Dijital reklamcılık nedir? Faydaları ve çeşitleri nelerdir?

İnternet aracılığı ile küçük bir işletme olarak alıcılara ve satıcılara ulaşmak, marka bilinirliği oluşturmak, potansiyel müşterilerini arttırmak gibi birçok şey önemli adım atılabiliyor. İşte tam bu yüzden dijital reklamcılık çok önemli bir konumda bulunuyor. Dijital reklamcılık artık kitlelere ulaşmak için en önemli adımlardan biri.
Dijital reklamcılık nedir?
Dijital reklamcılık, e-mail, sosyal medya plaftormları, Google gibi arama motorlarındaki çevrimiçi reklamlar, mobil ve web siteleri banner alanları kullanılarak ürün ve hizmetlerin pazarlanmasıdır.
İnternette görülen her reklam dijital reklam olarak tanımlanabilir. Şirketlerin pazarlama mesajlarını tüketicilerine ve kullanıcılarına dijital kanallar kullanılarak ulaştırmaktır. Dijital reklamcılık, internet reklamcılığı olarak da adlandırılabilir.
Dijital reklamcılığın önemini şu şekilde açıklayabiliriz, şirketler hedef kitlesine ulaşabilmek için web sitelerindeki( blog siteleri, e-ticaret siteleri vs.) banner alanlarına reklamlarını vererek daha geniş kitlelere ulaşmayı hedeflerler ve bunun karşılığında o web sitesine ödemede bulunurlar. Bu ödemeler bu web sitelerinin en önemli gelir kaynaklarından biridir.
Dijital reklamcılığın faydaları nelerdir?
Dijitalleşme çağında yaşadığımız bugünlerde dijital reklamların avantajlarını ve faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz
- Dijital reklamcılık, doğru hedef kitlesine, doğru zamanda ve doğru mesajlarla ulaşma imkanı sağlar. Bunu tv, radyo ve gazete gibi kanallarla da yapılabileceğini düşünebilirsiniz. Evet yapılabilir fakat burada önemli olan doğru hedef kitlesine ulaşabilmektir. Bu kanallar vasıtasıyla ulaşılacak kişilerin hedef kitlesi olup olmadığı tam olarak tespit edilemeyecektir. İşte bu durumda 2. Madde işin içine girmekte.
- İnternet aracılığıyla kitlenize ulaştıracağınız pazarlama mesajlarınızı ölçümleyebileceğiniz için klasik reklamcılıktan daha faydalı olduğu söylenebilir. Radyo aracılığıyla yayınladığınız reklamın kaç kişiye ulaştığını kesin olarak öğrenemeyebilirsiniz. Fakat dijital ortamlarda yayınlamış olduğunuz reklamların kaç kişiye ulaştığını çok net sonuçlarla görebilirsiniz. Bu sonuçları değerlendirerek ileride vereceğiniz reklamları buna göre tekrardan gözden geçirebilirsiniz.
- Dijital reklamlar maliyetleri, diğer reklam yöntemlerine kıyasla daha düşük seviyelerde kalmaktadır. Televizyona vereceğiniz bir reklam ile Google’da yayınlayacağınız bir reklamın maliyeti aynı olmayacaktır. Google’da vermiş olduğunuz reklam daha uygun maliyetlidir. Örneğin Facebook gibi sosyal medya plaftormlarında günlük 1,5 TL’lik bile reklam yayınlama olanağınız bulunmakta.
- Kullanımı oldukça kolaydır. Facebook gibi, Google gibi dijital ortamlardan vereceğiniz reklamlar size adım adım nasıl yapacağınız anlatılır. Bu adımları gerçekleştirerek çok kısa sürede reklamınızı yayınlatmaya başlayabilirsiniz.
- Küçük işletmeler için çok önemli bir noktadadır. Maliyetinin ucuz olması, doğru hedef kitleye yönelebilme gibi avantajları küçük işletmeler için çok önemlidir. KOBİ’lerin televizyonda bir reklam yayınlaması, Facebook’da yayınlamasından daha maliyetli olacaktır. Aynı zamanda doğru hedef kitleye ulaşılıp ulaşılmadığı tespit edilemeyecektir.
Dijital reklam çeşitleri nelerdir?
- Tıklama başına ödeme(Pay-per-click):Dijital reklamcılığın en geniş çapta kullanılan modeli tıklama başına ödemedir. Reklamı veren, herhangi bir kullanıcı reklama tıkladığında ödeme yapar. PPC’de en önemli nokta anahtar kelimelerdir. Bu anahtar kelime hedeflemesi doğru yapılırsa yayınlanacak olan reklam daha doğru müşterilere iletilebilecektir.
- Bin gösterim başına ödeme(Cost per 1,000 Impressions):Bir web sitesindeki ziyaretçiler göz önünde bulundurularak ödeme yapılır. Reklamın olduğu sayfaya gelen ziyaretçilerin sayısına göre reklam ücretleri belirlenir.
- SEO reklamcılığı: Web sitesi ziyaretlerinin büyük çoğunluğu Google, Yahoo, Bing gibi arama motorları aracılığıyladır. Bunların en önemlisi Google’dır. Dünyada en çok ziyaret edilen arama motoru konumundadır. Bu reklamdaki amaç internet sitesini mümkün olan en yüksek konumda listelemektir.
- Görüntülü (Display) reklamcılık:Web sitelerindeki banner alanları buna örnek olarak gösterilebilir. Reklam verenin ödeme yapması sonucu belirli zaman aralıklarından verilen reklam banner alanlarında yayınlanır. Pop-up reklamlar da bu reklam türüne örnek gösterilebilir fakat kullanıcılar tarafından rahatsız edici bulunduğu için çok tercih edilen bir reklam türü değildir.
- Sosyal medya reklamcılığı:İnsanların gündelik yaşantısında en çok zaman geçirdikleri platformlar sosyal medya platformlarıdır. Dolayısıyla bu durum sosyal medya reklamcılığını ortaya çıkarmıştır. Facebook, İnstagram, Twitter, Pinterest, Linkedin gibi plaftormlar kullanıcılarına reklam yapma olanağı sağlamaktadır.
- E-mail reklamcılığı:E-maillerin günlük olarak kontrol edilmesi ve kullanılması bu reklamcılık çeşidini ortaya çıkarmıştır. Ancak günümüzdeki spam maillerinden dolayı bu reklamcılıkta bir kriz yaşanmaktadır.
Dijital reklamcılık, dijital pazarlama ve sosyal medya pazarlama konularında bireysel veya firmanız için yardım almak isterseniz bizimle irtibata geçebilirsiniz.