Big Data’nın Kullanım Alanları: Örnekler ile Farklı Bir Bakış!

Big Data (Büyük Veri) son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız bir terim ve aslında tam olarak nedir, ne değildir konusunda kafalarımızda soru işaretleri var. Gün geçtikçe kavram olarak değişmekte, geliştirilmekte ve faydaları daha iyi anlaşılmakta. Bilim insanları yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi geleceğin teknolojilerinin ardındaki itici güç olarak big datayı gösteriyor. Peki, big data’nın kullanım alanları nelerdir? Bu sorunun yanıtlarını arıyorum.
Big Data’nın Kullanım Alanları
Big data’nın kullanım alanlarından başlıcaları şunlardır:
1. Perakende
Şirketler tarihleri boyunca birçok veri topladı ve bu verileri değerlendirerek aksiyonlarını belirlediler. Fakat internet çağından önce yapılan araştırmalar ne kadar doğruyu yansıtıyordu? Müşterilerden toplanmaya çalışılan bilgiler ne kadar güvenilirdi? Bunlar hep birer sor işaretiydi.
Günümüzde ise internet aracılığıyla ulaşacağınız verilerin doğruluğu çok daha yüksektir. Çünkü işlenmiş big data verileri yalan söylemez. İnternette toplanan verilerle beraber müşterilerin satın alma alışkanlıkları çok daha net belirlenebilir. Özellikle perakende sektöründe. Bu veriler değerlendirilip yorumlanarak müşteri alışkanlıklarına göre ürünler üretilebilir veya üretilen ürünün en doğru zamanda pazarlaması yapılarak satışlar arttırılabilir.
2. Sağlık
Big data sağlık ve tıp alanlarında geniş çapta kullanılmaktadır. Big data sayesinde hastalara daha net tanılar konulabilir ve bu şekilde tedavi masrafları azaltılabilir. Salgın hastalıkları tespit ederek önlemler daha önceden alınarak bu hastalıkların önüne geçilebilir. Hastaların ilaç, röntgen, yaş, semptom gibi verileri iyi analiz edilerek etkili muayene işlemleri gerçekleştirilebilir.
3. Ulaşım
Ulaşımda altyapı yönetimi, trafik yönetimi, rota planlama gibi konularda big data kullanılabilir. Rota planlama konusunda halen bazı uygulamalar kullanılıyor fakat bu uygulamalar bazen yanlış yönlendirebiliyor. Big data sayesinde eş zamanlı veriler daha doğru olarak değerlendirilecek ve rota tahminleri nokta atışı olarak yapılabilecektir.
4. Bankacılık
Big data bankacılık sektöründe en çok sahtecilik tespitinde kullanılmaktadır. Kredi kartlarının kötüye kullanılması, kara para aklama, riskli kredi işlemleri gibi faaliyetler big data analizleri ile tespit edilebilir.
5. Eğitim
Öğrencilerin hangi konuları daha iyi öğrendiği ya da hangi konuları öğrenmede zorluklar yaşadığı, hangi eğitim metodunun öğrencilere eğitim verirken daha faydalı olduğu gibi konular veriler analiz edilerek tespit edilebilir.
6. Bilgi teknolojileri
Bilgi teknolojileri endüstrisinde belirli bir e-postanın spam olup olmadığını daha iyi belirleyebilmek için ve spam’i azaltmak için büyük veriler kullanılıyor. Derin öğrenme algoritmaları, tarihsel olarak tanımlanmış spam e-posta parçalarını tanımlamak için eğitilerek spam’i tanımlamaya yardımcı olur. Ayrıca, büyük veriler ve makine öğrenmesi, proaktif olarak sorunları tanımlamak ve yöneticileri daha etkin şekilde uyarmak için sistem ve uygulama kayıtlarını daha iyi analiz etmek için kullanılır.
7. İmalat
Tahmine dayalı üretim, sıfıra yakın arıza süresi ve şeffaflık sağlar. Sistematik bir süreç için muazzam miktarda veri ve gelişmiş tahmin araçları gerektirir. Big data sayesinde imalat sektöründe ürün kalitesi takibi, tedarik planlaması, çıktı tahmini, enerji verimliliği, gibi operasyonlar kolaylıkla yönetilebilir.
8. Medya ve eğlence
Medya ve eğlence endüstrisindeki çeşitli şirketler, içeriklerini oluşturma, pazarlama ve dağıtma biçimleri için yeni iş modelleriyle karşı karşıyadır. Bu durum, mevcut tüketicinin içeriğe herhangi bir yerden, herhangi bir zamanda, herhangi bir cihazdan erişme gereksinimi nedeniyle oluyor.
Büyük veri, milyonlarca birey hakkında eyleme geçirilebilir bilgi noktaları sağlar. Yayın ortamları, reklamları ve içeriği tüketicilerin ilgisini çekecek şekilde uyarlanır. Bu içgörüler, çeşitli veri madenciliği faaliyetleri aracılığıyla toplanır. Büyük veri uygulamaları medya ve eğlence endüstrisinde izleyicinin ne istediğini tahmin etme, zamanlama optimizasyonu, kitleyi elde tutma ve reklam hedefleme gibi faydalar sağlıyor.
9. Devlet işleri
Büyük Verinin devlet işletmelerinin süreçlerinde kullanılması ve benimsenmesi, maliyet, üretkenlik ve yenilik açısından verimlilik sağlar. Aynı veri kümeleri genellikle birden çok uygulamaya uygulanır ve birden çok departmanın işbirliği içinde çalışmasını gerektirir. Siber güvenlik, suç tahmini ve önleme, bilimsel araştırma, hava durumu tahmini, trafik optimizsyonu gibi konularda iyileştirmeler yapılabilmesini sağlar.
10. Enerji
Akıllı sayaç okuyucular, eski sayaçlara göre günde bir kez değil, neredeyse her 15 dakikada bir veri toplanmasına olanak tanır. Bu ayrıntılı veriler, kamu hizmetlerinin tüketimini daha iyi analiz etmek için kullanılmaktadır, bu da daha iyi müşteri geri bildirimi ve kamu hizmetleri kullanımının daha iyi kontrol edilmesini sağlar. Akıllı şehirlerde ve şebekelerde toplanan veriler de analiz edilerek üretim ve tüketim süreçlerinde iyileştirme yapılabilir.