Bilim İnsanı Neler Yapar? Neler ile Uğraşır? -Madde Madde

Bilim insanı, evrenin, canlıların, makinelerin, sistemlerin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için fiziksel dünyanın çeşitli yönlerini araştıran ve inceleyen kişidir. Bu araştırmalarını bilimsel verileri kullanarak yapar. Bilim insanı bir ya da birden fazla bilim dalında uzman olabilir.
Bilimin birçok alanı olduğu için, en çok neyi sevdiğinize bağlı olarak, bilim adamlarına yönelik birçok kariyer yolu vardır. Örneğin, zoolojiyi seviyorsanız, hayvan davranışlarını inceleyen bir vahşi yaşam bilimcisi olabilirken, bir kimya uzmanı hastalıkları tedavi edebilecek bir kimyacı olmaya karar verebilir. Bir gün bir laboratuvarda çalışmayı veya saha araştırması yapmayı veya bilimleri öğretmeyi planladığınızı düşünün, bir bilim adamı olmak ödüllendirici, heyecan verici iş deneyimleri sağlayabilir. Eğitiminize odaklanarak ve dünyaya bir bilim insanı gibi bakarak kariyeriniz için bir yol belirleyebilirsiniz. Bunun için üniversitelerin bilim dalları ile ilgili bölümlerinde mezun olmak ve daha sonra da bu eğitimi lisansüstü ve doktora eğitimleri ile desteklemek gereklidir. Eğitim sırasında çeşitli projelerde yer almak ve uzmanlık alanınızla ilgili makaleler yazmanız gerekmektedir. Ancak belli bir eğitim ve çalışma süresinden sonra tam anlamıyla bir bilim insanı yetkinliği kazanılabilir.
Hemen hemen tüm iş ve bilim dallarında bilim insanlarına rastlamak mümkündür. Bunlardan bazıları:
Arkeoloji, astronomi, astrofizik, biyoloji, teknoloji, bilgisayar, botanik, çevrebilim, genetik bilim, medikal ve sağlık, zooloji, internet, sosyal medya, kimya, fizik, jeoloji, matematik, askeri, istatistik, psikoloji, enerji, sosyoloji, siyaset bilimi, dil bilimi vs.. olarak sayılabilir.
Bilim İnsanı Neler ile Uğraşır?
Bilim insanının temel amacı insanlığın faydasına olacak teoriler, ürünler, hizmetler geliştirmektir. Bunun için bilim insanları yoğun bir araştırma ve deneyimleme sürecinden geçer.
Bilim insanlarının uğraşları da kendi içerisinde çeşitli tiplere ayrılır:
1.Araştırma yapar
Araştırmacı bilim insanı derin bilgi ve verileri bir araya getirerek bilinmeyen gözlemleme, haritalama, anlama ve geliştirme için gereken ortamı belirlemek ile uğraşır. Muhtemelen bir üniversitede ya da araştırma merkezinde ya da bir kuruluşta araştırma ve geliştirmede (AR-GE), ekip halinde çalışarak ve çok disiplinli bir ortamda bulunmaları muhtemeldir.
2.Ürün ve hizmetler geliştirir
Geliştirici bilim insanı, başkaları tarafından üretilen bilgileri kullanır ve bunu toplumun kullanabileceği bir şeye dönüştürür. Ürün veya hizmetler geliştirip mevcut teknolojinin yeni ortamlarda uygulanmasının önünü açar. Araştırma ortamlarında bulunurlar ve fikirlerini pazara sunmalarına yardımcı olmak için girişimci ve işletme bilimcisi ile birlikte çalışırlar.
3.İnsanları eğitir
Eğitimci bilim insanı gelecek nesil bilim insanlarını eğitmek için bilgilerini paylaşır. Bilim uygulamalarını, başkalarına öğretmek için pedagojik beceri ve tutku ile birleştirilmiştir. Bu tür bir bilim insanı okullarda, üniversitelerde ve diğer eğitim kurumlarında çalışmaktadır.
4.İşletmenin geliştirilmesini sağlar
İşletmeci bilim insanı şirketlerdeki karar vermeyi destekleyen bilimsel bilgi ile yönetim ve işletme becerilerinin temelini oluşturur. Bu tür bir bilim insanı bir iş ortamına duyduğu güveni artıracak bilimsel ve teknik bilgiye sahiptir. Bilim ve teknoloji şirketlerinde Ar-Ge’den pazarlamaya ve satıştan üretime kadar çok çeşitli rollerde bulunur.
5.İletişim faaliyetlerini yönetir
İletişimci bilim insanı teknolojik bilgi birikimlerini iletişim kurma becerisiyle birleştirir. Medya ve diğer iletişim kanallarının nasıl çalıştığı konusunda derinlemesine bilgi edinerek insanları bilgilendirir. Bilim iletişimcileri, radyo-televizyon, reklam ve tanıtım, düzenleme ve halkla ilişkiler ile sosyal medya alanlarında çalışırlar.
6.Girişimcilik yapar
Girişimci bilim insanı yeniliğin doğmasını sağlar. Bilimsel bilgileri ve bağlantıları, sadece iş dünyasında değil, kamu sektöründe ve toplumun diğer sektörlerinde de yenilik fırsatlarını görebilecek kadar derindir. Bilgi birikimlerini, kendi işini kurmak ya da mevcut şirketleri büyütmek için insan yönetimi becerileri, girişimcilik anlayışı ve güçlü bir iş ve finans anlayışıyla harmanlar.
7.Kendini sürekli geliştirir
Bilim süregelen ve gelişen bir olgu olduğu için bilim insanı sürekli kendini geliştirmelidir. Bilim insanlarında olması gereken psikolojik ve profesyonel özellikleri şöylece sıralayabiliriz:
- Analitik ve eleştirel düşünme becerisi.
- Matematik bilgisi. Bunun yanında alanına göre biyoloji, kimya ve fizik bilgileri.
- Veriyi yorumlama yeteneği.
- Takım çalışmasına yatkınlık.
- İletişim becerileri.
- Yabancı kaynakları takip edebilmek ve farklı uyruklara mensup bilim adamlarıyla işbirliği yapabilmek için yabancı dil bilgisi.
- Araştırma sabrı ve yazma becerisi.
- Teknolojik aletleri kullanabilme kabiliyeti.
- Merak, çalışkanlık ve farklı düşünme yetisi. (hayal gücü)
- Zamanı planlama ve stres yönetimi.
- Her yaşta bilgiyi öğrenebilme ve öğretebilme isteği.