Akıllı Ev Sistemlerinin Avantajları: Konforun Anahtarı
Akıllı ev sistemleri, günümüzde ev sahipleri için ciddi avantajlar sunmaktadır. Bu sistemler sayesinde, evinizdeki ısıtma, aydınlatma, güvenlik ve enerji tüketimi gibi birçok faktör kontrol altına alınabilir. Ayrıca, akıllı ev sistemleri sayesinde evinizi uzaktan kontrol edebilir ve evdeki herhangi bir olay hakkında anında bilgi alabilirsiniz. Bu makalede, akıllı ev sistemlerinin avantajları detaylı olarak incelenecektir.
Akıllı Ev Sistemlerinin Avantajları
Akıllı ev sistemlerinin avantajları şunlardır:
1. Kullanım kolaylığı sağlar
Akıllı bir evin en büyük avantajlarından biri, birden çok cihaz üzerinden gerçekleştirilmek istenen işlemlerin yönetilebilme kolaylığıdır. Akıllı ev sistemleri masaüstü bilgisayarlardan, laptoplardan, akıllı telefon ve tabletlerden yönetilebilir. Durumları izlenebilir. Cihazlar evin her bireyinin kullanabileceği kadar kullanıcı dostu tasarlanmaktadırlar.
2. Evinizle ilgili detaylı bilgiler verir
Ev otomasyonu uygulamaları üzerinden mevcut durumdan bugüne kadar olanların ayrıntılı geçmişine kadar evinizle ilgili birçok bilgi alınabilir. Güvenlik sisteminizin durumunu, ışıkların açık olup olmadığını, kapıların kilitli olup olmadığını, evinizin o andaki sıcaklığını ve çok daha fazlasını kontrol edebilirsiniz. Ev otomasyon sisteminizin bir parçası olan kameralarla, gerçek zamanlı videoları izleyebilir ve uzaktayken evinizde neler olup bittiğini tam anlamıyla görebilirsiniz.
3. Programlanabilir ve geri bildirim gönderebilir
Sisteminizi, şiddetli hava durumu uyarılarından hareket algılayıcı uyarılarına ve yangın alarmlarına kadar potansiyel bir problem kaydettiğinde size bir kısa mesaj veya e-posta göndermesi için programlayabilirsiniz. Çocuğunuzun okuldan eve döndüğü zaman sizi bilgilendirmek için “akıllı” ön kapı kilidinizi programlamak gibi olaylar için de bildirim alabilirsiniz.
4. Her yerden kullanılabilir
Üreticiler her geçen gün daha fazla “akıllı” cihaz yarattığından, ev otomasyonu için olanaklar neredeyse sınırsızdır. Bu olanaklar da rahatça her yerden ve her cihazdan kullanılabilir.
5. Güvenliği artırır
Ev otomasyon sistemleri ile kullanıcılar kendi konforlarını sağlarken aynı zamanda güvenliklerini de sağlarlar. Hırsızlığa, yangına, olası elektriksel problemlere karşı koruma sağlayabilirler. Akıllı bir ev, evde olmadığınız zamanlarda bile ihtiyaçlarınızı öngören bir evdir. Ev otomasyonu, bir evi daha güvenli hale getirebilir. Evde olmadığınızda misafirlerinize, temizlik görevlilerine, çocuk bakıcılarına bir anahtar bırakmak yerine bir şifre bırakmaya ne dersiniz? Şifreyi belli sürelerde geçerli yapıp daha sonra değiştirebilirsiniz ya da resetleyebilirsiniz.
6. Enerji verimliliğini artırır
Ev otomasyon sistemlerinin bir başka avantajı da, emek, zaman, su, ısı ve elektrik enerjisinden tasarruf edilebilmesidir. Isıtma ve soğutmadan en az yararlanmanızın mümkün olduğu saatlerde enerji kullanımını minimumda tutmak için termostatlar farklı hedef sıcaklıklarla programlanabilir. Aydınlatma ve priz kontrolü yapılarak elektrik enerjisi tasarrufu sağlanabilir. İşten evinize doğru yol alırken cep telefonunuzdan evin ısısını ayarlayabilir, eve girdiğinizde de aydınlatmanın otomatik olarak çalışmasını isteyebilirsiniz. Alışkanlıklarınıza ve günlük rutinlerinize göre sisteme senaryolar atayabilirsiniz. Böylelikle hem kendinizin hem de evinizin verimini artırmış olursunuz.
7. Yeni teknolojiler ile kombine edilebilir
Bugünlerde gelişmekte olan nesnelerin interneti, akıllı şehirler, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi alanların evlerimizi daha da akıllı hale getireceği ve gelecekte evlerimizle daha da iletişim halinde olacağımız su götürmez bir gerçektir.
8. Eski bir tarihe sahiptir. Yıllardır geliştirilmektedir.
Ev aletleri “akıllı” olarak düşündüğümüz şey olmasa da, yirminci yüzyılın başlarında inanılmaz bir başarıydı. Bu başarılar 1901 yılında ilk elektrikli süpürge ile başladı. Yirmi yıl boyunca buzdolaplarının yanı sıra çamaşır kurutucuları, çamaşır makineleri, ütüler, tost makineleri ve çok daha fazlası icat edildi.
Ticari olarak hiç satılmadığı halde, ECHO IV ilk akıllı cihazdı. Bu akıllı cihaz alışveriş listelerini hesaplayabilir, evin sıcaklığını kontrol edebilir ve aletleri açıp kapatabilir özellikteydi. Bir yıl sonra geliştirilen Mutfak Bilgisayarı tarifleri saklayabiliyordu.
Geronteknoloji, gerontoloji ve teknolojiyi birleştiriyor ve yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırıyordu. 1990’lı yıllarda bu sektörde birçok yeni araştırma ve teknoloji yapılmıştı. “Ben düştüm ve kalkamıyorum?” hayat uyarısı, bir geronteknoloji örneğidir.
Akıllı evler veya ev otomasyonu, 2000’li yılların başlarında popülaritesini artırmaya başladı. Böylece farklı teknolojiler ortaya çıkmaya başladı. Akıllı evler uygun fiyatlı bir seçenek ve dolayısıyla tüketiciler için uygun bir teknoloji haline geldi.
9. Çevreye karşı duyarlıdır
Günümüzün akıllı evleri, güvenlik ve daha yeşil yaşama hakkında daha duyarlı. Akıllı evlerimiz gereksiz enerji harcanmamasını sağlamaya yardımcı oluyorlar. Ayrıca davetsiz misafirlere karşı bizi uyarıyorlar.