Akıllı şehir nedir? Akıllı şehir örnekleri

İçindekiler
Akıllı Şehir nedir?
Akıllı şehir, kaynak tüketimini, kaynak israfını ve genel maliyetleri azaltmak için enerji, ulaştırma ve kamu hizmetleri gibi kentsel hizmetlerin kalitesini ve performansını artırmak için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan şehre denir. Akıllı bir şehrin en önemli amacı, yeni teknolojilerle beraber vatandaşların yaşam kalitesini arttırmaktır.
Burada yeni teknolojiler olarak kastettiğimiz nesnelerin İnterneti, makine öğrenmesi, otomasyon gibi yenilikçi teknolojilerdir.
Akıllı şehir nasıl işler?
Bulut tabanlı nesnelerin interneti uygulamaları, belediyelerin, işletmelerin, vatandaşların yaşam kalitesini iyileştirmek, daha iyi kararlar almalarına yardımcı olmak için verileri gerçek zaman olarak alır, analiz eder ve yönetir.
Bahsettiğimiz veriler akıllı telefonlar, termostatlar, çeşitli noktalarda bulunan sensörler gibi nesnelerden anlık olarak alınabilirler. Bu cihazlardan alınan veriler doğrultusunda insanların, işletmelerin ve şehrin ihtiyaçları belediyelerce tespit edilebilir ve bu konu hakkında çeşitli çalışmalar yapılabilir. Ayrıca maliyetler azaltılabilir ve sürdürülebilirlik arttırılabilir. Örnek vermek gerekirse alınan verilerle yapılacak elektrik dağıtımının kalitesi iyileştirilebilir, çöp toplama süreci hızlandırılabilir, trafik sorunlarının önüne geçilebilir hatta hava kirliliği bile önlenebilir.
Başarılı bir akıllı şehir için gereken temel unsurlar:
- Yaygın kablosuz ağ bağlantısı
- Açık veri
- Hack, siber saldırı ve veri hırsızlığına karşı güvenlik sistemleri
- Esnek para kazanma sistemleri
Akıllı Şehirler için bazı “Nesnelerin İnterneti” uygulamaları
Akıllı şehirlerin bileşenlerini şöyle sıralayabiliriz:
Akıllı aydınlatma sistemleri
Şehirlerdeki nüfus artışıyla beraber enerji tüketimi çok yüksek seviyelere çıkmış durumda. Ana enerji tüketim kaynaklarından biri şehirlerin aydınlatması da büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Şehrin birçok yerine yerleştirilecek kablosuz ağ bağlantılı sensörler ile beraber bu enerji tüketiminde azaltmaya gidilebiliyor. Nesnelerin İnterneti ile beraber bu sensörler video kameralar gibi birçok başka nesne ile haberleşerek bu enerji tüketiminin önüne geçebiliyor.
Akıllı ulaşım sistemleri ve lojistik
Akıllı Şehirlerdeki nesnelerin interneti uygulamaları, filo yönetimi, trafik yönetimi, mal ve hizmet yönetimi ile mekansal akıllı bir ulaşım sistemi oluşturmaya yardımcı oluyor. GPS ve belirli yerlere yerleştirilmiş sensörler yardımıyla en iyi rotalar belirlenebiliyor ve daha az tıkanan akıllı bir trafik kontrol sistemi oluşturuluyor.
Akıllı park sistemleri
Nesnelerin İnterneti yardımıyla, park ve doluluk sensörleri aracılığıyla daha akıllı park sistemleri geliştirildi. Otomatik sistem, insan etkileşimini ortadan kaldırıyor ve tüm süreci daha hızlı ve verimli hale getirebiliyor.
Atık yönetimi
Akıllı atık yönetim sisteminde, çöp kamyonlarına takip edici cihazlar yerleştiriliyor, çöp konteynırlarına sensörler yerleştiriliyor. Bu sensörler çöp konteynırlarına atılan çöplerin verilerini topluyorlar. Hangi saatte daha çok çöp atıldığı, doluluk oranlarının gün içinde nasıl değiştiği gibi. Bu veriler analiz edilerek çöp kamyonları için en uygun güzergah oluşturuluyor. Böylece etkili bir atık yönetim sistemi oluşmuş oluyor. Ayrıca çöp toplama maliyetleri düşüyor ve sokakların hijyeni iyileştirilebiliyor.
Hava kirliliği izleme sistemleri
Nesnelerin İnterneti, akıllı sensörleriyle beraber şehirlerdeki hava kalitesini takip edebileceği verileri topluyor ve daha sonra analiz edilmek üzere operatörlere bildiriliyor. Operatörler verileri analiz ederek muhtemel hava kirliliği sebepleri ortaya çıkarılıyor. Bu şekilde bu kirliliği tamamen bitirilmese de azaltılması için müthiş bir imkan sağlanmış oluyor.
Akıllı Şehir örnekleri
Singapur
Singapur dünyanın en akıllı şehir olarak görülüyor ve akıllı teknolojilerin şehirlere entegrasyonunda dünyada öncü şehir olarak belirtiliyor. Singapur hükümetinin amaçlarından biri dünyanın ilk Akıllı Ulusu haline gelme. Şehrin hemen her yeri sensörler aracılığı ile izleniyor. Toplanan veriler yetkili makamlarca şehri yönetmek için kullanılıyor. Toplanan verilerin birçoğu kişisel veriler olduğu için Singapur’daki en önemli endişelerden biri gizlilik konusu.
Barselona
Listedeki bir diğer şehir olan Barselona akıllı park ve trafik sistemlerini kullanarak şehirdeki trafik tıkanıklığını çözmeyi hedefliyor. Bu sistemler kullanılarak üst düzey seviyede enerji tasarrufu sağlanmış oluyor. Barselona’daki güneşli gün sayısı çok fazla olduğu için güneş enerjisinden çok verimli bir şekilde yararlanıyor. 2006 yılında büyük binalarda güneş enerjili su ısıtıcıları kullanmak bir gereklilik haline geldi. Aynı zamanda, hibrit otobüs filosu ile dünyanın en temiz toplu taşıma sistemlerinden birine sahiptir.
Londra
Londra popülasyonu artmaya devam ettikçe altyapı problemleri ortaya çıkıyor. Akıllı teknolojilerle bu sorunlar azaltılmaya ve şehiri daha üretken bir hale getirmek amaçlanıyor. Yapılan uygulamalar biri 300’den fazla akıllı park alanı oluşturulması. Ayrıca evlere güneş panelleri kurularak güç şebekesinin verimini üst düzeye çıkarmak amaçlanıyor.
Kopenhag
20.yüzyılın başlarından beri, bisiklet Danimarka’daki insanlar için bir özgürlük sembolü olmuştur. Kopenhag Hükümeti şimdiye kadar arabalara, bisikletlere, toplu taşıma araçlarına ve yayalara verilen alanları çok iyi planladı ve dengede tutmayı başardı. Bugün, Kopenhag’da yaşayan insanların yaklaşık yarısı çalışmak için bisiklete biniyor. Şehrin altyapısı burada kritik bir rol oynuyor. Trafik ışıkları bisiklet hızları için zamanlanıyor. Dünyanın en yeşil başkenti olarak kabul edilen Kopenhag, dünyadaki temiz teknoloji yenilikçiliğinin merkezi konumunda bulunuyor. Ayrıca, vatandaşların yaşam kalitesini iyileştiren başka girişimler de mevcut; örneğin Kopenhag, atıklarının% 2’sinden daha azını atık depolama alanlarına gönderiyor. Atıkların yarısı geri dönüştürülmekte. Ayrıca atıkların çoğu kentin merkezi ısıtma şebekesi için ısı üretmek amacıyla da kullanılıyor.
San Francisco
Dünyanın teknoloji kentlerinden biri olan San Francisco dünyanın en akıllı şehirleri listesine girmesi aslında şaşırtıcı değil. Yoğun nüfusundan kaynaklı olarak bir çok sorunla karşı karşıya geliyorlar. Akıllı teknolojilerle bunların önüne geçmek hedefleniyor. Diğer Akıllı Şehirlerde olduğu gibi San Francisco da akıllı park sistemlerini kullanarak sıkışıklığı azaltmak, evlere güneş enerji sistemleri yerleştirilerek enerji kaynaklarının verimli kullanılması hedefleniyor.
Oslo
Birçok İskandinav kentinde olduğu gibi Oslo da ilerici ve daha temiz bir yaşam sürdürmeye kararlı. Norveç başkentinin akıllı enerji planlarına olan bağlılığı günümüzdeki en akıllı şehirlerden birini Oslo yaparak, bu listeye yer almasını sağlıyor. Şehir 65000 akıllı LED ışığı kullanıyor. Bu sayede enerji tasarrufu sağlanıyor. Aynı zamanda akıllı trafik sistemleri ile trafik sıkışıklığının azaltılması hedefleniyor.
Aynı zamanda akıllı trafik sisteminin bir parçası olarak doğru trafik sıkışıklığı ücretlerini hesaplamak için bir araç plakası detektörleri de piyasaya sürüldü ve şehir şu anda 2019 yılına kadar şehir merkezinde arabaları yasaklama planları olan bir ilave 37 mil bisiklet yolunun inşasına başlıyor. Ayrıca şehir birincil yakıt kaynağı olarak atıkları kullanıyor. 2013 yılında tüm çöp stokunu bitiren Oslo, yurtdışından çöp ithal etmek zorunda kaldı.