Biyokütle Enerjisinin Avantajları ve Dezavantajları: 15 Madde

Biyokütle, hayvan ve bitki atıklarının yakılmasından elde edilen bir enerji kaynağıdır. Tarım işletmeleri, okullar/üniversiteler, belediyeler, oteller, tatil köyleri, spor salonları, hastaneler ve cezaevleri dahil olmak üzere hemen hemen tüm endüstriler ısıya ve elektriğe dönüştürülebilen atık üretirler. Yıllar geçtikçe biyokütle, artan ihtiyaçlarımızı karşılamak için hem güvenilir hem de tutarlı bir yenilenebilir enerji kaynağı olma potansiyeline sahip popüler bir alternatif enerji kaynağı haline gelmiştir. Her enerji tipinin olduğu gibi biyokütle enerjisinin avantajları ve dezavantajları vardır.
Biyokütle Enerjisinin Avantajları
Biyokütle enerjisinin avantajları şunlardır:
1. Dönüştürülebilir bir enerji şeklidir
Biyokütle enerjisinin kaynağı işe yaramayan atıklar olduğundan, dönüştürülebilir bir enerji kaynağı olarak tanımlanabilir. Biyokütle, halihazırda kullandığımız tüm süreçlerin bir yan ürünü olduğu için sonsuz sayılabilecek bir enerji kaynağıdır. Her zaman taze kaynak bulmak mümkündür. Bu nedenle yenilenebilir bir enerji olarak görülebilir.
2. Birçok formda ve farklı ürünler yaratmak için kullanılabilir
Farklı biyokütle türleri metan gazı, biyodizel ve biyoyakıt diğer formları gibi değişik ürünler oluşturmak üzere kullanılabilir. Bu ürünler enerji kaynağı olarak kullanılır ve birçok amaca hizmet eder. Biyokütle, elektrik üreten buhar türbinlerini ısıtmak için de kullanılabilir.

3. Hava şartlarına ve coğrafi koşullara bağlı değildir
Biyokütle enerji santrallerinin üretimi rüzgar ve güneş santralleri gibi hava şartlarına bağlı değildir. Dolayısı ile ne kadar üretim yapılacağı öngörülebilir.
4. Yerli bir üretimdir
Kaynağı depolanabilir ve dışa bağlı değildir. Yerli bir üretimdir. Doğalgaz, petrol ve kömür gibi fosil yakıtlara gibi başka ülkelerden alınması gerekmez. Kaynağı elde etmek için sıkı bir atık toplama faaliyeti yeterlidir.
5. Kaynağı ucuzdur
Kaynağının maliyeti fosil yakıtlara oranla oldukça ucuzdur. Kaynağı olan atık malzemeler, dünyanın hemen her yerinde bulunur ve son derece düşük maliyetlidir. Daha ucuz olması ve atıklardan oluşması biyokütle üreticileri için yüksek kar marjı anlamına gelir.
6. İş gücü yaratır
Kurulduğu bölgelerde istihdamı arttırır. İş gücü yaratır. Biyokütle enerjisi faklı alanlarda uygulanabildiğinden ve genellikle nispeten daha küçük şehirlerde bulunduğundan, o bölgede yaşayanlar için iş imkanı yaratır.
7. Sera etkisine katkısı yoktur
Biyokütle, yanması halinde atmosferden aldığı kadar karbonu karbondioksit halinde saldığı için orman ve bitki varlığının yenilenmesi durumunda kuramsal olarak sera etkisine katkısı olmayan bir yakıttır. Biyokütle enerjisi CO2 salınımını azaltır.
8. Emisyonları azaltır
Biyokütle yakıtları bazen fosil yakıtlarla %2-25 gibi çeşitli oranlarda karışık yakılmaktadırlar. Kömürlü termik santralde kömür, %33-37 oranında biyokütle ile yakıldığında kükürtdioksit ve azotoksit emisyonlarında %30 oranında bir azalma olduğu saptanmıştır.
9. Çevre kirliliğini önler
Evsel ve endüstriyel atıklar toplanıp enerji üretiminde değerlendirildiği için çevre kirliliğini önler. Biyokütle enerjisi üretimi fosil yakıtlardan daha verimli ve daha az zarar vericidir. Ayrıca depolama sahasını ve genel atıkları azaltmak, karbon seviyelerini yönetmenin anahtarıdır. Biyokütle daha yaygın hale gelirse, çöp sahasına yüzde 90’a kadar daha az atığın gidebileceği öngörülmektedir.
Biyokütle Enerjisinin Dezavantajları
Biyokütle enerjisinin dezavantajları şunlardır:
1. Geniş sahalara ihtiyaç duyar
Biyokütle üretim tesisleri, işletme ve depolama faaliyetleri için çok geniş alanlara ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, biyokütle enerjisi yaratma teknolojileri her zaman gelişir, bu yüzden alana olan ihtiyaç değişebilir.
2. Kurulum maliyeti yüksektir
Biyokütle tesisleri maliyetlidir. Teknik kapasitesi yüksek teçhizat ve donanım gerektirmektedir. Ayrıca organik maddenin hasadı, nakliyesi ve depolanması maliyetli olabilir. Ne olursa olsun, biyokütlenin hasat edilmesi, fosil yakıtlar için madencilik yapmaktan daha ucuzdur.

3. Atıkların santrale taşınması gerekmektedir
Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi gibi kaynağı bulunduğu yerde değildir. Atıkların santrale taşınıp işlemden geçirilmesi gerekmektedir. Dolayısı ile ciddi bir toplama de depolama operasyonu gerektirir.
4. Enerjinin verimi yüksek değildir
Üretilen elektrik enerjisinin verimi yüksek değildir. Aynı zamanda bazı biyoyakıtların veriminin artırılması için fosil yakıtlarla karıştırılması gerekmektedir.
5. Çevresel etkileri tartışmalıdır
Kullanılan biyokütle kaynağı türüne göre bazı çevresel etkiler yaratabilmektedir. Örnek olarak, çöp ve benzeri maddelerin yakılması sonucu ortaya çıkan atıklar bazı çevresel tedbirlerin alınmasını gerektirebilmektedir.
Biyokütle karbon nötr olmasına rağmen, hala havaya karbondioksit salar ve bu da onu rüzgar gibi karbon sıfır teknolojilerinin gerisine atmaktadır.
6. Ormansızlaşmaya yol açabilir
Odun en çok kullanılan biyokütle enerjisi kaynaklarından biri olduğundan, istenen miktarda güç üretmek için çok miktarda odun ve odun ürünlerinin yakılması gerekir. Halihazırda yeterince odun atığı olmasına rağmen, gelecekte ormansızlaşma riski vardır. Yakacak odun genellikle günlük olarak toplanır ve kullanımdan önce kurumaya vakti yoktur. Bu durum kullanımı daha az verimli hale getirir. Nemli yakıt daha fazla dumana neden olur.
Biyokütle enerjisi, hayvan ve bitki atıklarının yakılmasıyla elde edilen bir enerji kaynağıdır. Biyokütlenin avantajları arasında yenilenebilir bir kaynak olması, dönüştürülebilir bir enerji şekli olması, birçok formda kullanılabilmesi, yerli bir üretim olması, kaynağı ucuz olması, iş gücü yaratması, sera etkisine katkısı olmaması ve emisyonları azaltması yer almaktadır. Biyokütle enerjisinin avantajları ve dezavantajları göz önüne alındığında, fosil yakıtların yerini almaya aday bir enerji kaynağıdır ve gelecekte enerji talebinin artmasıyla birlikte daha da popüler hale gelebilir.