Alessandro Volta’nın Hayatı: Elektrik Pillerinin Babası

Alessandro Volta 18 Şubat 1745 yılında Como, Lombardiya, İtalya’da doğmuş fizik, kimya ve elektrik biliminin öncülerinden olan bilim adamıdır. En önemli buluşu elektirk pilidir. Gerilimin birimi olan Volt’a ismini vermiştir.
Ailesi soylu bir aileydi fakat zengin değillerdi. Babasının ölümünden sonra amcası tarafından 12 yaşına kadar evde eğitim verildi. Yabancı dile olan yeteneği sayesinde Latince, Almanca, Fransızca ve İngilizceyi kolayca öğrendi ve ilerleyen senelerde bu yeteneği ona diğer bilim insanlarıyla kolaylıkla iletişim kurmasını sağladı.
Volta kariyerine fizik alanında başladı ve 1774 yılında Como Kraliyet Okulunda fizik ile ilgili dersler verdi. Ders vermesinin yanı sıra Volta elektrik, elektrokimya, elektromanyetizma alanlarında deneyler yaptı. Takip eden yıllarda Volta, Elektrofor olarak adlandırılan için sertleştirilmiş reçine bir karışım yerleştirildiği bir metal plakadan oluşan sınırsız miktarda elektrostatik yük üretebilen bir makine icat etti. Bu icadı bilim dünyasında çok ses getirmese de adının duyulmaya başlanmasını sağladı.
1776’da kimya deneyleri yapmaya başlayan Volta, metan gazını izole etti. Metan-hava karışımının kapalı bir kapta elektrik kıvılcımı ile patlayabileceğini keşfetti. Bu keşfettiği elektriksel olarak başlatılan bir kimyasal reaksiyon, ilerleyen yıllarda içten yanmalı motorların temelini oluşturacaktı.
1778 yılında bir kapasitördeki elektriksel potansiyelin, elektrik yüküyle doğrudan orantılı olduğunu buldu. İlerleyen yıllardaki başarılı çalışmaları sayesinde Volta, Büyük Britanya Kraliyet Cemiyeti’ne seçildi.
1800 yılına gelindiğinde ise Volta çığır açan buluşu olan elektrik pilini geliştirdi. İtalyan fizikçi Luigi Galvani yaptığı deneyler sonrasında hayvansal elektrik teorisini ortaya attı. Ölü bir kurbağanın bacaklarına iki farklı metal dokundurulduğunda bacakların hareket ettiğini gözlemledi ve hayvanda iç elektrik olduğunu ileri sürdü. Fakat Volta elektrik üretebilmek için sadece bakır ve çinko gibi iki farklı metalin ve bir sıvının yeterli olacağını belirtti. Metallerin aralarına tuzlu suya batırılmış deri parçaları koydu ve elektrik akımı elde etti.
Statik elektrik üreten makinelerden farklı olarak, elektrik bataryası nispeten zayıf fakat sabit bir elektromotor kuvveti ve sürekli bir elektrik akımı üretmiştir. Bu cihaz kendinden sonra gelen birçok bilim adamına ilham kaynağı oldu ve geliştirilen birçok elektriksel fikrin ve buluşun temelini oluşturdu.
Buluşunu halka açıldıktan sonra Volta anında ün kazandı ve ilerleyen yıllarda çalışmalarından dolayı Napoleon Bonaparte tarafından ödüllendirildi. Buna ek olarak Avusturya İmparatoru 1815’te Volta’yı Padua Üniversitesi’nin felsefe fakültesi müdürü yaptı.
Volta’nın yakalamış olduğu bu şöhret ona çok fazla para kazandırdı ve hayatının sonlarını yüksek standartlarda yaşayarak geçirdi. 1827 yılında 82 yaşında Como’daki ölümüne kadar büyük lüks içinde yaşadı.
Alessandro Volta’nın bilime yaptığı katkılar onurlandırılarak, elektrik potansiyeli birimi “volt” olarak adlandırıldı.
Ekstra bilgiler
Alessandro Volta buluşlarının yanı sıra bir dizi güzel söz de miras bırakmıştır. İşte Alessandro Volta sözlerinden bazıları:
- Deneyin dili herhangi bir muhakemeden daha yetkindir. Sonuçlar düşünme yeteneğimizi köreltebilir.
- Deney yanlış olduğunu gösterdiğinde en çekici fikirlerden bile vazgeçmeye hazır olmalısınız.
- Çinko ile bir gümüş kaplama yapmaya ve her zaman aynı sıraya devam ediyorum … ve bu çiftlerin her biri arasında nemlendirilmiş bir disk yerleştiriyorum. Bir sütun oluşturmaya devam ediyorum. Kolon, bu çift metalin yirmi kadarını içeriyorsa, parmaklarına birkaç küçük şok verebilir.
- Her metal, elektrik akışkanını hareket ettiren belirli bir güce sahiptir.
- Özellikle fizikte, işler derecelere ve ölçüme indirgenmemişse, o işi iyi yapmak mümkün mü?
Alessandro Volta’nın tek bir kitabı vardır. Kitabın ismi: “On the Electricity excited by the mere Contact of conducting Substances of different kinds”dır.