Dalga Enerjisi Hangi Ülkelerde Kullanılır? Nerelerde Kullanılır?

Dalga enerjisinin dünyadaki durumuna baktığımızda Birleşik Krallık, Portekiz, İspanya, ABD, İsrail, Yunanistan, İsveç, Gana gibi ülkelerin dalga enerjisiyle elektrik üretimi denemeleri yaptığını görüyoruz. Bu projelerden bazıları helen aktif, bazıları ise rafa kaldırılmış durumda. Hal böyleyken, “Dalga enerjisi hangi ülkelerde kullanılır?” sorusunun yanıtlarına hep beraber bakalım.
Not: Dalga enerjisi ile gel-git enerjisini karıştırmayın lütfen. Bu yazıda bahsedeceklerimiz dalga enerji santralleridir. Gel-git enerji santralleri başka bir yazının konusudur.
Dalga Enerjisi Hangi Ülkelerde Kullanılır?
Dünya’da dalga enerjisi kullanan ülkeler ve buralarda bulunan başlıca dalga enerjisi santralleri şunlardır:
1. İsveç
İsveç’te bulunan Sotenäs Dalga Enerjisi Santrali toplamda 3 MW gücündeydi ve 36 adet noktasal emici yapılı lineer jeneratörler ile güç üretmekteydi. Jeneratörler 50 m derinlikte bulunuyordu. Tesis 2016’da faaliyete geçmiştir. Kasım 2019 kapanmıştır. Seabased şirketi şu anda tesisi test ve teknoloji gösterimi için kullanılmaktadır.

2. Birleşik Krallık
Birleşik Krallık sınırları içerisinde iki farklı dalga enerji santrali bulunmaktadır.
Birleşik Krallık’taki Orkney Dalga Enerjisi Santrali 2,4 MW gücündedir. Salınımlı dalgalanma dönüştürücü teknolojisi ile çalışmaktadır. Geliştirilmektedir.
Birleşik Krallık’taki diğer bir santral de Islay Limpet’ti. Islay Limpet Dünyanın ilk dalga enerjisi santralidir. 2000 yılında şebekeye bağlanmıştı. Toplam 500 kW gücündeydi ve salınımlı su kolonu tekniği ile dalgaları yakalamaktaydı. Ancak bu tesis 2018 yılında hizmet dışı bırakılmış ve dalga odasını oluşturan beton yapı dışındaki tüm tesisatlar kaldırılmıştır.
3. Portekiz
Portekiz’de de 2 eski dalga santrali bulunmaktaydı. Agucadoura Dalga Santrali (2,25 MW) ve Pico Dalga Enerjisi Santrali (400 kW)
Agucadoura Dalga Santrali 23 Kasım 2008 tarihinde faaliyete geçtikten 2 ay sonra kapatılmıştır. Pico Dalga Enerjisi Santrali ise Nisan 2018’de hizmet dışı bırakılmıştır.
4. Gana
Gana’daki Ada Foah Dalga Enerjisi Santrali 400 kW gücündedir. Nokta emici teknolojisi ile çalışmaktadır. 2016’da faaliyete geçmiştir.
Pilot projesi İsveçli şirket Seabased tarafından geliştirilen tesisin önümüzdeki dönemlerde 100 MW’a genişletilmesi söz konusu.
5. Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri’nde iki farklı dalga enerjisi istasyonu mevcuttur. Azura Dalga Enerji İstasyonu (200 kW) ve Fred. Olsen Ltd. (Bolt Lifesaver) Dalga İstasyonu (30 kW). İkisi de nokta emici teknolojisindedir.
6. İspanya
İspanya’daki Mutriku Breakwater Dalga Santrali 300 kW gücündedir. 16 farklı turbo jeneratör ile üretim yapmaktadır. Salınımlı su kolonu teknolojisini kullanmaktadır. 8 Temmuz 2011’de açılmıştır. Yaklaşık 100 haneye yetecek kadar enerji üretmektedir.
7. İsrail
İsrail’deki SDE Deniz Dalgası Güç Santrali 40 kW gücündedir. Salınımlı dalgalanma dönüştürücü teknolojisi ile çalışmaktadır.
8. Yunanistan
Yunanistan’daki SINN Güç Dalgası Dönüştürücüsü 20 kW gücündedir. 2015 yılından beri geliştirilmekte ve önümüzdeki yıllardaki kapasitesinin 0,75 MW’a çıkarılması planlanmaktadır.
Dalga Enerjii Potansiyeli En Yüksek Olan Ülke
İngiliz mühendislik danışmanı Baird & Associates’in geçen hafta bildirdiğine göre Şili, dünyadaki en yüksek dalga enerjisi potansiyeline sahip ülkedir.
Şirket yetkililerine göre, Şili kıyılarındaki dalga enerjisi, ülkenin enerji talebinin yazın yüzde 24’ünü, kışın ise yüzde 26’sını karşılayabilir. Şirket yetkilileri, Şili’nin 4.200 kilometrelik sahili boyunca inşa edilecek sualtı türbinlerinin 3.800 megawatt’a (MW) kadar enerji üretebileceğini tahmin ediyor. Şirket, dalga enerjisi potansiyeli açısından İngiltere’yi Şili’nin ardından ikinci sıraya yerleştirdi.

Dalga Enerjisi ve Türkiye
Türkiye’de henüz dalga enerjisi ile üretim yapan bir elektrik santrali bulunmamaktadır. Kıyı şeridimizin uzunluğunun 8200 km’ler civarında olduğu düşünülürse ve özellikle de Karadeniz bölgesi gibi hırçın dalgaların olduğu sahillerde bir üretim santrali planlamak akıllıca olabilir.