B2B nedir? B2B ile B2C arasındaki farklar nelerdir?

B2B nedir?
B2B, Business to Business yani işletmeden işletmeye kavramlarının kısaltılmış şeklidir. Bir işletme ile bireysel tüketici arasındaki ticaret yerine iki şirket arasında yapılan ticareti ifade eder. B2B genellikle toptan satış seviyesindeki işlemlerdir.
Perakende seviyesindeki işlemler de genellikle B2C yani işletmeden son tüketiciye olarak adlandırılabilir.
B2B platformları satılmak istenen ürün ve hizmetlerin online olarak sergilendiği, listelendiği e-ticaret platformlarıdır.B2B e-ticaret modelinde alıcı firmalar ile satıcı firmalar aynı e-ticaret platformu üzerinde buluşurlar. Bu platformlarda şirketler fiyat sunma, teklif verme ve alma gibi işlemleri gerçekleştirebilirler. Aynı şekilde alıcı firmalarda satıcı firmaların tekliflerini değerlendirme olanağı bulurlar.
B2B online bir erişim olduğu için firmalar 7/24 birbirlerine ulaşabilirler ve ticaretlerine mesai saati bitimi veya tatil gibi tüm süreçlerden etkilenmeden haftanın her günü, günün her saatinde devam edebilirler. Bu B2B için en önemli avantaj olduğu söylenebilir. Bir firma için 7/24 ulaşılabilir olmak bu firmayı rakiplerinin önüne geçebilmesi için çok önemli bir detay olduğunu söylemek çok da yanlış olmayacaktır.
Bir diğer önemli bir konu da internet kullanımının bu denli yüksek olduğu bir dönemde şirketlerin internette görünür olmaları ve B2B’yi önemsemeleri bu şirketleri dünyanın herhangi bir noktasındaki firmaya ulaşabilmelerini ve bu firmalarla dijital ortamda alış-veriş yapmalarını sağlayacaktır. İnternet’in olmadığı dönemlerde bunu yapmak küçük ölçekli şirketler için gerçekten çok zor bir durumdu bunu kabul etmek gerek.
Müşterilerin satıcı ile aralarındaki ticaret sürecinden memnun olmaları, aynı müşterilerin tekrardan sizinle çalışma ihtimali arttıracak ve bu müşteriyle iyi ilişkiler kurulması sağlanacaktır. Ayrıca bu memnun müşterilerin sizin hakkınızda yaptıkları olumlu yorumlar sizin diğer potansiyel müşterilerinizin gözünde itibarınızı arttıracak bu şekilde satışlarınızı arttırma imkanı da sağlanmış olacak.
B2B sayesinde firmalar iç ve dış pazara ulaşabilir olacakları için hem pazar paylarını arttıracak hem de pazarını çeşitlendirebilecek duruma gelirler. Ayrıca marka bilinirliği açısından da bu durum böyle. B2B sayesinde Türkiye’nin hatta dünyanın herhangi bir yerinde marka bilinirliği elde edebilirsiniz.
B2B sayesinde sipariş girişi, müşteri bilgileri sunumu, faturalama süreci ve müşteri hizmetleri gibi işinizin birçok önemli noktasını çevrimiçi olarak gerçekleştirme imkanı sağlanmış olur. Bu süreçleri otomatikleştirerek ve akıcı hale getirerek, şirketlerin iç süreçlerini daha verimli hale getirmeleri ve gereksiz masrafları azaltmalarına imkan sağlanmış olur.
Şirketler, B2B e-ticaret siteleri sayesinde herhangi bir yere gitmek zorunda olmadan, konum gözetmeksizin, her yerden pazar araştırması yapabilir durumda olacaklardır. Bu sayede pazar araştırması sırasında oluşan şirket harcamalarında da azalma sağlanmış olacaktır.
B2B ve B2C arasındaki farklar nelerdir?
- Pazar açısından bakacak olursak B2B niş bir pazarda daha verimli olarak çalışır. B2C’de ise durum daha farklıdır. B2C geniş bir pazarı hedefler.
- B2B’de satın alma kararları çeşitli mercilerden geçerek alındığı için satın alma süresi uzundur. Teklif Son karar verici merciye gelene kadar çok fazla zaman geçmektedir. B2C’de ise satın alma süresi B2B’ye göre oldukça kısadır.
- B2C’deki satın almalar duygulara hitap eder. Kişi beğendiği ürünü zevkleri doğrultusunda alabilir ve kararını bu şekilde verir. Fakat B2B daha az kişiseldir. Şirket değerleri ve şirkete katacağı değerler göz önünde bulundurulur.
- B2B’de ürününüzü satacağınız şirketle olan ilişkileriniz önemlidir. Bu şirketle kuracağınız sağlam ilişkiler ilerideki satın almalarınızı ya da satışlarını doğrudan etkileyebilir. Fakat B2C’de önemli olan üründür. Satıcı veya alıcıyla ilişki kurmak B2B’deki gibi önemli değildir.
- B2C’de alıcının beklentisi eğlence ve indirimdir. B2B de ise beklenti verimlilik ve karşınızdaki şirketin alanındaki uzmanlığıdır.
- B2C’de marka imajı yaratmaya odaklanırken, B2B’de müşteri yaratmak ve sipariş almak önemlidir.
Sonuç
B2C e-ticaret uzun zamandır hayatlarımızda olan bir kavram halinde. Fakat e-ticaret B2B endüstrisinin ayrılmaz bir parçası haline gelmek üzere. Uzmanlar B2B e-ticaret yükselişinin ilerleyen yıllarda artararak devam edeceğini öngörüyorlar. Yazımızda da bahsettiğimiz gibi B2B’nin avantajları dünyadaki dijitalleşmesi ile beraber artmaya devam edecektir.