Dijital pazarlama ile geleneksel pazarlama arasındaki farklar

Türkiye pazarında birçok farklı sektörde hizmet veren kurumsal şirketler genellikle geleneksel pazarlamayı daha fazla tercih etse de, değişen dünya ile beraber hayatımıza “dijital pazarlama” kavramı da girdi. Geleneksel pazarlamanın genel geçer kuralları dışında farklı özelliklere sahip dijital pazarlama. Günden güne de tüm sektörlerdeki popülerliğini artırıyor.
İçindekiler
Dijital pazarlama ve geleneksel pazarlama arasındaki farklar
Dijital ve klasik pazarlama arasındaki farklılıkları maddeler halinde sıralayalım:
Maliyet
Dijital pazarlama geleneksel pazarlamaya göre oldukça ucuzdur. Daha düşük maliyetle daha fazla kişiye ulaşılabilme şansı vardır.
Ölçümleme
Dijital pazarlama ölçülebilirdir. Yayınlanan bir reklamın, yapılan bir kampanyanın kaç kişi tarafından görüntülendiği net olarak görülebilir. El ilanları, kartvizitler, broşürler, TV, gazete, dergi reklamlarının kaç kişi tarafından görüntülendiği tam olarak ölçülemez. Dijital pazarlamada her şey şeffaftır. Öte yandan baskılı yayınlar ve birebir tanıtım yapabilmenin gücü de müşteri ilişkisi kurabilmek adına önemlidir.
Alışkanlıklar
Geleneksel pazarlama senelerdir kullanıldığı için alışkanlığı daha fazladır. Dijital pazarlama ise yeni olduğu için yeni bir yöntem gerektirecektir. Özgürdür.
Marka bilinirliği / ulaşılabilirlik / erişim gücü
İnternetin ulaşamayacağı yer yoktur. İyi bir dijital pazarlama faaliyeti firmayı/hizmeti lokal kalmaktan kurtarabilir. Sektörde bir adım önde olunmasını sağlar ve marka bilinirliğinin artmasında yardımcı olur.
Fırsat eşitliği/Rekabet
Şirketler ister küçük olsun ister büyük, internet üzerinde aynı fırsata sahiptir. Doğru yapılan bir dijital reklamcılık ve pazarlama faaliyeti pazardaki rekabet gücünü arttırır.
Hızlı etkileşim/Hızlı adaptasyon
Dijital pazarlama ile müşterilerle daha hızlı bir etkileşim içerisine girilebilir. Dijital pazarlamanın çalışıp çalışmadığını test etme şansına sahip olursunuz. Yapılan bir aksiyon, hemen karşılığını verir ya da vermez. Her iki durumda da güncellenmeye ve yenilenmeye açıktır. Olası bir hata dijital pazarlamada firmanız/hizmetiniz/ürününüz daha kolay fark edilirken, klasik pazarlamada bu mümkün olmayabilir.
Zaman
Dijital pazarlamada zaman kavramı yoktur. Mesai saatleriyle sınırlı değildir. 7/24 açıktır. İnternetin olduğu her yerden her zaman ulaşılabilir. Klasik pazarlamada yapılan kampanyanın sonuçları uzun vadede alınabilir.
İletişimin yönü
Geleneksel pazarlamada hedef kitle dinlemeye maruz bırakılır. Dijital pazarlama kullanıcılara içerik üretme ve içeriğe katkıda bulunma fırsatı verir. Müşteriler istediği ürünü alır istemediğini reddedebilir.
Kişisellik
Geleneksel pazarlamanın daha açık ve eğitici bir tarzı vardır. Dijital pazarlama sıcak bir dil kullanılmaya müsaittir. Kurulan iletişim yazılı ve görseldir.