Big Datanın Avantajları ve Dezavantajları: 14 Maddede

Günümüz dünyasında big data (büyük veri) herhangi bir iş kolu için en değerli varlık haline gelmiştir. Bir işletme büyük veriyi ne kadar çok kullanabilirse doğru kararları almaya yardımcı olan analizleri gerçekleştirebilme imkanı o kadar fazla olur. Big data hemen hemen her sektörde gelecekteki eğilimleri tahmin etmek, kalıpları tanımak ve yeni sonuçlar çıkarmak için yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bununla birlikte, her teknolojik gelişme gibi büyük veri de avantajlar ve dezavantajlar barındırıyor. Big datanın avantajları ve dezavantajları konusunu derinlemesine inceliyoruz.
Big Datanın Avantajları
Big datanın getirdiği avantajlar şunlardır:
1. İş süreçlerini iyileştirir
Büyük verinin muhtemelen en büyük avantajı, işletmelerin büyük bir rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olmasıdır. Büyük veri kümelerini analiz etmek müşterileri daha iyi hedefleyebilmenin yanı sıra, iş operasyonlarının belirli yönlerinin iyileştirilmesi ile sonuçlanabilir. Örneğin, büyük veri perakendecileri veri madenciliği yaparak yalnızca tüketim ve üretimdeki kalıpları keşfetmekle kalmaz, aynı zamanda daha iyi envanter yönetimi yapabilir, tedarik zincirini iyileştirebilir, dağıtım kanallarını optimize edebilir.

2. Dolandırıcılar tespit edilebilir
Büyük veri kullanmanın bu avantajı, makine öğrenimi teknolojilerinin uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Bankaların ve diğer finans kuruluşlarının, kredi kartlarıyla yapılan sahtekarlıkları genellikle kart sahibinin haberi bile olmadan tespit etmesine yardımcı olur. Herhangi bir dolandırıcılık faaliyeti kolaylıkla engellenmiş veya tespit edilmiş olur.
3. Gelişmiş müşteri hizmetleri verilebilir
Büyük veri analitiği programlarının en yaygın hedeflerden biri müşteri hizmetlerini iyileştirmektir. Günümüz işletmeleri, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) sistemleri, sosyal medya ve diğer müşteri temas noktaları gibi farklı kaynaklardan büyük miktarda bilgi toplamaktadır. Bu büyük miktarda bilgiyi analiz ederek, bir kullanıcının zevkleri ve tercihleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Ve büyük veri teknolojilerinin yardımıyla, her zamankinden daha duyarlı, kişisel ve hedefe yönelik deneyimler yaratabilirler.
4. Üretkenliği artırır
Big data araçları, işletmelerin büyük miktarda veriyi daha hızlı analiz etmelerini sağlar. Bu da şirket içinde daha yüksek görünürlüğü sağlarken, derin müşteri içgörülerini de kolaylaştırır. Syncsort tarafından yapılan araştırmalar, büyük veri araçlarının kullanıcı verimliliğini %59,9 oranında artırabildiğini göstermiştir. Operasyonel verimlilikteki bu artış, satışları iyileştirmeye ve müşteriyi elde tutmaya yardımcı olur.
5. Doğru ve hedefe yönelik karar vermeyi sağlar
Rekabet avantajı ve büyüme, işletmelerin karar verme süreçlerini optimize ettiklerinde elde ettikleri iki ana kazançtır. Kullanılabilir bir formatta ve çok miktarda bilgi mevcut olduğunda, müşterilerin davranışsal eğilimleri işletmelere açık hale getirilir. Bu içgörü, şirketlerin verimli kampanyalar ve stratejiler oluşturmasına, ürünleri, hizmetleri ve mesajları uyarlamasına ve kendi alanlarında rekabet etmesine olanak tanır. Büyük veriler sayesinde karar verme çok daha akıcı hale gelir. Esasen, bir şirketin sahip olduğu müşteri verisi ne kadar fazlaysa, hedef kitlesinin genel görünümü o kadar derinlemesine olacaktır.
6. Hızlı iş akışına yol açar
Büyük verileri analiz etmek, pazarda daha atak ve yıkıcı olmanın bir önünü açar. İşletmelerin sorunlu noktaları daha etkin bir şekilde ele almasına ve rakiplerinden önce müşteri içgörülerine erişmesine olanak tanır. Elinizin altında çok miktarda veriye sahip olmak aynı zamanda riskleri etkin bir şekilde yeniden değerlendirebileceğiniz; hizmetleri, iletişimleri ve ürünleri iyileştirebileceğiniz anlamına gelir.
7. Geliri artırır
Daha akıllı pazarlama stratejileri ve daha iyi müşteri hizmetleri, doğal olarak daha yüksek kârlarla sonuçlanır. Big data ayrıca daha hızlı büyümeye ve daha farklı pazarlara açılmaya yardımcı olur.
Big Datanın Dezavantajları
Big datanın getirdiği dezavantajlar şunlardır:
1. Gizlilik ve güvenlik endişelerine yol açar
Büyük verinin muhtemelen en büyük dezavantajı, işletmeleri siber saldırganlar için daha erişilebilir bir hedef haline getirebilmesidir. Dev işletmeler bile çok büyük veri ihlalleri ve kayıpları yaşamaktadır. Ancak GDPR’nin (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) uygulanmasıyla birlikte işletmeler, büyük verileri sürdürebilmek için süreçlere, protokollere ve altyapıya giderek daha fazla yatırım yapmaya çalışmaktadır.

2. Teknik uzman ihtiyacı doğar
Büyük verilerle çalışmak çok fazla teknik yeterlilik gerektirir. Bu durum, doğal olarak, büyük veri uzmanlarının ve veri bilimcilerinin yüksek ücretler talep etmesiyle sonuçlanır. Mevcut personeli eğitmek veya büyük verileri işlemek için uzmanları işe almak, bir işletmenin maliyetini önemli ölçüde artırabilir.
3. Kültürel değişim yaşanır
Diğer teknolojik devrimlerde olduğu gibi, büyük verinin de sosyal etkileri vardır. Günümüzün dijital pazarında rekabet edebilmek için şirketlerin esas olarak veri odaklı olması gerekiyor. Bu durum iş stratejilerini değiştiren yeni personeller almayı, bütçeleri yeniden yapılandırmayı ve müşteri deneyimlerini analiz etme yönteminizi yeniden tasarlamayı tekrar düşünmeniz gerektiği anlamına gelir. Bunların hepsi sırayla şirket kültürünü etkiler ve değiştirir.
4. Düşük veri kalitesi olabilir
Bir şirketin elde ettiği analitik içgörülerin kullanışlılığı, o organizasyonun topladığı bilgilerin kalitesine bağlıdır. Düşük kaliteli verilere dayalı kararlar vermek, işletmeler için olumsuz ve öngörülemeyen sonuçlar doğurabilir. ‘Düşük kaliteli veriler’ ile eksik, farklı formatlarda veya kopyalar içeren verileri kastediyoruz. Bu nedenle, büyük verilerin kullanışlı hale gelebilmesi için toplanan bilgilerin ilgili ve doğru olması gerekir.
5. Teknik masraflar doğurur
Veri depolama alanı, verileri aktarmak için ağ bant genişliği ve analitiği gerçekleştirmek için hesaplama kaynakları satın almak pahalıdır. Bir kuruluşun çeşitli sistemlerde uzun yıllara dayanan bilgileri depolanmışsa, tüm veri kaynaklarını entegre etmek ve verileri taşıma masrafını göz önünde bulundurması gerekir.
6. Hızlı ve kontrolsüz değişim yaşanır
Her geçen gün teknoloji gelişiyor ve sistemler önceki sürümlerden daha iyi oluyor. Pek çok büyük şirket, bu araçları uygun şekilde dağıtma gereksinimlerini karşılayamaz. Bazen bu hızlı değişim, iş dünyasında bir karışıklığa yol açabilir.
7. Yasal zorlukları vardır
Büyük verileri elde tutmak için hukuki kurallara uymak gereklidir. Şirketlerin büyük veri depolarında bulunan hemen hemen her bilgi hassas veya kişiseldir. Firmaların, verileri korurken, işlerken ve depolarken endüstri standartlarını veya yasal gereklilikleri göz ardı etmemeleri gerekir. Bazı ülkelerdeki yasalar bu operasyonların yapılabilmesini zorlaştırıcı maddeler içeriyor olabilir.