Açma Bobini ve Düşük Gerilim Bobini Nedir? Farkları Nelerdir?

Devre kesicilerin en önemli iki aksesuarı olan açma bobini ve düşük gerilim bobini uzaktan kontrol gerektiren uygulamalarda kullanılan ekipmanlardır. Tip olarak birbirine benzeseler de tanımları ve görevleri birbirinden farklıdır.
Açma Bobini Nedir?
Açma bobini, terminallerine enerji verildiğinde devre kesiciyi mekanik olarak uzaktan açtıran opsiyonel bir aksesuardır.
Bu enerji devre kesicinin kendi içerisinden sağlanmaz, harici bir kaynaktan sağlanmak zorundadır. Bazı açma bobinleri dahili olarak devre kesicinin üzerinde gelir bazıları ise harici olarak takılır.
IEC 62771-1’e göre bir açtırma bobini nominal besleme geriliminin AC’de %70’i ile %110’u arasında, DC de ise %85’i ile %110’u arasında doğru bir şekilde çalışıyor olmalıdır.

Düşük Gerilim Bobini Nedir?
Düşük gerilim bobini, besleme gerilimi nominal değerin %70’i ile %35’i arasına düştüğünde devre kesiciyi açtıran opsiyonel bir aksesuardır.
Düşük gerilim bobini sürekli enerjili tutulur. Şebeke enerjisi kesildiğinde veya bir acil durdurma butonu ile kombine edilip, butona basıldıktan sonra enerjisi kestirildiğinde devre kesici açtırılır. Bazı düşük gerilim bobinleri dahili olarak devre kesicinin üzerinde gelir bazıları ise harici olarak takılır.
Devre kesicinin tekrar kapayabilmesi için besleme gerilimi, gerilim nominal gerilimin %85’ine ulaşmış olmalıdır.
Açma Bobini ile Düşük Gerilim Bobini Arasındaki Fark
Açtırma bobininin açma yaptırabilmesi için terminallerine bir kontrol sinyali uygulanmalıdır. Düşük gerilim bobininin açtırma yaptırabilmesi için ise terminallerinden kontrol sinyali kesilmelidir.
Not: Her iki bobin de koruma yapan cihazlara takılabilir. Yani termik ve manyetik koruma yapan kompakt şalter, motor koruma şalteri, otomatik sigorta gibi…cihazlara takılabilirler. Örneğin bir kontaktörün ya da soketli rölenin düşük gerilim bobini veya açma bobini yoktur.
