3D Yazıcı Kullanım Alanları | Yaratıcılığınızı Konuşturun
3D baskı 1980’lerden bu yana kullanılan bir teknolojidir. Öncelikli olarak büyük ölçekli endüstriyel amaçlar için kullanılmıştır. Fakat son yıllarda, 3D yazıcılar çok daha ucuz ve tüketici pazarına açık bir hale geldi. Teknolojik gelişmelerle beraber insanlar ev ürünlerini ve yedek parçalarını yaratmak için bile bu yazıcıları kullanıyor. Bu yazımızda 3d yazıcı kullanım alanları konusunu inceleyeceğiz.
3d Yazıcı Kullanım Alanları
3d yazıcı kullanım alanları şunlardır:
1. Hızlı prototipleme
Üreticiler daha ucuz ve daha verimli olduğu için uzun zamandır prototip oluşturmak için 3D yazıcıları kullanıyorlar. Örnek vermek gerekirse Nike firması yeni ayakkabı prototipi oluşturmak için bu teknolojiyi sıkça kullanıyor. Prototipte herhangi bir değişiklik yapmak istedikleri zaman sadece yapmaları gereken 3D dosyada değişiklik yapmak. Bu şekilde çok sayıda prototipi kısa bir sürede yaratarak, verimli ve nispeten daha ucuz bir süreç geçiriyorlar.
2. Otomotiv
Otomotiv sektöründe çalışan üreticiler, yedek parçacılar hatta tamirciler uzun zamandır 3D yazıcı kullanıyorlar. Şirketler sadece parça üretmek için değil, alet ve demirbaşlar üretmek için de kullanıyorlar. Ayrıca, talep üzerine üretim yapabildikleri için yedek parçalar için stok miktarını da düşünmelerine gerek kalmıyor.
3. Mimari
Mimarlar 3D baskı teknolojisini ilk uygulayanlardan biri. Yaptıkları çalışmalarda hızlı bir şekilde fiziksel ölçekli bir model oluşturmak için 3D yazıcı kullanıyorlar. Böylece müşteriler için tasarımları görselleştirmiş oluyorlar.
4. Tıp
Son yıllarda 3D yazıcıların en çok kullanıldığı alanlardan birinin tıp olduğunu söylemek gerek. Zaten sürekli olarak bunu duyuyoruz. 3D yazıcılar ile oluşturulan organlar, protezler… Aynı şekilde takma diş vs. yapmak için diş hekimliğinde de çokça kullanılan bir teknoloji.
5. İnşaat
İnşaat sektöründe de 3D yazıcılar kullanılabiliyor. Çinli bir şirket 3D yazıcı kullanarak iki adet bina inşaat etti ve bu aşamada malzeme olarak geri dönüştürülmüş endüstriyel atıkları kullandılar.
6. Havacılık
Havacılık sektöründe uçaklar tasarlamak ve test etmek oldukça maliyetli bir iştir. Uçaklarda çok fazla sayıda parça bulunmakta. Örneğin Boeing Dreamliner’ın içinde yaklaşık 2.3 milyon bileşen vardır. Uçak tasarımlarında prototip oluşturmada ve tek kullanımlık parçaları üretiminde 3D yazıcılar sıkça kullanılıyor. Ayrıca Astronotların uzay görevleri sırasında ihtiyaç duydukları nesneleri(yedek parça vs.) oluşturmak için 3D yazıcılar kullanılıyor.
7. Eğitim
Eğitim sektöründeki en önemli problemlerden biri, soyut kavramları öğrencilere aktarmada yaşanan zorluklardır. Çoğu zaman öğrencilerin soyut konuları kavramada zorluklar çektiği görülebilir. Dersleri daha iyi anlamak için bu soyut kavramlar 3D yazıcılar sayesinde görselleştirilebilir. Bilindiği gibi görsel öğeler yardımıyla anlatılan dersler daha iyi anlaşılmaktadır.
8. Kuyumculuk
3D baskı teknolojisinin beklenmedik bir uygulaması kuyumculuk dünyasında olmuştur. 3D yazıcılar, kuyumcuların geleneksel takı yapım yöntemleriyle yapamadıkları tasarımları denemelerine olanak tanır. 3D baskı ayrıca PLA (polilaktik asit filament), altın veya platin gibi 3D baskı malzemeleri kullanılarak çok daha düşük bir maliyetle bireysel, benzersiz mücevher parçalarının üretilmesine olanak tanır.
9. Sanat
3D baskı teknolojisi, dünyanın her yerindeki sanatçılara ilham veriyor. Özellikle metal 3D baskı ile sanatçılar artık güzel ve karmaşık parçalar yaratıyor.
Örneğin Hollandalı sanatçı Oliver van Herpt, 3D baskı ile seramik vazolar yaratıyor. Hollandalı Danny van Ryswyk, film yapımcısı Tim Burton’ın karakterlerini anımsatan ürkütücü 3D baskılı heykeller yapıyor. Dijital sanatçı Gilles Azzaro, ses dalgalarını kullanıp seslerin 3 boyutlu görüntülerini oluşturarak görünmezi bile görünür kılıyor.