi ayakkabı modelleri yaratmak için hayati bilgilere ulaşıyor.
Şirketin diğer bir önemli projesi de en aktif sadakat programı üyelerini ödüllendiren Nike+ programıdır. Çözümün hayata geçirildiği Japonya’da satışlarda önemli bir artış sağlandı. Seçkin ayakkabıların satışlarında %100 artış kaydettiği NIKE SNKRS uygulaması da başarılı oldu.
Nike’ın dijital dönüşümü, şirket içi operasyonların modernleştirilmesine de yol açıyor. 6000 ayakkabı malzemesini dijitalleştirerek, şirket tasarım ekipleri daha hızlı ve daha verimli çalışabiliyor. Dijitalleşme, pazar ihtiyaçlarına yanıt verme hızını doğrudan etkiliyor.

Disney
Disney parkları en analog sayılabilecek eğlence yerlerinden olmasına ragmen, beklenmedik bir şekilde marka, mükemmel dijital dönüşüm örnekleri sergiliyor. Dijitalleşme Disney’in ziyaretçi deneyimini büyük ölçüde geliştirdi.
MagicBand, park müdavimlerinin ödeme yapmasına, rezervasyonları yönetmesine ve otel odalarına erişmesine olanak tanıyan eğlence parklarında uygulanıyor. Sırayla, her misafir, onlara bireysel deneyimler sağlayan MyMagic+ sistemiyle tanımlanıyor. Sistem, parkta kişiye özel interaktif ekranlar görüntüleyerek çalışıyor.
Disney’deki dijital dönüşümün bir başka örneği de son zamanlarda büyük bir başarı olduğunu kanıtlayan Disney+ platformudur. Daha önce marka, Netflix de dahil olmak üzere içeriğinin lisansını alıyordu, ancak sonunda içeriğini kendisi satmaya karar verdi.
Bu sayede platform kullanıcıları (lansman gününde 10 milyon ciro!), Pixar, Marvel ve Star Wars yapımlarının en son versiyonlarına erişebiliyor. Kütüphane ayrıca birçok başka prodüksiyon içeriyor ve bu da Netflix, Amazon Prime veya HBO GO’ya güçlü bir rakip oluşturuyor. Disney+, Disney’in en başarılı dijital ürünüdür.

Microsoft
Yazılımın lideri, şimdiye kadar gücünü BOX ve OEM sürümlerinde satılan Windows işletim sisteminin yanı sıra geleneksel olarak yüklenen Microsoft Office’e dayandırdı. Ancak şirket, stratejisini yalnızca Windows’a dayandırmadan müşteri ihtiyaçlarındaki değişikliklere yanıt vermeye karar verdi.
Örneğin şirket, iPad için Office sağlayarak mobil cihazlara açıldı. Ayrıca Dropbox ile işbirliği kurarak ve OneDrive hizmetini geliştirerek bulut bilişime yatırım yaptı. Microsoft ayrıca açık kaynaklı bir yazılım şirketi olan Red Hat ve Amazon ile ortaklık kurdu.
Programcıların Microsoft yazılımlarına daha kolay erişebilmeleri için açık API’lerin tanıtılması da önemlidir. Şirket ayrıca Minecraft, LinkedIn ve GitHub gibi markaları da satın aldı. Tüm bunlar, dijital çağın pazar ihtiyaçlarına yeni kapılar açıyor.

Audi
Otomotiv sektöründen daha “analog” bir sektör bulmak zor gibi görünüyor. Yine de Audi, yeni hizmetleriyle dijital dünyaya girmeye karar verdi ve en başarılı dijital dönüşüm örneklerinden biri haline geldi.
2012 yılında şirket, Audi City adı altında yenilikçi bir showroom konsepti tanıttı. Geleneksel showroomların bulunamadığı şehir merkezlerindeki mikro showroomlarda, markanın otomobil modellerinin tüm kataloğu kullanıcıları ile tanıştırılıyor.
Bu alanlar, şehir merkezindeki mağazalarda dolaşırken arabaları keşfetmenize ve satın almanıza olanak tanıyarak keyifli bir deneyim sunuyor. Ayrıca Audi City, akşamları tartışma forumları ve sergilerin düzenlendiği ve markanın konumlandırılmasını daha da geliştiren bir yer olma özelliği de taşıyor.
Mağazalarda, otomobilin tam boyutlu olarak göründüğü interaktif ekranlar kullanılarak gelişmiş otomobil konfigürasyonuna ulaşmak mümkün. Kendi tabletlerinizi kullanabilir, ayrıca arabanın içine bakabilir, hareketini gözlemleyebilir ve hatta motorun gerçek sesini duyabilirsiniz.
Audi City’deki bu çözümler sayesinde satışlar geleneksel showroomlara göre %60 arttı.

Pitney Bowes
Küresel teknoloji şirketi Pitney Bowes, müşteri deneyimlerini kişiselleştirmek için dijital dönüşüm stratejisi kullanıyor. Örneğin şirket, etkileşimli video eğitimi içeren bir dijital self servis aracı ve mobil öncelikli bir politika uyguluyor. Bunların tümü müşteri deneyimini iyileştirmeye odaklanıyor. Olumlu deneyimler daha derin bir etkileşime ve geri dönüş geleneğine yol açıyor. Buna ek olarak, bu strateji, kuruluşun daha ayrıntılı müşteri profilleri oluşturmasını sağlayan verileri toplamasına olanak tanıyor.

GE
GE, 19 farklı uçak türbin parçası üretmek için halihazırda en yeni 3D baskı teknolojilerini kullanıyor. 3D baskının sayısız avantajı var, ancak GE’nin yaklaşımı tartışmasız sektördeki en ilginç dijital dönüşüm örneklerinden biri. Bunun nedeni, 3D baskının nakliye ve depolama maliyetini önemli ölçüde azaltmasıdır. Projenin başarısı nedeniyle GE, gelecek yıl bu projeden 3,5 milyar dolar gelir bekliyor.

DHL
DHL’in stok yönetimi ve tedarik zinciri zaten son derece otomatik ve kullanıcı dostu olsa da, hizmetin sorunsuz çalışmasını sağlamak için müşterilerin ve çalışanların yine de kalem, kağıt ve manuel tarayıcı kullanmaları gerekiyor. Ricoh ve Ubimax ile akıllı gözlük uygulamaları geliştirdikten sonra, toplama ve teslimat süreçlerinin daha büyük bir bölümünü otomatikleştirmeyi başardılar.

Caterpillar
Caterpillar ağır makineleri ve güvenilirliği ile ünlüdür. Artık şirketin traktörleri ve vinçleri, makinelerini daha da dayanıklı hale getirecek, sahiplerine hem zamandan hem de paradan tasarruf ettirecek bir özelliğe sahip. Caterpillar, Uptake ile işbirliği içinde, önleyici bakım için en uygun anı tahmin etmek amacıyla makine performans verilerini yakalayan bir araç geliştirdi. Bu strateji sayesinde, ekipman sahipleri teknik arızaları herhangi bir sorun oluşmadan önce önleyebilir ve arıza süresini önemli ölçüde azaltabilir.

L’Oreal
L’Oreal gibi asırlık bir güzellik şirketi de özünü kaybetmeden dijital dünyaya uyum sağlamayı başardı. Yenilikçi ve geniş ürün yelpazesinin bir adım ötesine geçen Fransız şirket, dijital ortamların sunduğu olanaklardan da yararlanarak müşterileriyle yeni buluşma alanları yarattı.
Şirketin geliştirdiği uygulamalardan birisi olan Virtually Makeup App, artırılmış gerçeklik kullanarak belirli bir makyajla nasıl görüneceğinizi hayal etmenize olanak tanır. Benzer bir şey, gerçekten kuaföre gitmeden önce saç renginizi değiştirmenin nasıl olacağını kontrol etmek için kullanılan bir uygulama olan Style My Hair ile de yapılıyor.
Giyilebilir ürünler, L’Oréal’in dijitalleşme projelerinden bir diğeridir. My UV Patch, güneşe maruz kalmayı ölçen ve 2016 yılında piyasaya sürülen bir yamadır. Ayrıca şirket, 2018 yılında ultraviyole radyasyonu ölçebilen, giyilebilir bir cihaz olan UV Sense’i piyasaya sürerek bir adım daha ileri gitti. UV Sense, kullanıcılara güneşe maruz kalmaktan kaçınmaları ve tekrar güneş kremi sürmeleri gerektiğini söyleyen bir uygulamadır.

Muroexe
Muroexe atipik bir ayakkabı firmasıdır. 2013 yılında iki dijital pazarlama uzmanı tarafından yaratıldı. Şehirli ve resmi bir tarza göre tasarlanmış ayakkabılar satıyorlar. Müşterileri çoğunlukla 30’lu veya 40’lı yaşların başındaki şehir sakinleri. Bu insanlar günlük hayatta kullanmak için rahat ve şık ayakkabılar arıyorlar.
Markanın ilk modelleri, mühendisler, biyomekanik uzmanları, malzeme teknisyenleri ve endüstriyel tasarımcılardan oluşan bir ekip tarafından tasarlandı. Muroexe şimdiden 250.000’den fazla çift ayakkabı sattı ve milyonlarca Euro’luk cirolara ulaştı. Başarısının önemli bir payı nerede yatıyor? Müşterilerini stratejisinin tam merkezine koymada.
Muroexe büyümeye devam etmek için müşterilerini dinlemeyi seçti. Modellerinin birçoğu, müşterilerin anketlerde talep ettiklerine göre tasarlanıyor. Ve bu anketler, iş akışının kalıcı bir yönü haline geldi. Şirket, web sitesinin Tasarım Laboratuvarı bölümü aracılığıyla yeni iş kolları, ürün geliştirmeleri veya yeni modeller için fikirler geliştirmektedir.

McDonald’s
Dijitalleşme aynı zamanda “müşteri odaklı dönüşüm” olarak da adlandırılabilir. Çünkü esas olarak bu, kuruluşunuzu dijitalleştirme yoluyla müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden düzenlemekle ilgilidir. Dijital çağ, rekabet ettiğimiz alanı tamamen değiştirdi. Müşteriler, mal ve hizmetlerin anlık teslimine ve tüketimine alıştıkça bizden daha fazlasını talep ediyor. Bu durum McDonald’s’ın oldukça hızlı bir şekilde fark ettiği bir şey.
McDonald’s ekibi, ” fast food’u daha hızlı yapmak ” yerine, müşteri yolculuğunu yenileyerek müşteri deneyimini geliştirmek istedi. Bunu mağaza içi, arabaya servis ve eve teslim (sipariş, ödeme, mobil) sistemlerini iyileştirerek yaptılar.
Mağaza içi sipariş sürecini nasıl iyileştirebilirler? Müşteriler mobil cihazları üzerinden sipariş verebilir mi? Bu durum bekleme sürelerini azaltır mı? Mağaza içi dijital sipariş kioskları ne olacak? Kiosklar müşterilerin ilgilendiği bir şey olabilir mi? Peki ya arabaya servis? Siparişi bir akıllı araba ekosistemine entegre etmek güvenli midir? Tüm bu soruların cevaplarını aradılar. Etkileşimli sipariş birimleri, yapay zeka ve akıllı mobil uygulama deneyimleri gibi dijital teknolojiler, bu soruların yanıtını bulmalarına yardımcı oldu.

Capital One
2012 yılında, Virginia merkezli kredi kartı devi Capital One, CEO Richard Fairbank’ın dediği gibi “sadece teknolojiyi kullanan bir banka yerine bankacılık yapan bir teknoloji şirketi” kurmak için bir dönüşüm yolculuğuna çıktı. Belirtilen hedef, kişiselleştirilmiş bankacılık hizmetini gerçek zamanlı olarak sunmaktı.
Modern bir teknoloji yığını üzerine inşa edilen şirket, müşterileri daha iyi anlamak için büyük veri ve makine öğrenimi kullandı. Kişiselleştirilmiş uygulamalar ve Bulut öncelikli bu politika büyük başarı sağladı.

Kendi dijital dönüşümünüze hazır mısınız?
Yukarıdaki dijital dönüşüm örnekleri göz önüne alındığında, başarılı bir dijitalleşmenin firmalar için karlı olduğu da açıktır. Tabii ki, her şeyden önce, yeni çözümler uygularken pazar ihtiyaçlarının iyi belirlenmesi, yaratıcı olunması ve sistematik bir yaklaşım gereklidir. Dijitale geçme zamanı!
Umarız bu dijitalleşme örneklerini ilginç bulmuşsunuzdur. Şirketleri dönüştürmeye yardımcı olan uygulama örnekleri, benzer adımlar atmayı düşünmenize ilham verdiyse ne mutlu bize!