Alçak Gerilim, Orta Gerilim ve Yüksek Gerilim Nedir? Farkları ile

Alçak gerilim, orta gerilim ve yüksek gerilim kavramlarını daha iyi anlayabilmeniz ve birbirileri ile kıyaslayabilmeniz için öncelikle gerilim ve akım kavramlarına hakim olmalısınız.
Teknik olarak tanımlayacak olursak gerilim bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farktır. Akım bir iletkenin içerisinden birim zamanda geçen elektron sayısıdır.
Şöyle düşünebilirsiniz…
Gerilim bir elektrik devresinde akımı iten basınçtır. Aşağıdaki basit DC devreyi inceleyelim. Bu devrede lamba yanar. Bu devredeki gerilim pilin uçları arasında oluşan potansiyel farktır. Bu potansiyel fark elektronları harekete geçirir yani akımı lambaya doğru iter. Lamba yanar. Ve akım tekrar pile geri döner. Gerilimin birimi “Volt”tur. Kısaca V veya E ile sembolize edilir. (Ohm Kanununda gerilim elektromotor kuvveti olarak tanımlandığından E olarak da gösterilir) Çok fazlı istemlerde fazlararası U ve faz-nötr arası V ile gösterilir.
Alçak Gerilim Nedir?
Alçak gerilim, elektrik kullanıcılarını beslemek için orta gerilimden indirilen gerilimdir. Konutlarda ve endüstride kullanılan gerilimdir.
Alçak gerilim etkin değeri 1000 Volt ve 1000 Voltun altında olan fazlar arası gerilimdir.
Orta Gerilim Nedir?
Orta gerilim, yüksek veya çok yüksek gerilimleri alçak gerilime bağlayan gerilimdir. Orta gerilim küçük yerleşkeler veya sanayi bölgelerine elektrik taşıma işleminde kullanılır.
Orta gerilim etkin değeri 1000 Volt – 35000 Volt arası olan fazlar arası gerilimdir.
Yüksek Gerilim Nedir?
Yüksek gerilim ise elektrik enerjisi üretildikten sonra bir trafo vasıtasıyla yükseltilen, iletim hatlarıyla taşınan ve sonrasında orta ve alçak gerilime dönüştürülen gerilimdir.
Yüksek gerilim etkin değeri 35000 Volt – 154000 Volt arası olan fazlar arası gerilimdir.
Çok yüksek gerilim etkin değeri 154000 Volt ve üzeri olan gerilimdir.