Artırılmış gerçekliğin kullanım alanları

İçindekiler
Artırılmış gerçeklik nedir?
Artırılmış gerçeklik, dijital ortamdaki ses, görüntü, metin gibi bilgilerin kullanıcıların ortamı ile gerçek zamanlı olarak bütünleşmesidir. Sanal gerçeklik sizi simule edilmiş bir gerçeklik ortamı içine sokar. Artırılmış gerçeklik için de sanal gerçekliğin tam tersidir. Sizi gerçek dünyanızda tutmaya devam eder.
Fakat gerçek dünya ile aranıza bazı değişkenler koyar. Burada değişken olarak nitelendirdiklerimiz sesler, görüntüler, metinlerdir. Kelime kökeni olarak düşündüğümüz zaman, artırılmış derken, gerçek dünyadaki bilgilere yeni bilgiler eklemek olarak düşünebiliriz.
Dijital cihazlarla gerçek dünyamıza yeni bilgiler ekliyoruz ve böylece gerçekliğini arttırdığımız bir ortamla karşılaşıyoruz. Buna çok bilindik birkaç örnek vererek kafanızda daha iyi canlanmasını sağlayabiliriz. Futbol maçlarındaki ofsayt pozisyonlarında ekranlarda çekilen sarı ofsayt çizgilerini ve bir dönem dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go oyunu artırılmış gerçekliğin en güzel örneklerindendir.
Artırılmış gerçekliğin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Arttırılmış gerçeklik ile birlikte kullanıcı ile etkileşimi arttırıp daha zengin bir kullanıcı deneyimi sağlanabilir.
- Araştırmalar artırılmış gerçeklik kullanımı ile marka değerinin arttığını göstermekte.
- Aartırılmış gerçeklik için yalnızca akıllı telefon, tabletler ve bilgisayarlar yeterlidir. Sanal gerçeklikte olduğu gibi ekstradan bir gözlük gibi aparatlara gerek yoktur. AG’de de kullanılan apartlar mevcuttur. Fakat maliyetleri sanal gerçeklik kadar yüksek değildir. Bu da AG’nin maliyet olarak çok daha ucuz olmasını sağlıyor.
- Artıtılmış gerçeklik işletmelerin özellikle fabrikalarda iş akışlarını geliştirmelerine yardımcı olabilir. AG ile yöneticiler projenin ilerleyişini potansiyel olarak görebilir, bu da süreci hızlandırmaya büyük ölçüde yardımcı olabilir.
- Artrılmış gerçeklik teknolojisinin dijital ve gerçek dünya entegrasyonu, eğitim ve öğretime büyük fayda sağlayabilir ve sınırsız olanaklara sahip olabilir.
Artırılmış gerçekliğin kullanım alanları
Pek çok kişi, sanal gerçeklikte olduğu gibi artırılmış gerçeklik uygulamalarının da sadece eğlence sektöründen ibaret olduğunu düşünüyor. Fakat artırılmış gerçekliğin kullanım alanları düşünülenden çok daha fazla ve ilerleyen yıllarda bunlara yenileri de eklenecektir. Farklı sektörlerden şirketler, bünyesine artırılmış gerçeklik uygulamalarını katacaktır.
Artırılmış gerçekliğin bazı kullanım alanları şunlardır:
Perakende ve E-ticaret
Bu alandaki AG kullanımı müşteri ile ürün arasındaki etkileşimi yepyeni bir yere taşıyor. AG sayesinde mağazalara gitmeden herhangi bir giyim ürününün üzerinizde nasıl duracağınız yada alacağınız bir mobilyanın odanıza uyup uymadığını test edebiliyorsunuz. IKEA’nın yeni AG uygulamasıyla beraber, mağazaya gitmeden telefonunuzu mobilyayı yerleştirmek istediğiniz yere yönlendirerek, ürünün o konumda nasıl duracağını deneyimleyebiliyorsunuz. Böylece daha net bir şekilde satın alma kararları verebiliyorsunuz.
Eğitim
Aslında birçok okulda artık teknolojik aletler kullanılıyor. Akıllı tahtalar, tabletler, bilgisayarlar. Bunlara ek olarak ilerleyen zamanlarda Artırılmış Gerçekliği de ekleyeceğiz gibi duruyor. Tarih, biyoloji gibi konularda AG kullanılabilir. Örneğin AG aracılığı ile öğrenciler sindirim sistemini 3d olarak inceleyebilir, güneş sisteminde bir tur atabilir. Bu sayede görsel destekle beraber öğrenme süreçleri de hızlandırılmış olacaktır. Ayrıca sıkıcı konular daha eğlenceli hale gelerek, öğrencinin dikkatini çekecektir.
Tıp
AG ile beraber veriler üst üste bindirilebildiği için, bazı hastalıkların teşhis edilmesinde AG teknolojisi kullanılabilir. Bu üst üste bindirilmiş görüntüler doktorlara hastalık teşhisinde kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca tıp öğrencilerinin eğitilmesinde de çok büyük etkileri olacaktır. Psious Inc. Şirketi, kapalı alan korkusu, uçak korkusu gibi birçok fobinin üstesinden gelebilmek için, bu durumları simüle eden bir uygulama geliştirdi. Bu korkulara sahip olan kişi, uzmanların gözetimi altında bu uygulama ile beraber korkularını yenmeye çalışıyorlar.
Mimarlık
AG sayesinde tasarlanan projenin 3 boyutlu son hali oluşturulabiliyor. Böylece bitmiş binanın görünümü ve binanın yerleştirileceği konumda nasıl durduğu görülebiliyor. Bu şekilde tasarımdaki son durum gözlemlenerek önceden müdahale etme imkanı sağlanmış oluyor. AG’den iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı da aynı şekilde fazlaca yararlanabiliyor.
Turizm
Bir AG uygulamasıyla beraber tamamen yabancı olduğunuz bir şehirde gezinebilirsiniz. Telefonunuzdaki uygulamayla herhangi tarihi bir bina hakkında bilgi sahibi olabilir yada binlerce yıl önce orada bulunmuş olan bir binayı ekranınızdaki görüntüyle üst üste bindirilmiş bir şekilde görebilirsiniz.
İmalat
Üretim endüstrisi gibi sektörlerde AG sayesinde yapılması muhtemel hataların önüne geçmiş olursunuz. AG’nin 3 boyutlu dijitalleştirme özelliği sayesinde prototip ürünleri anlama ve kavrama imkanı sağlıyor. Bu şekilde üretilen ürünlerin ileride karşılaşacağı sorunlarının önüne geçmiş ve verimliliği maksimuma çıkarabilirsiniz.
Tamir ve Bakım
Artırılmış gerçekliğin en büyük endüstriyel kullanım durumlarından biri, karmaşık ekipmanların onarımı ve bakımı içindir. İster bir araba motoru ister bir MR makinesi olsun, onarım ve bakım personeli, işlerini yaparken onlara yerinde yararlı bilgiler sağlamak, olası düzeltmeleri önermek ve olası sorunlu alanları belirtmek için artırılmış gerçeklik kulaklıklarını ve gözlüklerini kullanmaya başlıyor. Bu kullanım durumu, yalnızca makineden makineye IoT teknolojisi büyüdükçe ve bilgileri doğrudan artırılmış gerçeklik başlıklara besleyebildiğinde güçlenmeye devam edecek.
Güvenlik
Bugün acil bir durumda, insanlar neler olup bittiğini, nereye gideceklerini ve sevdiklerinin güvende olup olmadığını öğrenmek için hemen akıllı telefonlarına sarılıyor. Bu esnada, ilk müdahale ekipleri, kimin yardıma ihtiyacı olduğunu ve onları emniyete almanın en iyi yolunu bulmaya çalışır. Artırılmış gerçeklik, kamu güvenliği bulmacasının her iki parçasını da çözme konusunda umut vaat ediyor. Artırılmış gerçeklik gözlükleri takan ilk müdahale ekipleri, tehlike bölgelerine karşı uyarılabilir ve yardıma ihtiyacı olan bireyleri gerçek zamanlı olarak görürken çevrelerinin hala farkında olmalarını sağlar. İhtiyaç duyanlar için, konum belirleme özellikli artırılmış gerçeklik onlara yol tariflerini ve güvenli alanlara giden en iyi rotayı gösterebilir.
Oyun ve eğlence
Artırılmış gerçeklik oyun oynama, tüketme ve deneyimleme şeklinizi temelden değiştiriyor. Oyun geliştiricileri, oyun tasarımında daha sürükleyici ve deneyimsel özelliklerle denemeler yapıyor. Bunun en popüler örneklerden biri, 2016 yılında piyasaya sürülen ve oyun karakterlerini fiziksel ortamınıza aktararak artırılmış gerçeklik deneyimi yaşamanıza olanak tanıyan Pokémon Go’dur. Diğer genişletilmiş gerçeklik oyun teknolojileriyle karşılaştırıldığında, artırılmış gerçeklik daha az sürükleyicidir, ancak yine de etkileşimli, daha ucuz, daha erişilebilir ve geleneksel mobil oyunların çok üzerindedir.
Spor
3D olarak önünüzde görüntülenen takım set oyunlarını, bilgisayar tarafından oluşturulan rakiplerle oyun öncesi antrenmanı, sanal antrenman ortamlarını, bireysel sporcular için özel olarak oluşturulmuş antrenman setlerini ve çok daha fazlasını artırılmış gerçeklik ile gerçekleştirebilirsiniz.