Akıllı evlerin özellikleri nelerdir?

İçindekiler
Akıllı ev nedir?
Akıllı ev; ısıtma, klima, aydınlatma ve güvenlik sistemleri gibi çeşitli bina sistemlerini uzaktan izlemek ve kontrol etmek için IoT bağlantısı, sensörler ve buluttan yararlanan modern yapı sistemidir.
Ortalama olarak , insanlar yaşamlarının %80’ini binalarda geçirirler. Binaların giderleri işletmeler için en büyük sermaye harcamalarından birisidir. Bina sahipleri ve bina yöneticileri sürekli olarak binaları daha verimli, daha güvenli, daha konforlu hale getirmeye çalışıyorlar. Nesnelerin interneti kavramıyla beraber geleneksel bina otomasyon ve yönetim sistemleri bambaşka boyutlara geliyor.
Akıllı evlerin özellikleri
Akıllı evler daha yüksek verimlilik, güvenlik ve rahatlık sağlarken, mülk sahipleri, yöneticileri ve kiracıların hedefleriyle daha uyumlu maliyet tasarrufu sağlarlar. Akıllı binalar proje aşamasından kullanım ömrünün sonuna kadar olan süre içerisinde zeka unsuruyla tasarlanırlar ve altyapıları bilgi teknolojilerinin kullanımına ve geliştirilmesine uygun bir şekilde oluşturulur. Günümüzde binaların tüm işlevsel fonksiyonlarını uzaktan yönetebilmek mümkün. Mobil cihazlardan ısıtma sistemleri, aydınlatma sistemleri, güvenlik kameraları vs.. rahatlıkla izlenip kontrol edilebilir.
Modern binaların çoğu makineden makineye iletişimi kullanır. Akıllı binalardaki tüm ekipman ve sistemler birbirine bağlıdır. Örneğin bir cihaz hava durumu verisini alırken diğer bir cihaz evin klimasını kontrol edebilir. Sensörler güneşin konumunu algılarken panjurlar bu bilgiye göre çalışıp içeri daha fazla ısı ve ışık girmesini sağlayabilirler. Ya da bina güvenlik sistemi evde kimsenin olmadığı tespit ettiğinde aydınlatma kapatılıp evin sıcaklığı düşürülebilir. Bununla da kalmayıp bu cihazlar önceden önleme özelliklerini kullanarak bakımlarının geldiğini ve arızalanma ihtimallerinin olduğunu algılayıp bunu ev sahiplerine bildirebilir. Böylelikle herhangi bir kesinti yaşanmadan yaşam devam eder.
Endüstri 4.0 kavramıyla beraber bu cihazların daha da birbirine bağlı ve daha haberleşebilir olmaları sağlanacak. Evlerdeki buzdolapları, fırınlar, TV, ısıtma, aydınlatma, çamaşır-bulaşık makineleri, ütüler, saç kurutma makineleri internete bağlı olacak. Şöyle çılgınca teoriler var (bazısı uygulanmaya başladı bile) ve bunları takip etmesi olağanüstü zevkli:
- Evinizde ağırlayacağınız misafire fırınınız şu anda onun için ne pişirdiğini kısa mesaj atacak.
- Saç kurutma makineniz saçınızın hangi kısmını ne kadar daha kurutmanız gerektiğini söyleyecek.
- Ütünüz ütülenecek eşya sayısına ve cinsine göre enerjisini ayarlayacak. Gereksiz ısı yaymayacak.
- Diş fırçanız çürükleri engellemek için dişinizdeki hangi kısmı ne kadar fırçalamanız gerektiğini söyleyecek.
- Buzdolabı içerisindeki gıdaların cinsine göre çalışmasını ayarlayacak. Tarihi geçmiş yiyecekleri tespit edecek ve alışveriş listesi çıkaracak. Online sipariş verecek.
- Çamaşır makineniz ve bulaşık makineniz akıllı sayaçtan aldığı verilere göre elektriğin en ucuz olduğu saatte çalışıp yıkamayı başlatacak.
- Belli bir saatten sonra kapınızın kilidi otomatik olarak kilitlenecek.
- Odadaki kişi sayısına göre oda sıcaklığı ve aydınlatmalar otomatik olarak ayarlanacak. Boş odalarda hareket sensörleri içeride birisi olmadığında otomatik olarak ışıkları kapatacak.
- Tüm evdeki elektronik cihazlar aplikasyonlardan yönetilebilecek ve birbirleriyle haberleşecek.
- Eve vardığınızda ya da duşa girdiğinizde favori müzikleriniz çalacak.
- Sabah alarmınız çaldığında kahve makinesi uyandığınızı anlayacak ve kahvenizi hazırlayacak.
- Elektrik darbeleri ve su tesisatındaki sızıntılar sensörler tarafından algılanıp elektrikli cihazlar ve musluklar kapatılacak
- Akıllı binalar akıllı şebekeye de bağlanabilecek. Akıllı bina bileşenleri ve elektrik şebekesi birbirleriyle “konuşabilecek” ve “dinleyebilecek”. Bu teknoloji ile, enerji dağıtımı verimli bir şekilde yönetilip, bakımlar proaktif olarak yapılabilecek ve elektrik kesintilerine daha hızlı bir şekilde yanıt verilecek.
- Akıllı binalar, bina sahiplerine ve yöneticilerine kestirimci bakımdan yararlanmalarını sağlayabilecek. Örneğin, kapıcılar, kullanım sensörleri sabunu ya da kağıt havlu dispenserleri düşük olduğunda tuvalet malzemelerini yeniden doldurabilecek. Bina soğutma, asansör ve aydınlatma sistemlerinde bakım ve arızalar önceden tahmin edilebilecek.
Akıllı evlerin geleceği
Tüm bu saydıklarımın da ötesinde bina sahipleri artık sadece dört duvarın arasıyla ilgilenmekle kalmıyor. Binalarının enerjilendiği elektrik şebekesini de düşünüyorlar ve binalarını daha çevreci hale getirmeye çalışıyorlar. Bu yaklaşım elektrik şebekesini daha sağlam hale getirirken çevresel negatif etkileri de minimuma indiriyor. Kısacası akıllı evler artık sadece içerisinde yaşayan kişilerin verimini ve konforunu değil, komşularının ve şehirde yaşayanların tümünün konforunu ve verimini düşünüyorlar. Daha sağlıklı bir toplum oluşturmaya çalışıyorlar.
Akıllı binalar gelecekte akıllı şehirlerin birer neferi olacak ve belki de ortaya daha güvenli, daha verimli ve daha sınırları kalkmış akıllı bir dünya ortaya çıkacak.